Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος “καθολικίζει”, οι Επίσκοποι “προτεσταντίζουν”…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γνωστό κυπριακό μέσο ενημέρωσης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, μίλησε μεταξύ άλλων για τους μητροπολίτες που δεν συμφωνούν με την αναγνώριση της ουκρανικής ψευδοκεφαλίας και τάσσονται στην πλευρά της Μόσχας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην ασθένειά του, στον Θεό, στο θάνατο και στην αιωνιότητα, αλλά δυστυχώς με κοσμική θεώρηση, όπως προκύπτει στη συνέχεια της συνέντευξης, όπου εντύπωση προκαλεί η συνεχής επανάληψη της λέξης “εγώ”.

Ο κ. Χρυσόστομος θεωρεί ότι η απόφαση των δύο Επισκόπων (Κύκκου και Ταμασού) να υποστηρίξουν το Πατριαρχείο Μόσχας, λόγω του Ουκρανικού ζητήματος, τους θέτει εκτός Εκκλησίας Κύπρου. Όπως δήλωσε ο ίδιος, τους είπε ευθέως ότι “προτεσταντίζουν” ενώ θα έπρεπε να κάνουν υπακοή σε όλα τα θέματα στον Αρχιεπίσκοπό τους. Οι Άγιοι Πατέρες μας διδάσκουν ότι ο τύφος υπερηφανείας του Πάπα, είναι αθεράπευτος και μεταδοτικός. Όταν ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται όπως ο Πάπας, επόμενο είναι οι Επίσκοποί του να “προτεσταντίζουν”.

Από την άλλη πλευρά, ο Μητροπολίτης Κύκκου απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο, εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία μιλάει για ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς από πλευράς του Αρχιεπισκόπου ζητώντας να δοθεί απάντηση για την αποκατάσταση της αλήθειας και της Αρχιερατικής του αξιοπρέπειας. Επί της ουσίας, κατηγορεί τον κ. Χρυσόστομο ότι πρώτος εκείνος παραβίασε τις αποφάσεις της Συνόδου για την τήρηση ουδέτερης στάσης στο Ουκρανικό ζήτημα.

Σε θέματα Πίστεως η τήρηση ουδέτερης στάσης δεν είναι λύση. Ούτε η επιλεκτική μνήμη στα έργα των Αγίων Αποστόλων. Οι Αρχιερείς οφείλουν να είναι και τρόπων μέτοχοι και θρόνων διάδοχοι των Αποστόλων. Κύριο έργο τους είναι η διαφύλαξη της Ορθοδοξίας. Και όταν ο Πατριάρχης ή ο Αρχιεπίσκοπος δεν ορθοτομούν, όταν κηρύττουν αντίθετα από όσα οι Άγιοι Πατέρες εδογμάτισαν, η λύση είναι η διακοπή μνημόνευσής των. Μέχρι να συνέλθουν ή μέχρι να τύχουν της συνοδικής καταδίκης τους. Η ουδέτερη στάση απορρίπτεται.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο επόμενος αρχιεπίσκοπος Κύπρου πρέπει να είναι εξάπαντος οικουμενιστής!
– Θα υποβάλει την παραίτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου;
– Καλωσορίζοντας την αίρεση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συναντιέται με τους αιρετικούς Μαρωνίτες
– Θύελλα αντιδράσεων! Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναγνωρίζει την Ψευδοεκκλησία της Ουκρανίας αντορθόδοξα, αντισυνοδικά και αυθαίρετα