του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Καζάνι που βράζει η τοπική κοινωνία… Εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία υποτιμούν προκλητικά τον πιστό λαό…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στο άρθρο μας (22.02.2022) Ποιός masterchef “μαγειρεύει” την τριχοτόμηση της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας; δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ με τα μαγειρέματα και τους συσχετισμούς για το σήριαλ της τριχοτόμησης της  ΙΜ Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σήμερα κυβέρνηση και Ιερά Σύνοδος φαίνονται πανέτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα και να ολοκληρώσουν το σχέδιο.

Πως φτάσαμε ως εδώ; 

Κάναμε ένα μικρό σχετικό ρεπορτάζ στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο και προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε τις πλέον χαρακτηριστικές αντιδράσες για τη δική σας σφαιρική ενημέρωση.

13.02.2022 Όχι στη διχοτόμηση της Ιεράς Mητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Κατόπιν της πρόσφατης εισηγήσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σχετικά με το θέμα της «διχοτόμησης» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών» εκφράζει την αγανάκτηση και την σφοδρή του αντίθεση, με την προοπτική της υλοποίησης αυτών των σχεδίων. Είναι γνωστές οι προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς από το Αγρίνιο να αποσπάσει όλο και μεγαλύτερα ζωτικά τμήματα Δημοσίων Υπηρεσιών, Φορέων κλπ. από την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, οι οποίες βασίζονται στο κύριο επιχείρημα του υπέρτερου πληθυσμού του Αγρινίου, σε σχέση με το Μεσολόγγι. Πρόκειται, φυσικά, για ένα επιχείρημα – «καραμέλα», που χρησιμοποιούν συνεχώς οι τοπικοί άρχοντες της γειτονικής μας πόλης, το οποίο δεν έχει σχέση με την βαριά ιστορία και την μοναδική πνευματική, πολιτιστική παράδοση της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Μιλάνε μόνο για αριθμητικά μεγέθη, παραβλέποντας όμως την ιστορική ταυτότητα της Ιεράς Πόλεως (της μοναδικής στην Ελλάδα που φέρει αυτόν τον τίτλο) και την ανάγκη διατήρησης της έδρας της Μητρόπολης. Γιατί ο πληθυσμός μιας πόλης δεν είναι το μοναδικό κριτήριο που της δίνει αξία. Υπάρχουν πιο σημαντικά κριτήρια που δίνουν αξία σε μια πόλη και όχι ο αριθμός των κατοίκων της. Η συνεχής υποβάθμιση της Πόλης μας, με την μεταφορά Δημοσίων Υπηρεσιών (π.χ. Εφετείο), τμημάτων ΤΕΙ σε άλλη πόλη, το κλείσιμο του Στρατοπέδου κ.λπ., έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν μπορεί να συνεχιστεί με επιπλέον «περικοπές». Εμείς λοιπόν, ως Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής, τονίζουμε ότι αυτό που προέχει είναι η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος, το οποίο δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση ούτε καν τροποποίηση. Προτείνουμε τέλος στους συμπολίτες μας, σε Φορείς και Συλλόγους, σε συνεργασία με το Δήμο της Ιερής μας Πόλης, να ξεσηκωθούν άμεσα και να αντιδράσουν σθεναρά, με κάθε νόμιμο τρόπο, όλοι οι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ είτε διαμένουν στο Μεσολόγγι είτε όχι, ώστε να μην υλοποιηθεί η ολέθρια αυτή εισήγηση. Ο Σύλλογός μας είναι πρόθυμος να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση, αρχίζοντας μάλιστα με την αποστολή της παρούσης επιστολής προς το Γραφείο του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου
Μεσολογγιτών Αττικής
Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ

04.03.2022 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ: Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΒΑΣΗ ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (Απόφαση 3/2022_04-03-2022, Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου)

