Γράφει ο Μέτοικος 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

«Εμπρός! Ολόρθοι, ατρόμαχτοι!» εκεί στης Κορφούς τα μέρη…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Γράφει ο Μέτοικος

«Η θύελλα! Ας έρθει!» Ηχούν καμπάνες πένθιμα πέντε φορές τη μέρα, μεσίστιες σημαίες!
Η εκκλησία «εν διωγμώ»! μόνο για τρεις ημέρες! κραυγάζει ο Δεσπότης!

Σημαδιακή ημέρα, η εβδόμη του Δεκέμβρη.
Την ημέρα αυτή η Ορθόδοξη Εκκλησία αναμιμνήσκεται με οδύνη την προδοσία του πρώην Κερκύρας, πατριάρχη Αθηναγόρα. Το Φανάρι, πανηγυρίζει την άρση των αναθεμάτων.

Τη αυτή ημέρα, η των δογμάτων ακρίβεια καλύπτεται απ’ την αχλή του αιρετικού λόγου.
«Τη αυτή ημέρα, μνείαν ποιούμεθα» της εν Κερκύρα αυτό-κηρύξεως «εν διωγμώ» τοπικής Εκκλησίας!
Στίχος: Εθαύμασαν βροτοί τόλμην ανήκουστον Νεκταρίου.

Ακατανόητα τα όσα συμβαίνουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, που λειτουργεί ως «ασύντακτο Σώμα». Το Συνοδικό σύστημα, με ευθύνη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αδρανεί και, οι επίσκοποι τραβούν όπου του καθενός ορίζει η γκλάβα.

Στην Κέρκυρα, ο πρόεδρος της τοπικής Εκκλησίας ντύθηκε επαναστάτης ποπολάρος, αφού, πρώτα διαβεβαίωσε τον «Καίσαρα» ότι: «Όπως έπραξε μέχρι τώρα με υπευθυνότητα… θα συμμορφωθεί προς όλα τα μέτρα τα οποία η Πολιτεία έχει λάβει για την λειτουργία των ναών…[και] Γι’ αυτόν τον λόγο όλες οι ιερές ακολουθίες του τριημέρου θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με την ΚΥΑ…»!

Και αιφνίδια, μετά τη δήλωση ευπείθειας, να! η κανονιά του αγώνα! Η Κυβέρνηση κατηγορείται απερίφραστα από τον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο ότι «εζήλωσε ημέρες και νοοτροπίες καθεστώτων αλήστου μνήμης, όπως αυτού της γείτονος χώρας Αλβανίας, όταν το κράτος και έκλεινε τους ναούς και απαγόρευε στους ανθρώπους να πλησιάσουν σ’ αυτούς και όλα αυτά με διάταξη νόμου», δηλαδή, με ΚΥΑ την οποία ο Μητροπολίτης δηλώνει, ότι πειθήνια σέβεται και υπακούει στην Ελλάδα!

Είναι βαθύτατα πικραμένος, σύμφωνα με δήλωσή του, ο επίσκοπος Νεκτάριος, όχι για τα όσα ακούστηκαν προχτές στο Φανάρι στη θρονική εορτή, όχι για την υπονόμευση της Ορθοδοξίας από «φίλους» και εχθρούς της, όχι για την αναγνώριση των σχισματικών, καθηρημένων, αχειροτόνητων και αιρετικών στην Ουκρανία που, ο επίσκοπος Κερκύρας, ως μέλος της Συνόδου έχει αναγνωρίσει προσβάλλοντας και υποσκάπτοντας τη δική του Αποστολική Διαδοχή μα, ο επίσκοπος «Νεκτάριος, εκφράζει την βαθύτατη πικρία [του] όχι τόσο για την “κεκλεισμένων των θυρών” τέλεση των ακολουθιών, κάτι το οποίο κατανοεί, το σέβεται και θα συνεχίσει να τηρεί, αλλά για την απαγόρευση προσέγγισης του λαού στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος για προσκύνηση»!

