Γράφει ο Μέτοικος 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

… Η προδοσία είναι φρικτό γεγονός. Μόνο αν το γελοιοποιήσεις μπορείς να το αντέξεις…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Η προδοσία των Ορθόδοξων Σέρβων από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Του Μέτοικου

Η συνάντηση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του κ.Zoran Zaev στην έδρα του «εμπερίστατου πατριαρχείου» υπήρξε κατ’ αρχάς θυελλώδης.

«Εμπερίστατο πατριαρχείο»! Τι τεράστιο παραμύθι κι αυτό…
Εν παρόδω: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο «ποιήσας τα ευσχήμονα της Εκκλησίας ασχήμονα» επικεφαλής του, που δεν αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία;
Μήπως υπάρχει περιορισμός των κινήσεων του πατριάρχου, με ιδιωτικό αεροπλάνο, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης;
Μήπως όπου γάμος και… οικολογική χαρά ο Πατριάρχης δεν είναι πρώτος;
Μήπως το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στερεί το δικαίωμα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να αυγατίζει τον προσωπικό του στρατό οφφικιαλίων, επισκόπων και αρχιμανδριτών που, ως αποστολή τους έχουν να διαστρέφουν αποφάσεις Ιερών Συνόδων, να υποστηρίζουν τη νέα Εκκλησιολογία του Φαναρίου ανακηρύσσοντας «αλάθητο» τον πρόεδρο των «Μελιτωνοχατζήδων»;
Και, τέλος πάντων, σε ποια χώρα του κόσμου είναι εμπερίστατη μια Αμερικανική πρεσβεία;

Επαναφορά!
Φανταστείτε τη σκηνή! Στη μεγαλόπρεπη αίθουσα του Θρόνου, «σχεδόν αιωνόβιος, με στεγνό πρόσωπο, μάτια χωμένα στις κόγχες, μα που μέσα τους λάμπει [ολοφάνερα η σπίθα της ματαιοδοξίας], χωρίς την περίλαμπρη στολή, που τον ανεβάζει στα ουράνια του [ηγεμόνα Πρώτου] στέκεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ντυμένος με το ασκητικό του ράσο».
Οι διάκοι του και, ο αρχιγραμματεύς στέκονται μακριά Του όλο σεβασμό.
Στην είσοδο της αίθουσας προβάλλει, κρατώντας ένα μεγάλο κουτί σοκολατάκια των εργοστασίων Ποροσένκο, ο Zoran Zaev με τη συνοδεία του.
Ο Πατριάρχης, σκυθρωπός, τον δείχνει με το δάχτυλο Του και επιτιμητικά ρωτά:
Πώς τόλμησες… πως τόλμησες να προτείνεις ένα τόσο ευτελές ποσό για την
Δεν απόσωσε τη φράση του και ο Zoran Zaev πέφτει στα γόνατα μπροστά Του.
Παναγιότατε! Ψελλίζει… Υπήρξα θύμα ρώσικης πλεκτάνης!
«Στην αίθουσα επικρατεί μια θανάσιμη σιωπή». «Η ατμόσφαιρα μυρίζει δάφνη και λεμόνι».
Η φωνή του πατριάρχη, τρεμάμενη  μα δυνατή, ακούστηκε να λέει:
Μάθε πως περίμενα, πολύ περισσότερα από σένα!
– Παναγιότατε, τραυλίζει ο πεσμένος στα γόνατα Zaev, είμαι πρόθυμος να ανεβώ, να αυξήσω, να βάλω κάτι παραπάνω σε κάθε μου δυνατότητα για να επανορθώσω…
Στο σημείο αυτό, ο υπογραμματέας του πατριάρχου έκλεισε τη μισάνοιχτη πόρτα της αίθουσας του Θρόνου και, κάθε δυνατότητα μεταφοράς του διαλόγου σταμάτησε.

Όμως, μετά τη συνάντηση, το ανακοινωθέν, τα τραπεζώματα και η «ελογία [Βαρθολομαίου] πρός παντα τόν κεσε [σλαβοβουλγαρικόν] κλρον καί λαόν» δείχνουν πως, την ημέρα που: «Στο Γαλατά έπεφτε ψιλή βροχή και στα Tαταύλα μπόρα… τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε» ο π.Βαρθολομαίος και ο Zoran Zaev στην αίθουσα του Θρόνου, για την αυτοκεφαλία του εκκλησιαστικού μορφώματος των Σκοπίων.

«Κατά τήν συζήτησιν [αναφέρεται στο ανακοινωθέν] ἐτέθησαν ἐπί τάπητος αἱ προηγηθεῖσαι ἐπί τοῦ θέματος φάσεις, ἐν αἷς καί ἡ βούλησις τῆς ἐπαναφορᾶς τῆς ἐκεῖ σε Ἐκκλησίας εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, κατόπιν καί τῆς ὑποβληθείσης ἐν καιρῷ εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν ἐκκλήτου προσφυγῆς».

«Βούλησις επαναφοράς εις την Κανονικότητα»; Τι το αντικανονικό ανακάλυψε ο π.Βαρθολομαίος;
Μήπως, από την 18η Φεβρουαρίου του 1922 δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του Σερβικού Πατριαρχείου, με Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο, ικανοποιώντας τις αρχές του εκκλησιαστικού δικαίου, οι Μητροπόλεις: «Σκοπείων, Ρασκοπρεσρένης, Δεβρών και Βελισσού, Πελαγονίας, Πρεσπών και Αχριδών, μέρος της Μητροπόλεως Βοδενών» όπως και η επισκοπή Πολυανής και η Μητρόπολη Στρωμνίτσης;

Σάμπως, όταν «εν καιρώ» οι σχισματικοί των Σκοπίων υπόβαλαν «εις την Μητέρα Εκκλησίαν» έκκλητο προσφυγή (φθινόπωρο του 2018) ο Κωνσταντινουπόλεως δεν απάντησε πως, η ικανοποίηση του Σκοπιανού αιτήματος δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αλλά είναι υπόθεση που μόνο το Πατριαρχείο Πεκίου μπορεί να διευθετήσει;
Λοιπόν, για ποια «Βούληση Επαναφοράς εις την Κανονικότητα» κατόπιν «εκκλήτου προσφυγής»! μιλά ο π. Βαρθολομαίος;
Και, για ποια «Μητέρα Εκκλησία», όταν οι Σκοπιανοί το 2017 αναγνώρισαν ως «Μητέρα Εκκλησία» το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ;
Το νέο κατόρθωμα Βαρθολομαίου θα είναι η «εκκλησία» των Σκοπίων να έχει δυο «Μητέρες»!

Από το Μάρτιο του 1945 οι Σκοπιανοί ίδρυσαν «αρχιεπισκοπή Αχρίδος ως Μακεδονική!». Αυτήν την αυτόνομη «εκκλησία» θα επαναφέρει στην κανονικότητα ο π.Βαρθολομαίος;
Τι μεσολάβησε ανάμεσα στην πατριαρχική απάντηση του 2018 προς τους σκοπιανούς και, στο ανακοινωθέν των Βαρθολομαίου-Ζάεφ, ώστε το Φανάρι να μιλά για επαναφορά «στην κανονικότητα»;
«Οὐδέποτε, μηδέ παρά τοῖς κοσμικοῖς, ἐπεχειρήθη συνάντησίς τις ἡγετῶν ἄνευ προετοιμασίας, [υποστηρίζει ο π.Βαρθολομαίος] ἵνα μή ἀχθῇ αὕτη εἰς ἀποτυχίαν βλαπτικήν διά τόν ἐπιδιωκόμενον σκοπόν».
Οπότε, ποιες προετοιμασίες προηγήθηκαν, για την «επαναφορά στην κανονικότητα» της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων;

Η αποκάλυψη, έστω και αθέλητα, της πρόθεσης του Zoran Zaev να χρηματίσει τον π.Βαρθολομαίο δεν τιμά τον Φαναριώτη Ιερωμένο, αλλά, αυτός ως μακρόθυμος, όπως η ιστορία του έως τώρα έδειξε, αποφάσισε να προσφέρει τις «καλές» του υπηρεσίες (όπως με τόση επιτυχία έκανε και στην κρίση της Βουλγαρικής Εκκλησίας το 1998!) καλώντας στο ίδιο τραπέζι διαλόγου, σχισματικούς και Ορθόδοξους!
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επανάληψη των σκοτεινών μεθοδεύσεων που, το Φανάρι εφάρμοσε στην Ουκρανία!

Στόχος του π.Βαρθολομαίου να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι συζητήσεις και, τότε « Μήτηρ κκλησία [θα ενωτισθεί] τάς φωνάς καί τάς ομωγάς, τάς κεσίας καί τάς δεήσεις τν τέκνων ατς» και θα προστρέξει σε βοήθεια! Διότι, μόνον «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχει την ευθύνην να θέση τα πράγματα εν εκκλησιαστική και κανονική ευταξία, διότι μόνον αυτό έχει τα τε κανονικά προνόμια και την ευχήν και ευλογίαν της Εκκλησίας και των Οικουμενικών Συνόδων να επιτελή το υψηλόν και εξαιρετικόν τούτο χρέος ως φιλόστοργος Μήτηρ και αρχή των Εκκλησιών»!

Εάν το Σερβικό Πατριαρχείο δεν πάει στο Φανάρι για το «διάλογο» και, το χειρότερο, νωρίτερα συμμετάσχει σε Σύνοδο Ορθοδόξων υπό τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, τότε όχι από προσωπική κακία αλλά από αγάπη προς την ευταξία! ο π.Βαρθολομαίος θα ανακαλέσει τον Πατριαρχικό τόμο του 1922 και θα χορηγήσει αυτοκεφαλία στους σχισματικούς σκοπιανούς!

Μπορεί, όμως, ο Κωνσταντινουπόλεως να άρει τον τόμο του 1922; Ίσως ναι, διότι πέρα από το γεγονός πως το Φανάρι προβίβασε την αυθαιρεσία σε κανόνα εκκλησιαστικού δικαίου, μπορεί να ισχυριστεί πως συνιστά προηγούμενο, η από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο το 1978 περάτωση ισχύος του Τόμου του 1923 που αφορούσε την Εκκλησία της Εσθονίας.

Εξ άλλου ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και οι οφφικιάλιοι θα πιάσουν δουλειά, προκειμένου να υποστηρίξουν «τα κανονικά προνόμια» του Κωνσταντινουπόλεως. Εδώ, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, του οποίου η ευρηματικότητα στις θεολογικές παραχαράξεις προκαλεί μέγα σκανδαλισμό, υποστήριξε πως μπορεί «νά αἴρεται τό Αὐτοκέφαλο μέχρι τῆς ἀναγνωρίσεώς του ἀπό Οἰκουμενική Σύνοδο»! δεν θα βρει ως προηγούμενο στη νέα αυθαιρεσία Βαρθολομαίου, κάτι στα σκόρπια της εκκλησιαστικής ιστορίας;
Βεβαίως και, μετά την απονομή της αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς σκοπιανούς, ο π. Βαρθολομαίος με άκρα υποκριτικότητα θα «κάμῃ ἔκκλησιν πρός πάσας τάς ἐμπλεκομένας πλευράς νά ἀποφεύγουν καταλήψεις Ναῶν, Μονῶν καί ἄλλων περιουσιακῶν στοιχείων, ὡς καί πᾶσαν πρᾶξιν βίας καί ἐκδικητικότητος, εἰς ἐπικράτησιν τῆς εἰρήνης καί τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ»!