Τους δύο τελευταίους μήνες και μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, με πρότασή της στην πολιτική ηγεσία της χώρας, θέτει θέμα διχοτόμησης της υπάρχουσας Μητροπόλεως και τη δημιουργία ΤΡΙΩΝ μητροπόλεων μέσα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ζώντας σε μια περίοδο που με πρόφαση την οικονομική κρίση και πρόσχημα το «συμμάζεμα» των εξόδων του Κράτους συγχωνεύονται νοσοκομεία και καταργούνται σχολικές μονάδες, είναι εντελώς αντιφατικό η ίδια Πολιτεία να εγκρίνει τη δημιουργία μίας νέας Μητρόπολης με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για το Κράτος. Η μισθοδοσία και οι υποδομές που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας επιπλέον μητρόπολης επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά και κατά συνέπεια τον Έλληνα φορολογούμενο. Το θέμα της καλύτερης διοίκησης μιας μεγάλης Μητρόπολης, όπως αυτή της Αιτωλίας και Ακαρνανίας, θα μπορούσε πιθανά να ξεπεραστεί με την εκλογή ενός βοηθού επισκόπου. Η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη και σε άλλες Μητροπόλεις, όπως αυτή της γειτονικής Αχαΐας. Ο βοηθός επίσκοπος δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος, αφού ο μισθός του είναι όπως ενός ιερέα, και βοηθά σημαντικά στη διοίκηση της μητρόπολης. Τέλος, ο προτεινόμενος διαχωρισμός δεν έχει καμία κοινωνική, οικονομική, γεωγραφική και ιστορική βάση, συντελώντας για το Μεσολόγγι στο ίδιο έγκλημα που έγινε με τον νόμο «Καλλικράτη», που του αφαίρεσε  ζωτικό χώρο και περιοχές με ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς αιώνων.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου

11.03.2022 ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Του Φώτη Μπρούμου  δημοσιογράφου του συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων

Μετά την αποδημία εις Κύριον του Μητροπολίτη Κοσμά, συζητείται στους εκκλησιαστικούς κύκλους η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με συνέπεια σε ένα Νομό να έχουμε τρείς Μητροπόλεις μαζί με αυτή της Ναυπακτίας. Επιτέλους δε θα μείνει τίποτε σε αυτό το έρμο Μεσολόγγι; Το ρήμαξαν, το κούρσεψαν, του τα πήραν όλα. Θα του έπαιρναν και την έδρα της πρωτεύουσας του Νομού, αν δεν ηχούσαν στα αυτιά των αρμοδίων τα λόγια του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου : «Και με ένα σπίτι να παραμείνει το Μεσολόγγι, θα παραμείνει πρωτεύουσα». Και εμείς τι κάνουμε; Παρακολουθούμε απλά ως «μοιραίοι», τη φθίνουσα πορεία του τόπου. Το χρέος βαρύ και το έργο δύσκολο, όταν καλείσαι να διαφεντέψεις έναν τόπο με την ιστορική πορεία του Μεσολογγίου. Χρειάζεται ευθύνη απέναντι στην ιστορία, όραμα και φαντασία.

Πάρτε, κύριοι της Δημοτικής Αρχής, τους δαυλούς του Χρήστου Καψάλη και του Δεσπότη Ιωσήφ των Ρωγών και βροντοφωνάξτε : «Εδώ το λένε Μεσολόγγι. Κάτω τα χέρια απ’ την Ιερή Πόλη. Σεβαστείτε την ιστορία της με τους ‘’Ελεύθερους Πολιορκημένους’’ του Σολωμού και τις προσωπικότητες που ανέδειξε στην πολιτική κονίστρα και την πνευματική ζωή». 

28.03.2022 Κ. ΛΥΡΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ, ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