Προφανώς και, επειδή, η φωνή του επισκόπου δεν ακούστηκε στο κλεινόν άστυ, ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος με απόφασή του και, κατά τα φαινόμενα ερήμην της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και του Προέδρου της «κηρύσσει την τοπική Εκκλησία της Κέρκυρας ότι βρίσκεται εκ των πραγμάτων «εν διωγμώ» για ένα τριήμερο! Όσο, δηλαδή, κρατά και το τριήμερο των Αποκρέω.

Για τέταρτη φορά στην ιστορία της, η Εκκλησία αυτό-κηρύσσεται «εν διωγμώ»! Για πρώτη, όμως, με προκαθορισμένο χρόνο και, δεύτερη, σε τοπικό επίπεδο!

Το 1914 στη Μητρόπολη Ραιδεστού και, μετά από αίτημα του τοπικού επισκόπου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γερμανός Ε΄ αποφάσισε το κλείσιμο των εκκλησιών «Ένεκα απηνούς διωγμού της Εκκλησίας και του Έθνους…» από τους Τούρκους δυνάστες.

Η προ-τελευταία φορά που η Ελληνική Εκκλησία κήρυξε τον εαυτό της «εν διωγμώ» ήταν το 1927. Η δικτατορία Πάγκαλου ανέστειλε το Σύνταγμα του 1911 το οποίο στο άρθρο 17 προέβλεπε πως: «Ουδείς στερείται της ιδιοκτησίας αυτού, ειμή δια δημοσίαν ωφέλειαν προσηκόντως αποδεδειγμένην…πάντοτε δε προηγουμένης αποζημιώσεως». Η Κυβέρνηση Ζαΐμη, χωρίς να έχει ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, αυταρχικά αφαιρούσε την περιουσία της Εκκλησίας, χωρίς καταβολή αποζημίωσης.

Στην επισκοπή Κερκύρας δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, τουτέστιν, ούτε «απηνής διωγμός της Εκκλησίας και του Έθνους» υφίσταται, μα μήτε υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεως για στέρηση περιουσίας από την «απαγόρευση» προσκύνησης του σκηνώματος του υπέρμαχου της Ορθοδοξίας στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο.

Τότε, γιατί «εκ των πραγμάτων εν διωγμώ» η τοπική Εκκλησία; Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος είναι ξεκάθαρος! Μοναδική του επιθυμία, όπως εναργέστατα κατέστησε σαφές με επιστολές του σε στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι η θεραπεία της λαχτάρας των Κερκυραίων που «επιθυμούν [την] προσκύνηση του ιερού σκηνώματος του Αγίου, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου», ευλαβικά, όμως, και «με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως άλλωστε γίνεται και στα σούπερ μάρκετ! καταστήματα τροφίμων! Φαρμακεία! και άλλους χώρους που εξυπηρετούν τους πολίτες»!!!

Ωστόσο, η «επανάσταση» αυτή στην επισκοπή Κερκύρας, δεν είναι απλά για γέλια ! Το να δηλώνει ένας επίσκοπος πως «σέβεται» το κλείσιμο των Ναών, τη στέρηση, δηλαδή, της ορθοδόξου λατρείας «που αποτελεί το κέντρον και την βάσιν της ορθοδόξου ζωής», προκρίνοντας ως εύλογη αιτία για την «επανάστασή» του την «προσκύνηση του ιερού σκηνώματος του Αγίου, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου» είναι τραγικό!

Όμως, τις σημαίες της επανάστασης, δεν ύψωσε μόνο ο επίσκοπος Κερκύρας, που κήρυξε την τοπική Εκκλησία «εν διωγμώ»! Υψώνουν και άλλοι επίσκοποι μπαϊράκια με διάφορες εκπτώσεις στην «ποιότητα» του αγώνα τους. Να! ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, παραδείγματος χάρη, απειλεί πως θα ανοίξει τις Εκκλησίες, αλλά «η λειτουργία θα τελειώνει όσο γίνεται πιο νωρίς, ενώ το αντίδωρο θα μοιράζεται στην είσοδο του ναού!!!

Η Εκκλησία ως Ουράνιο δημιούργημα «διαπορθμεύει ημίν την εκείθεν αγαθοειδή και θείαν ευμένειαν και Χάριν» και, δια τούτο, είναι προσβλητικό, είναι θλιβερό, είναι εξοργιστικό να εξομοιώνεται στα εγκύκλια μηνύματα των Επισκόπων που βρίθουν από κοινωνιολογικές ανακρίβειες, προτεσταντικές ηθικολογίες, πολιτικολογίες κίτρινου τύπου, πατριδολογίες της πλάκας και άλλες βέβηλες κενοφωνίες «με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα καταστήματα και τους χώρους ψυχαγωγίας» που ατυχέστατα κάνει και ο επίσκοπος Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, δίνοντας ταυτόχρονα υποσχέσεις στον «Καίσαρα», ότι οι πιστοί θα μπουν στην Εκκλησία με «μάσκες, θα κρατούν τις αποστάσεις, θα απολυμαίνουν τα χέρια τους και, σε αριθμό δεν θα υπερβαίνουν τα όσα ορίζουν οι διατάξεις του νόμου», όπως διαβεβαιώνει την Πολιτεία ο Κερκύρας Νεκτάριος.

«Θεού φυτεία, Επίσκοποι, η Ορθόδοξη Εκκλησία και αμπελών αυτού εκλεκτός», δια τούτο κάθε παραλληλισμός της με καταστήματα που εμπίπτουν στις υγειονομικές διατάξεις, είναι απόλυτα προσβλητικός!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να υπομείνει τα ραπίσματα και εμπτύσματα τόσο των ψευδοπροφητών της, όσο και των φανερών εχθρών της. Έχει Ιδρυτή και Κεφαλή της τον Ιησού Χριστό που, για τη σωτηρία του ανθρώπου «ἐταπείνωσεν ἑαυτὸν γενόμενος ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δὲ σταυροῦ».

Την Εκκλησία του Θεού υποτιμά και δεν της πρέπει, η αίτηση των επισκόπων της για «αναλογικότητα» ή και ίση μεταχείριση με τα σούπερ μάρκετ!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρόσφερε και προσφέρει πολλά στο Έθνος των Ελλήνων. Μπορεί, δικαιούται να ρωτήσει κατά πρόσωπο τον ευεργετηθέντα λαό «τι εποίησά σοι και τι μοι ανταπέδωκας;».

Την Ορθόδοξη Εκκλησία στολίζει η ευγένεια, η αρχοντιά, η αξιοπρέπεια του «αναβαλλόμενου φως ως ιμάτιον», ενώ «γυμνός εις κρίσιν ίστατο».

Δεν της αξίζουν οι προσβλητικοί παραλληλισμοί από τους επισκόπους της!

Και επί τέλους, ας τελειώσει ο μύθος των επισκόπων, που ειρήσθω εν παρόδω «Μέ ψηλόν ασθημα εθύνης ποδέχθηκαν τάς αστηράς ποδείξεις» της Κυβέρνησεως πως, και τάχα μου, η κυβέρνηση «εζήλωσε ημέρες και νοοτροπίες καθεστώτων αλήστου μνήμης!!!, διότι το χριστεπώνυμο πλήρωμα γνωρίζει πολύ καλά, ότι η «επιβολή προσωρινών μέτρων στους χώρους λατρείας» έγινε πράγματι με εντολή της Κυβέρνησης, η απόφαση όμως «τς «κατ᾿ οκονομίαν» ποχς τν χριστιανν πό τάς εράς κολουθίας, τήν Θείαν Λειτουργίαν, λλά καί πό ατήν τήν Θείαν Κοινωνίαν» είναι δική τους!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας αδειάζει τον Αρχιεπίσκοπο
– Πού οφείλεται η νέα ελευθεροστομία και η παρρησία του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου;
– Προσθέτουμε στους προβληματισμούς και τα ερωτήματα του μητροπολίτου Κερκύρας τη δική μας αγωνία
– Η εισαγγελική παρέμβαση και η στάση του μητροπολίτη Κερκύρας
 Πρόσκληση των πιστών να κοινωνήσουν στην Εκκλησία, από τον μητροπολίτη Κέρκυρας κ. Νεκτάριο