Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Συμπαραστάτες του σχίσματος οι καθηγητές του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, προσπερνούν τα εγκλήματα των προηγούμενων ετών στην Ουκρανία…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Οι καθηγητές του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, απέστειλαν επιστολή συμπαράστασης προς τον μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο. Αν είχαμε να κάνουμε με απλούς πολίτες, θα δικαιολογούσαμε την άγνοια. Καθώς όμως πρόκειται για ακαδημαϊκούς καθηγητές, είναι κάπως άβολο να τους “διορθώνουμε” τα γραπτά. Αλλά προκαλούν με την υποκρισία τους και επειδή δηλώνουν ξεκάθαρα συμπαραστάτες του σχίσματος, αγνοώντας επιδεικτικά τον κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, οφείλουμε να αντιδράσουμε.

Όποιος γνωρίζει ελάχιστα για το Ουκρανικό ζήτημα, διαβάζοντας την επιστολή, αντιλαμβάνεται ότι οι καθηγητές απευθύνονται σε λάθος παραλήπτη. Δεν είναι λάθος όμως. Πράγματι οι καθηγητές είναι συμπαραστάτες του σχίσματος και του δημιουργού του, του οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Βλέπουμε επίσης ότι οι καθηγητές αγνοούν σημαντικά στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας της Ουκρανίας, την οποία θα έπρεπε να μελετήσουν πριν βγάλουν συμπεράσματα. Θα καταλάβουν και οι ίδιοι ότι άργησαν οκτώ χρόνια να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον σκληρά δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό και στις οικογένειές τους.

Πολύ καλώς προσφέρουν κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια όπως οφείλουμε όλοι. Κι εμείς προσευχόμαστε θερμά να σταματήσει κάθε πόλεμος, ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία που είναι στην ουσία πόλεμος μεταξύ δύο ορθοδόξων λαών. Προσευχόμαστε όμως ακόμη πιο θερμά να σταματήσει η εισβολή στην Εκκλησία της Ουκρανίας και να σταματήσουν κληρικοί και θεολόγοι να δηλώνουν συμπαραστάτες του σχίσματος με κάθε τρόπο. Προσευχόμαστε να δουν το έγκλημα κατά της Ορθοδοξίας και ότι τέτοιες ενέργειες προκαλούν την οργή του Θεού. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συμφωνήσουν μαζί μας οι καθηγητές Θεολογίας, πως αν πάρει ο Κύριος τη χάρη Του, αν αποστρέψει το πρόσωπό Του, τα σύμπαντα ταραχθήσονται… Είναι καταγεγραμμένο στα βιβλία τους. Δεν χρειάζεται να τους το διδάξουμε εμείς!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο
– Ο Αρχιεπίσκοπος και η επιστολή συμπαράστασης στο σχισματικό μητροπολίτη Κιέβου
– π.Θεόδωρος Ζήσης: Το “Ειρηνικό Γράμμα” του Αρχ. Ιερωνύμου δικαιώνει τις πολεμικές κατακτητικές ενέργειες του Πατρ. Βαρθολομαίου