«Το θέμα της Μητρόπολης ανακινείται, κάθε φορά που έχουμε απώλεια του Μητροπολίτη. Πριν 15 χρόνια ανακινήθηκε ξανά το θέμα, ωθώντας κύκλους της γειτονικής μας πόλης να θέσουν ζήτημα διάσπασης της ιστορικής μας Μητρόπολης. Τότε ο μακαριστός Χριστόδουλος και η προσφάτως εκλιπούσα Μαριέττα Γιαννάκου, ως Υπουργός Παιδείας, ακύρωσαν κάθε σχέδιο. Μάλιστα σε επίσκεψη εκπροσώπων φορέων από το Μεσολόγγι στον τότε ηγέτη της Εκκλησίας διαβεβαίωσε δακρύζοντας ότι δε θα μπορούσε να διαπράξει μια τέτοια πράξη εναντίον της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, ενός συμβόλου της πατρίδας μας». Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος μίλησε για τη θέση του σχετικά με την επιμονή και τον τρόπο που ασκείται αυτή, από τον γειτονικό Δήμο Αγρινίου για την διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Με αφορμή την συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των Γιορτών Εξόδου ρωτήθηκε και για το θέμα της Μητρόπολης, τονίζοντας  ότι «δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα, κανένα επιχείρημα και κανένας λόγος για να αποκτήσει ο νομός μας μια ακόμη Μητρόπολη, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι τοπικιστικές επιδιώξεις μερικών. «Ας σεβαστούν όλοι την ιστορία και τα όσα προσέφερε αυτός ο τόπος και ας πάψουν να υπονομεύουν». «Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω η τοπική κοινωνία του νομού μας δε φαίνεται να συγκινείται με αυτές τις μεθοδεύσεις, γιατί τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η κοινωνίας μας είναι τεράστια», συμπλήρωσε ο κ. Λύρος. Καταλήγοντας ο Δήμαρχος τόνισε ότι «οι Ιερές παραδόσεις μας χρειάζονται πρόσθεση, δε χρειάζονται διαίρεση. Οι αξίες και τα ιδανικά δεν μετριώνται με τους αριθμούς».  

04.05.2022 Στην τελική ευθεία οι διεργασίες διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ίσως και σήμερα η υπογραφή 

Στην τελική ευθεία φέρονται να βρίσκονται οι εξελίξεις αναφορικά με τη διχοτόμηση της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με την υπογραφή της αρμόδιας Υπουργού Νίκης Κεραμέως στη σχετική απόφαση να είναι θέμα ωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία εμφανίζεται σύμφωνη με την απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία και προέκυψε από την εισήγηση του Μητροπολίτη Πειραίως Σεραφείμ. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την συγκεκριμένη εισήγηση, προκρίνεται μεταξύ άλλων η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με σύσταση Μητρόπολης Αγρινίου και Αμφιλοχίας, με παράλληλη αλλαγή των ορίων της Μητρόπολης Ναυπάκτου, στην οποία προσαρτάται η περιοχή του Θέρμου, ενώ αυτή του Αγίου Βλασίου θα ενσωματωθεί στα όρια της νεοϊδρυθείσας Μητρόπολης Αγρινίου. Η Μητρόπολη Ναυπάκτου και Θέρμου θα προσαρτήσει τις περιοχές της Δ.Ε. Χάλκειας Γαλατά και Περιθωρίου που άνηκαν στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το σκεπτικό της Ιεραρχίας, ως προς τις αλλαγές των ορίων, γίνεται με βάση το νέο χάρτη των διοικητικών ορίων των δήμων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί με το σχέδιο Καλλικράτης.”

Η Ιεραρχία αδιαφορεί για τις αντιδράσεις του πιστού λαού! Έχει άλλη πολύ σοβαρότερη δουλειά!

Από τη μία μεριά ο δήμαρχος Αγρινίου πιέζει πολιτικά για λόγους πρεστίζ, καθώς το Αγρίνιο αν και η μεγαλύτερη πόλη του Νομού δεν αποτελεί έδρα Μητροπόλεως, η Ιεραρχία από την άλλη κάνει τη δική της μοιρασιά στην πίτα. Για το θεαθήναι ο ένας, για τις δύο επιπλέον πατερίτσες οι άλλοι, και ο πιστός λαός φαίνεται να μένει με το παράπονο.    

28.03.2022 Μητροπόλεις Αιτωλοακαρνανίας: Το παρασκήνιο, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ μιας… προαναγγελθείσας διχοτόμησης