Η παραχώρηση αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς σκοπιανούς, δια τους τύπους, προϋποθέτει και τη συγκατάνευση της Εκκλησίας της Ελλάδος και, τούτο διότι, υπονομεύονται οι τίτλοι: «υπέρτιμος και έξαρχος Μακεδονίας και Πάσης Μακεδονίας» που στολίζουν τα ματαιόδοξα ασμάτια, γνωστά και ως φήμες των Μακεδόνων επισκόπων που τελούν, χωρίς πνεύμα οι ίδιοι, υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Λιάπη κανένας δεν θα μπορούσε να του προσάψει την κατηγορία πως «κόβει φλέβες» για την Πατρίδα, όμως δεν θα τον αδικήσει αν ευθέως τον κατηγορήσει ως εκκλησιαστικά ανεπαρκή!

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Λιάπης, το πρωινό της 22ας Μαΐου του 2019 παραβρέθηκε σε «συνέδριο» κριτών αδίκων και ρώτησε: «Τι μοι θέλετε δούναι, καγώ υμίν παραδώσω [τους αδελφούς Σέρβους]… οι δε έστησαν αυτώ τριάκοντα αργύρια»!

Ερήμην της υπνώττουσας Ιεραρχίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «εν κρυπτώ και παραβύστω» συναποφάσισε στις 22 Μαΐου του 2019 με τον π.Βαρθολομαίο, να δοθεί στη σχισματική «εκκλησία» των Σκοπίων, μετά την απόδοση αυτοκεφαλίας! Το όνομα «Εκκλησία Αχρίδος»! Μαχαιρώνοντας πισώπλατα το Ορθόδοξο Σερβικό Πατριαρχείο και το χριστεπώνυμο πλήρωμά του!

Από πού, όμως, η βεβαιότητα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, μήνες πριν πάει στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ο Zoran Zaev κουβαλώντας ως δώρο ένα κουτί με «γεμάτα» σοκολατάκια Ρόσεν πως, θα δοθεί στους σχισματικούς σκοπιανούς «αυτοκεφαλία»;

Γιατί δεν απασχόλησε τον κ. Ιερώνυμο Λιάπη το γεγονός πως, στα Σκόπια υπάρχει Εκκλησία με τον τίτλο: Εκκλησία της Αχρίδος, που αναγνωρίζεται ακόμα και από την Εκκλησία της Ελλάδος και, ως κανονικό Αρχιεπίσκοπό της έχει τον μαρτυρικό κ. Ιωάννη.

Γιατί, όμως μελέτησε μια τόσο άνομη βουλή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος; Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει πως, η προδοσία είναι δεινή σαν φόνος; Και, τέλος πάντων, πόσο πιθανό είναι να μην καταλαβαίνει πως, το δεινότερο της πράξης του είναι ο φίλος και ομόδοξος σερβικός λαός να γίνει εχθρός και επίβουλος;
Για ποιο λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Λιάπης πούλησε την αδελφή Εκκλησία της Σερβίας;

Τι φταίει; Η ενδοτικότητά του; Η αδυναμία του να αντιληφθεί την πικρία, που προκαλεί η προδοσία του στους αδελφούς Σέρβους ή, μήπως, η γλυκιά γεύση στα γεροντικά του χείλη από τα «γεμάτα» σοκολατάκια «Ρόσεν» που δοκίμασε και ο π.Βαρθολομαίος, προκάλεσαν σαν το Λωτό, λήθη και απάθεια για αξίες και πιστεύω;

Δείτε σχετικά:
π. Θεόδωρος Ζήσης: Ψευτοαυτοκέφαλο και στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων από τον Βαρθολομαίο!
Στο πλευρό των σχισματικών των Σκοπίων οι ΗΠΑ
Σκόπια: «Ανεπίσημες συνομιλίες με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για Αυτοκέφαλη Εκκλησία»
Το Φανάρι στρέφει τα μάτια του στην Σερβία-Τι θα γίνει με την «μακεδονική εκκλησία»
Ο Πρέσβης των Σκοπίων στον Οικουμενικό Πατριάρχη
Ο Σκοπιανός ηγέτης Ζόραν Ζάεφ πιστεύει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δωροδοκείται!
Ο Ζάεφ συμφώνησε να δωροδοκήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας