του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Όταν ένα Μητροπολίτης επιλέγει να χρησιμοποιήσει μια λεπτή γλωσσική διαφορά1, για να ελέγξει το λαό και το μόνο που κατορθώνει είναι να καθρεφτίσει τη δική του τραγική εικόνα, τότε  απομένει άλλο ένα και ίσως το σημαντικότερο όλων: Να συνέλθει ο ίδιος, να αφυπνισθεί και να πιστέψει στο Θεό.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Αν συμβουλευτούμε το el.wiktionary2 στο λήμμα θρησκόληπτος και θρησκευόμενος  διαβάζουμε: 

θρησκόληπτος, -η, -ο που διακατέχεται από υπερβολική και απλοϊκή αφοσίωση στη θρησκεία και σε θρησκευτικές αντιλήψεις και εξετάζει το καθετί μέσα από το πρίσμα της θρησκείας.

θρησκευόμενος, -η, -ο ο πιστός μιας θρησκείας ο οποίος ασκεί συστηματικά όσα νοούνται ως καθήκοντα σε αυτήν (π.χ. εκκλησιάζεται, μεταλαμβάνει κ.λπ.)

Τη διαφορά αυτή επικαλέστηκε ο Μητροπολιτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, για να καταδείξει την ανάγκη υπακοής στις υγειονομικές επιταγές και στη συμμόρφωση που θέλει μέχρι 9 άτομα στην Εκκλησία (πρακτικά κλειστή για το σύνολο των ενοριτών, όταν για μία ενορία, έστω 2000 ενοριτών με ρυθμό εκκλησιασμού 9 άτομα κάθε εβδομάδα, θα χρειαστούν περίπου 222 εβδομάδες, για να κοινωνήσουν όλοι από μία φορά, μία τετραετία σχεδόν. 

Όταν λοιπόν ζητά ο οικείος μητροπολίτης από τον πιστό λαό να μην είναι θρησκόληπτος, άρα δεισιδαίμων, αλλά να είναι θρησκευόμενος, άρα “να ασκεί συστηματικά τα θρησκευτικά του καθήκοντα”, ενώ ο ίδιος του έχει κλείσει τις εκκλησίες, τότε καθίσταται αυτομάτως και υποκριτής. 

Προτείνουμε ένα απόσπασμα από ομιλία του μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου3 που βάζει και άλλη μία παράμετρο, πέρα από τη  γνώση ή εξ’ αντικειμένου κατάσταση, αλλά την εξ’ υποκειμένου, που αποτελεί νοσηρή κατάσταση στην ψυχή. Περιλαμβάνει φοβίες ή και  παράξενα πράγματα. 

Αυτή η προσέγγιση αποκαλύπτει πως μάλλον οι Αρχιερείς μας είναι θρησκόληπτοι και όχι ο πιστός λαός.

Καλή μετάνοια!  

Υ.Γ. Προτείνουμε στον μητροπολίτη Κοζάνης να συμβουλεύεται τακτικά τον πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Ζήση4 για να λύνει τα υπαρξιακά του ερωτήματα (γιατί κρυώνουμε μέσα στο Ναό ή ζεσταινόμαστε, αλλά δεν αρρωσταίνουμε από ιούς). Μια ουσιαστική απάντηση για τη χρήση της ζακέτας μπορεί να πάρει από τη δημοσίευσή μας με τίτλο: «Απάντηση στον επίσκοπο Γόρτυνος Ιερεμία και προς όλους τους Αρχιερείς»5. Πράγματα απαντημένα από την πατερική διδασκαλία αποδεικνύουν αδιάβαστο τον μητροπολίτη. Καιρός για μαθητεία.

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα σχετικό σύντομο απόσπασμα βίντεο από το κανάλι kozan gr.


1.https://kozan.gr/archives/329280
2.https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82
3.https://www.youtube.com/watch?v=4iohOYcVbFI
4.https://katanixi.gr/category/synergates/p-theodoros-zisis/
5.https://katanixi.gr/poikila/apantisi-ston-episkopo-gortynos-ieremia-kai-pros-oloys-toys-archiereis/

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Έλεος, Επίσκοπε Κοζάνης! Αντί άλλων, υπερασπίσου το δικαίωμα των χριστιανών να μετέχουν στην Όντως…
– Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ελάτε να κοινωνήσετε από την ίδια λαβίδα»