“(..) Και μπορεί η Ιεραρχία να συνεδριάσει σε έξι μήνες, ωστόσο ο χορός της ονοματολογίας έχει ήδη στηθεί για τα καλά… Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όσον αφορά στη Μητρόπολη Γόρτυνος, οι εκκλησιαστικές πηγές λένε ότι υπάρχει ένας ιδιαίτερα ισχυρός υποψήφιος με σπουδές στο εξωτερικό και ιδιαίτερα δυνατό εκκλησιαστικό προφίλ. Ο λόγος για τον Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Ευσταθίου, Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Χαλκίδος και κατά σάρκα αδελφό του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Χαλκίδος Νικοδήμου Ευσταθίου. Βέβαια, μπορεί αυτό να είναι το φαβορί, αλλά πολλές φορές τα αουτσάιντερ έχουν κάνει την έκπληξη. Ένα από αυτά λέγεται ότι είναι και ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Γόρτυνος. Και εδώ έχουμε μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς πρόκειται για ένα κληρικό, για τον οποίο αρκετές φορές έχει ζητηθεί κατά το παρελθόν από τον Αρχιεπίσκοπο η αναβάθμισή του, αλλά εις μάτην… Ίδωμεν, αν θα επιλέξει και αυτή τη φορά να αγνοήσει τους τοπικούς «αγγελιοφόρους» ο κ. Ιερώνυμος. Όσον αφορά τώρα στη μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, εάν τελικά τελεσφορήσει η διχοτόμηση, οι παροικούντες την Αρχιεπισκοπή λένε ότι ο Μακαριώτατος έχει αποφασίσει να προάγει στον μητροπολιτικό θώκο τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Κιαμέτη, Πρωτοσύγκελο και στενό συνεργάτη του Ποιμενάρχη Δημητριάδος Ιγνατίου. Μεταφέρουν δε ότι θα είναι για εκείνον μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του(!), σε μια νεοσύστατη διοικητικά Μητρόπολη. Και φυσικά, είναι και η «νέα Μητρόπολη Μεσολογγίου», για την οποία ο Μακαριώτατος φαίνεται ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Βέβαια,  και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ονόματα που μεταφέρονται από διάφορες εκκλησιαστικές πηγές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να προάγεται ο Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι πρόκειται για έναν ιερωμένο, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως ήρεμη δύναμη  με μεγάλο και σημαντικό πνευματικό εκτόπισμα. Σύμφωνα με τους ίδιους εκκλησιαστικούς κύκλους μάλιστα, λέγεται ότι ο Επίσκοπος Ρωγών έχει ήδη προτείνει στον Αρχιμανδρίτη Φιλούμενο Ρούμπη, ο οποίος είναι Γενικός Γραμματέας προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών να τον ακολουθήσει,  εφόσον επιλεγεί τελικά για να μεταβεί στο Μεσολόγγι. Παρόλα αυτά δεν είναι ο μόνος που προαλείφεται για τη θέση του νέου Μητροπολίτη στο Μεσολόγγι. Μεταξύ των ονομάτων ακούγονται – με αυξανόμενη ένταση τελευταία – εκείνο του  Α ´ Γραμματέως Αρχιμανδρίτη Δωροθέου Πάπαρη αλλά και του Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Καραγεώργου, Πρωτοσύγκελου μέχρι στιγμής  της ενιαίας Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και πάνω από όλα – κρατήστε το αυτό- δεξί χέρι του Μακαριστού Κυρού Κοσμά… Σίγουρα, είναι ακόμα πολύ νωρίς, για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα. Το θέρος, δίχως άλλο, θα φουντώσει την ονοματολογία… Αρκεί πρώτα να κλείσει οριστικά και επίσημα το θέμα της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας(..)”

Ο Θεός βλέπει

Μπορεί εν χορώ, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτική ηγεσία και Ιερά Σύνοδος να αγνοεί επιδεικτικά το λαό, μα στο τέλος ο λαός θα τους γυρίσει την πλάτη. Η δεσποτοκρατία φέρνει την εκκοσμίκευση και η εκκοσμίκευση ταχύτατα φέρνει την παναίρεση του οικουμενισμού. Τέτοια περιστατικά αποκαλύπτουν πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν πολιτικοί και Ιεράρχες απέναντι στο λαό. Δε φοβούνται όμως τον Θεό; 

Χριστός Ανέστη!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Λόγοι ιεροκανονικής αντίστασης στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Ποιός masterchef “μαγειρεύει” την τριχοτόμηση της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας;
Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος προσβάλλει τη μνήμη του μακαριστού Αιτωλίας Κοσμά και κηρύττει παπίζουσα εκκλησιολογία
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς