του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

“Γιορτές που είναι κλείνω με μια ευχή που μου την έδωσε κάποτε ο γέροντας: φέτος παιχνίδι για τα παιδιά μας να είναι περισσότερος χρόνος μαζί τους”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη.


ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ελευθέριος Ν. Κοσμίδης

Έβγαλε και ο φίλος μου ο Διαμαντής ένα σωρό φωτογραφίες από την παλιά του γειτονιά, εδώ στη Σαλονίκη, τότε που τα παιδιά παίζανε στις αλάνες. Του δίνανε και καταλάβαινε δηλαδή. Απαριθμούσε ξεχασμένα παιχνίδια, που μεταξύ των σύγχρονων παιδιών, τα περισσότερα από τα δικά μας παιχνίδια είναι γι αυτά άγνωστες λέξεις.

Με μια δεύτερη ανάγνωση εάν κρυφακούσουμε τα παιδιά μας να μιλούν για τα σύγχρονα παιχνίδια, ελεύθερα χωρίς συστολές ή γονική λογοκρισία, κυριολεκτικά τα βλαστάρια μας μοιάζουν εξωγήινα. Σε στιγμές παραληρήματος και έξαρσης της δράσης στο παιχνίδι, το παιδί μας μπορεί να έχει κλείσει 2 ώρες καθηλωμένο στην καρέκλα έχοντας φάει, ζωή να’χει, 2 πιτόγυρα ντελίβερυ, μια πίτσα σπέσιαλ με απόλα και έχοντας πιεί 1-2 λίτρα κατικόλα, κυριολεκτικός σίφουνας.
Αισθάνομαι χαλβάς και απορώ πως μας ξεπεράσανε αυτά τα παιδιά και πως μας προσπεράσανε όντας καθιστοί ακόμα και στο παιχνίδι τους. Τα ανώριμα και ασχημάτιστα εγκεφαλικά τους κύτταρα, πρέπει να έχουνε καεί με το ψήσιμο από τόσες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Δεν τα βγάζω από το νού μου, δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα για τις βλαβερές συνέπειες από τη χρήση κινητών σε επιστημονική έκθεση το 2009:

Θέσεις των διεθνών οργανισμών: Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι επιστήμονες ερευνούν για ενδεχόμενες επιδράσεις των ραδιοκυμάτων στην υγεία. Από το σύνολο της επιστημονικής έρευνας μέχρι σήμερα, προκύπτει πως η έκθεση στα ραδιοκύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, εφόσον τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες (Σταθμοί Βάσης) λειτουργούν σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες.
Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), ανά τακτά διαστήματα, αξιολογεί τις έρευνες από ολόκληρο τον κόσμο και έχει εκδώσει διεθνείς οδηγίες προστασίας που συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού. H ICNIRP σε δήλωσή της που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009[1] αναφέρει ότι η πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχει προσκομίσει αποδείξεις που να καθιστούν αναγκαία την αναθεώρηση των οδηγιών της για τον περιορισμό της έκθεσης σε υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ραδιοκύματα).
Επιπρόσθετα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Φύλλο Ενημέρωσης 193, Μάιος 2010) αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη δυσμενής επίδραση στην υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων» και ότι «γίνονται συνεχώς μελέτες για να αξιολογηθούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.» Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Φύλλο Ενημέρωσης 193, Μάιος 2010) «μέσα στα τελευταία 20 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για να αξιολογηθεί το εάν τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν έναν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί καμία δυσμενής επίδραση στην υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.» 

Χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά 

Η ICNIRP, στην Ανασκόπηση βιβλιογραφίας τον Δεκέμβριο 2009 λέει ότι τα πειραματικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν έως τώρα ότι τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στην ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο έχουν πραγματοποιηθεί λίγες σχετικές έρευνες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για λήψη προληπτικών μέτρων κατά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων…

Είναι εντυπωσιακές και τραγικές οι ομοιότητες με τις γνώσεις μας για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου το 1950!!: Δείτε παρακάτω τον επιστημονικό που υπήρχε:

Το 1950 στην Αγγλία κυκλοφόρησε η πρώτη μεγάλη έκθεση σχετικά με το κάπνισμα από τους γιατρούς Richard Doll και Bradford Hill. Οι Doll και Hill Θέλησαν να ερευνήσουν τα αίτια των αυξανόμενων περιστατικών καρκίνου των πνευμόνων. Παρότι υπήρχαν προγενέστερες έρευνες που υποδείκνυαν ως πρωταρχικό αίτιο το κάπνισμα παρόλα αυτά λόγω του μικρού δείγματος ασθενών πάνω στους οποίους είχαν γίνει αυτές οι έρευνες δεν μπορούσε να βγει με απόλυτη βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων σε μεγάλο ποσοστό αφού επίσης πιθανόν ήταν τότε τα περιστατικά αυτά να οφείλονται στην ραγδαία αυξανόμενη ατμοσφαιρική μόλυνση την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης…

Σήμερα το τσιγάρο κατά γενική ομολογία ενοχοποιείται για τους περισσότερους καρκίνους, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κτλ. Σε 50 χρόνια από τώρα τα κινητά τηλέφωνα θα ενοχοποιηθούν ομόφωνα και κάθε είδους ασύρματη διασύνδεση θα κατακρίνεται ως καταστροφική για την υγεία μας. Η άγνοιά μας αυτή και ο ύποπτος ρόλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, που κατά τη γνώμη μου, προασπίζει τα συμφέροντα της τεχνολογικής βιομηχανίας θυσιάζοντας ανυποψίαστα θύματα, αφού προσυπογράφει εκατόμβες νεκρών από καρκίνους του εγκεφάλου στο εγγύς μέλλον.
Ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματο ιντερνέτ, φούρνοι μικροκυμάτων, gps και κινητά τηλέφωνα συνθέτουν ένα περιβάλλον όπου η ραγδαία αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα στην εποχή της πληροφορικής, επαναπροσδιορίζει τον όρο ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Παρόλα τούτα εμείς σπεύδουμε να εφοδιάσουμε τα αγγελούδια μας με τα πιο εξελιγμένα έξυπνα τηλέφωνα, ένα παιχνίδι, που απέχει παρασάγγες από το παιχνίδι εκείνου του καιρού που έγραφε με νοσταλγία ο φίλος μου ο Διαμαντής.
Γιορτές που είναι κλείνω με μια ευχή που μου την έδωσε κάποτε ο γέροντας: φέτος παιχνίδι για τα παιδιά μας να είναι περισσότερος χρόνος μαζί τους.

Ευλογημένα Χριστούγεννα

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra