του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Αυτή η πράξη έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την 30ετή πατριαρχία του ενώ για κάποιους την έχει ήδη τερματίσει

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στην τελευταία συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, η ανακοίνωση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου για την απονομή από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία του αυτοκεφάλου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, προκάλεσε νέες σεισμικές δονήσεις. 

Στις 25 Αυγούστου 2022, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ακούστηκε το μήνυμα του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου σχετικά με την παραχώρηση από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία της αυτοκεφαλίας της «“Μακεδονικής” Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού Πατριαρχείου.

Προ ολίγου καιρού, στη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου 2022 (Πρακτικά υπ’ αρ. 43), η Ιερά Σύνοδος μετ’ ευγνωμοσύνης προς τον Θεό δέχθηκε την είδηση για την αποκατάσταση της κοινωνίας του Πατριαρχείου Σερβίας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδας στις 16 Μαΐου, υπό το καθεστώς της Αυτονόμου Εκκλησίας, το οποίο της παραχωρήθηκε το 1959. 

Επίσης, ενημερώθηκε ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη συνεδρία της από 15 έως 21 Μαΐου 2022, ανταποκρινόμενη στην αίτηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδας ομοφώνως απένειμε σε αυτήν την αυτοκεφαλία.

Στις 5 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, ιερό συλλείτουργο του Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριου και του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας Στέφανου. Ο Πατριάρχης Πορφύριος, εφαρμόζοντας την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, απένειμε πανηγυρικά στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Στέφανο τον Τόμο που επιβεβαιώνει το αυτοκέφαλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος ενημέρωσε τον Πατριάρχη Κύριλλο, με την από 8ης Αυγούστου 2022 επιστολή του, εκφράζοντας την επιθυμία του και παρακαλώντας τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, «ώστε και εσείς την προειρημένη τώρα πλέον πλήρως κανονική Εκκλησία, να δεχθείτε ως τη νεωτέρα Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, δίδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράδειγμα και στις υπόλοιπες κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες». 

Στις 13 Ιουλίου 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Στέφανος απέστειλε επιστολή στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, ειδοποιώντας για «τα χαροποιά γεγονότα με τα οποία ο Θεός αξίωσε την Τοπική μας Εκκλησία». 

Δημοσιογραφικοί κύκλοι προσκείμενοι στο Φανάρι δηλώνουν πως η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ΔΕΝ είναι αυτοκέφαλη Εκκλησία και θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός της αναγνώρισης από τη Ρωσική Εκκλησία ενός «αυτοκέφαλου» που χορήγησε η τοπική Εκκλησία, κατονομάζοντας ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον πατριάρχης Σερβίας Πορφύριο.  Επιμένουν δε να διατυμπανίζουν σε κάθε τόνο πως η αυτοκεφαλία είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως “η ενέργεια του πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου να χορηγήσει «αυτοκεφαλία», τον καθιστά υπόλογο απέναντι στην ιστορία”

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που αντιλαμβάνονται ότι η Ορθοδοξία βρίσκεται σε σφοδρή γεωπολιτική περιδίνηση, με την εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά να βρίσκει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε μία εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση. Συμπερασματικά,ο γεωπολιτικός τυφώνας που ξέσπασε με απόδοση της Αυτοκεφαλίας από το Φανάρι στους αχειροτόνητους – σχισματικούς του επιφανίου Ντουμένκο, παρασέρνει στη δίνη του όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Εξελίξεις στην ψευδομακεδονική Εκκλησία των Σκοπίων
Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Δούρειος Ίππος της Ψευδομακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων