του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Όσο η Ουκρανική αυτοκεφαλία από γεωπολιτικό παιχνίδι της Δύσης μετατρέπεται σε Πατριαρχική ξεροκεφαλιά (και μάλιστα από τον ίδιο), τόσο θα κατακρημνίζεται το κύρος του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2022, μαθητές από το 1ο και το 4ο Λύκειο Λαμίας έκανε δηλώσεις που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα:

“Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με τον πόλεμο. Ο πόλεμος δεν λύνει τα προβλήματα, το λέγω πάντοτε, κατ’ επανάληψη, ο πόλεμος προσθέτει νέα προβλήματα(..). Οι Ρώσοι, κακώς, κάκιστα, εισέβαλαν στην Ουκρανία. Μπορεί να είχαν οποιεσδήποτε φοβίες για το μέλλον, για το ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη απειλή ή επέμβασις από μέρους της Ουκρανίας, ώστε να ωθήσει τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εις το να πάρει τα όπλα και να επιτεθεί σε αμάχους, σε αθώους ανθρώπους, σε παιδιά, να καταστρέψει σχολεία, νοσοκομεία, θέατρα, εκκλησίες(..). Λυπούμεθα πάρα πολύ για την στάση που τηρεί ο μακαριώτατος Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος. Δεν έπρεπε να ταυτιστεί τόσο πολύ με τον Πρόεδρο Πούτιν και να χαρακτηρίζει, μάλιστα, “ιερό” τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας”

Γιατί εκτίθεται ο Πατριάρχης; Διαβάζουμε σε δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο της 26ης Ιανουαρίου 2018 πως ο ίδιος τότε στάθηκε στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν της βόρειας Συρίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, μας ενημερώνει το σχετικό δημοσίευμα επικαλούμενο την Hurriyet Daily News, έγραψε σε επιστολή του προς τον τούρκο Πρόεδρο: «Ως παράδοση της εκκλησίας μας, προσευχόμαστε πάντα για το κράτος μας, την υγεία των ηγετών μας και την ευτυχία και καλοδαιμονία του λαού μας. Δεν έχουμε ξεχάσει τους εκατοντάδες που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των συγκρούσεων στη νότια γειτονιά μας, και ειδικά στη Συρία»

Πως στηλιτεύει σήμερα τη στάση του Πατριάρχη Μόσχας; Κάθισαν οι ίδιοι στο τραπέζι να συζητήσουν σαν αδελφοί και να εξηγήσει ο ένας στον άλλον γιατί χαρακτηρίζει Ιερό έναν Πόλεμο; Να μάθει, να πληροφορηθεί αν υπάρχουν και ποια ντοκουμέντα, τα οποία να δικαιολογούν αυτόν τον χαρακτηρισμό; Φυσικά και όχι! Η Πατριαρχική αδιαλλαξία του Φαναρίου όμως δεν έμεινε εκεί. Δεν αρκέστηκε στην υποτίμηση του πιστού λαού, να θεωρεί δηλαδή πως είτε πάσχουμε από κάποια αμνησιακή διαταραχή είτε τρεφόμαστε με κουτόχορτο. 

Αναφέρθηκε και στην απόφασή του να χορηγήσει, το 2018, καθεστώς αυτοκεφαλίας σε σχισματικούς και αχειροτότητους. Επανέλαβε ότι ήταν δικαίωμα των Ουκρανών να την λάβουν, καθώς και δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να την απονείμει. Η επόμενη δήλωσή του όμως αποκαλύπτει την αμετανοησία του: “Τώρα μερικοί θέλουν να πουν ότι λόγω αυτού του αυτοκεφάλου ξέσπασε ο πόλεμος. Αν είναι δυνατόν! Αναζητούν ένα άλλοθι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα”.

Εμείς αναρωτιόμαστε:

Είναι δυνατόν να μην περνάει από το μυαλό του πως αν δεν είχε προχωρήσει στην προκλητική εκείνη απόφασή του, σήμερα το Πατριαρχείο Ρωσίας θα ήταν η μόνη ελπίδα για κατάπαυση του πολέμου;

Είναι δυνατόν η απόφασή του εκείνη να έχει προκαλέσει σχίσμα μέσα στην Ορθοδοξία και σήμερα να κάνει λόγο για υπεύθυνους που αναζητούν ένα άλλοθι να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα;

Ταφόπλακα στην αποκαθήλωση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί και η επιλογή του να προστρέχει στον αμετανόητο αιρεσιάρχη πάπα Ρώμης και σε λογής λογής  αιρετικούς, αλλόπιστους, αλλόθρησκους και όλους εκείνους τους απίθανους οι οποίοι αυτοαποκαλούνται θρησκευτικοί ηγέτες για δεήσεις και συμπροσευχές, με αφορμή πολέμους ή άλλες καταστροφές, και δεν περνά από το μυαλό του το πιο λογικό, η μόνη Ορθόδοξη επιλογή:

Να συμπροσευχηθεί με τον Πατριάρχη Μόσχας.  

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά
– Το «δημοψήφισμα» Ζελένσκι και το «αντίδωρο» Βαρθολομαίου
Ο πόλεμος ξεμπροστιάζει τον πλανεμένο Πατριάρχη
– Ταλαίπωρε Ζελένσκι…
– Η ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