του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ως θρησκευτικός θεσμός, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν πάντα υπέρ της ειρήνης και της ενότητας και συνεχίζει να το κάνει…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Η συνέντευξη που έδωσε στις 2 Μαρτίου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κυριολεκτικά έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά. Μιλώντας στον Serdar Korucu του CNN TÜRK, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαπίστωσε πως “Όλος ο κόσμος είναι εναντίον της Ρωσίας”. 

Χρησιμοποιώντας σκληρή πολιτική γλώσσα, αφού απέδωσε στον ανθρώπινο παραλογισμό, έργω και λόγω, την επιθυμία της επιστροφής σε Ψυχροπολεμικές συνθήκες, είπε πως “η απόσταση μεταξύ της Ρωσίας και του δυτικού κόσμου γίνεται μεγαλύτερη”. Καμία κριτική ποτέ στο ΝΑΤΟ. Καμία κριτική ποτέ στον Τούρκο Σουλτάνο, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που βολτάρει ανενόχλητος στο Αιγαίο και παραμένει στην Κύπρο με το έτσι θέλω.  

Δυστυχώς δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων όταν παίρνει θέση για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ως μη όφειλε: “Το ότι μπόρεσαν να αποσχιστούν από τη Σοβιετική Ένωση και να ιδρύσουν τη δική τους ανεξάρτητη χώρα, είναι τιμή για αυτούς”. Όταν  ιστορικοί επιστήμονες, διπλωμάτες και γεωστρατηγικοί αναλυτές εκφράζονται με πολλή προσοχή και επιφύλαξη για όσα έλαβαν χώρα εκείνη την εποχή, η προσωπική του γνώμη δεν είναι μόνο αχρείαστη αλλά και επικίνδυνο να διατυπώνεται στη δεδομένη χρονική συγκυρία ως αξιολογική κρίση. 

Μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται την κατάσταση όταν λέει πως: “Δώσαμε σε μια ανεξάρτητη χώρα, μια ανεξάρτητη Εκκλησία με τις σημερινές συνθήκες, βλέπουμε ότι το Πατριαρχείο μας έδρασε πολύ νωρίς και κάναμε πολύ καλή δουλειά. Αναστατώσαμε τους Ρώσους αδελφούς μας, αλλά αυτό έπρεπε να συμβεί. Η Ουκρανία το άξιζε”. Το γεγονός πως η αναστάτωση αυτή των Ρώσων αδελφών οδήγησε στα πολεμικά γεγονότα και φέρει ο ίδιος σημαντικό μερίδιο ευθύνης, το παραβλέπει; 

Τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα γενικά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και αξιολογεί τα πράγματα και την προσωπική του ευθύνη όταν λέει πως: “Θα θέλαμε η Ρωσική Εκκλησία να μην έδειχνε τέτοια εχθρότητα προς το πρόσωπο μου και να αποδεχόταν την κανονική μας απόφαση. Δυστυχώς όμως δεν το δέχτηκαν, το (Οικουμενικό) Πατριαρχείο και εγώ προσωπικά, γίναμε στόχος τους”

Δυστυχώς όσο απομακρύνεται ο ίδιος και ο Πατριάρχης Μόσχας από την αλήθεια της Ορθοδοξίας ως ανταγωνιζόμενοι πρεσβευτές του Οικουμενισμού, θα μας οδηγούν ολοένα και σε τραγικότερα αδιέξοδα.

Καλή Μετάνοια 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Θα οδηγήσει ο πόλεμος στην ένωση με τους Ουνίτες;
Επιτέλους Βαρθολομαίε, σιώπα!
Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ο Βασιλιάς είναι γυμνός