Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Πώς να δεχτούμε ότι η δύναμη της ευχής, το “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”, δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει κάθε ανθρώπινο πάθος, παλαιό και σύγχρονο;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ψάχνουν αφορμές για νεωτερισμούς

Με αφορμή την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο σύγχρονο κόσμο, όπως ο εθισμός σε βιντεοπαιχνίδια, μέλη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσαν ένα πλήθος νέων ευχών, που θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στα λειτουργικά βιβλία (όπως προσευχή για όσους έχουν πάθος με τους υπολογιστές ή για όσους αναζητούν εργασία).

Η πρόταση για την ένταξη καινούργιων ευχών στα λειτουργικά βιβλία υποβλήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους στη Συνοδική Λειτουργική Επιτροπή, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αναμένεται η απόφαση.

Δεν είμαστε βέβαιοι για τις καλές προθέσεις αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν παρόμοια κίνηση στη Ρωσική Εκκλησία, που δεν ήταν καθόλου αθώα.

Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον, ο αυτός εις τους αιώνας

Ανά τους αιώνας, για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς η αντιμετώπιση ακόμα και πρωτοφανών προβλημάτων γίνεται με τον ίδιο τρόπο, που είναι και ο πιο αποτελεσματικός. Η βιωματική μας πίστη, η νήψη, η προσευχή, η εξομολόγηση, η ιερή μας παράδοση, είναι το ισχυρότερο οπλοστάσιο για όλα τα προβλήματα και όλα τα ανθρώπινα πάθη. Πώς να δεχτούμε ότι η δύναμη της ευχής, το “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”, δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει κάθε ανθρώπινο πάθος, παλαιό και σύγχρονο;

Ο Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον, ο αυτός εις τους αιώνας. Παντοδύναμος, Πανοικτίρμων, Πανάγαθος. Στην επίκληση του ονόματός Του φοβάται και τρέμει ο διάβολος. Κανένα πάθος δεν έχει ισχύ ενώπιόν Του και καμία ανάγκη δεν υπάρχει να αλλάζουμε τις προσευχές μας, επειδή ο κόσμος αλλάζει.

Αυτό που χρειάζεται μόνο και το αποφεύγουν εντέχνως πολλά μέλη της διοικούσας Εκκλησίας και όχι μόνο στη Ρωσία αλλά σε όλο το σύγχρονο κόσμο, είναι να είμαστε προσκολλημένοι στον Χριστό. Αμήν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Οι έξυπνες εφαρμογές που θέλουν το καλό μας
Ένας πρόωρος βασιλιάς καρνάβαλος στόλισε Εκκλησία στη Λάρισα με video wall, φωτοκύτταρα και εικονικά…
– Κινητά τηλέφωνα… αυτός ο βραχνάς…