Ἄρθρο τοῦ ὁσιολογιοτάτου π.Εὐφροσύνου Ἱερομονάχου Σαββαΐτου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Οι άνθρωποι του Θεού και της αρετής, αγαπητοί, δεν κάνουν θόρυβο, δεν αυτοπροβάλλονται, ξέρουν να συγχωρούν, να μη μνησικακούν, αλλά και ποτέ δεν συγχαίρουν με το άδικο!

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


ΦΑΡΙΣΑΪΚΗ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ

Ἱερομόναχος π.Εὐφρόσυνος Σαβαΐτης

Α. ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΣΧΟΛΙΑ.

Αγαπημένοι μας αναγνώστες της “Κατάνυξης”, φίλες και φίλοι της μόνης και ταπεινής αλήθειας του Χριστού, χαίρετε, ανδρίζεσθε και ενδυναμούσθε εν Κυρίω! Καλό και αγωνιστικό Τριώδιο να έχουμε και καλή δύναμη στους πνευματικούς αγώνες της ταπεινής και θυσιαστικής ομολογίας.

Παρακολουθούμε καθημερινά με απέραντη θλίψη, τη συνεχιζόμενη πτώση της κακής υπακοής πολλών Ορθοδόξων, κληρικών, μοναχών και λαϊκών αδελφών, που δικαιολογούν άκριτα ή και συμπορεύονται με τους Οικουμενιστές Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους και ιερείς επαινώντας ακόμη και το νέο, μη δοκιμασμένο και δαιμονικό εμβόλιο των σκοτεινών Σιωνιστικών Εταιρειών. Αρκετοί αδελφοί υποτάσσονται δυστυχώς σε δήθεν διορατικούς και θαυματοποιούς γέροντες της ένοχης σιωπής και της μουλωχτής φιλοχρηματίας. Διάφοροι αγνοί ακροατές, μας θεωρούν υπερβολικούς και άδικους κριτές δημοσίων προσώπων Επισκόπων, που θεωρούνται αγωνιστές. Όμως εμείς αδελφοί, δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το χρέος μας να ελέγχουμε νόμιμα, αλλά και χωρίς οίκτο αποκλειστικά τους υποκριτές, που χύνουν το δηλητήριο του εφησυχασμού και αποκρύπτουν την εξάσκηση του πρακτικού καθήκοντος των πιστών εν καιρώ Αιρέσεως! 

Μεγάλη η πλάνη, καλοί μας φίλοι παντού! Ένας χρόνος μεγίστης αποστασίας συμπληρώνεται, μέσα στον οποίον είδαμε τις μάσκες πολλών “εκλεκτών” να πέφτουν και τους ναούς μας να καταντούν στάβλοι αλόγων ζώων. Οι άνθρωποι του Θεού και της αρετής, αγαπητοί, δεν κάνουν θόρυβο, δεν αυτοπροβάλλονται, ξέρουν να συγχωρούν, να μη μνησικακούν, αλλά και ποτέ δεν συγχαίρουν με το άδικο!

Σήμερα αναμφιβόλως μας κυβερνούν εκκλησιαστικά και πολιτικά πρόσωπα ασέβειας, άνθρωποι “κατεφθαρμένοι τόν νούν και αδόκιμοι περί την πίστιν” (Β’.Τιμοθ.γ’,8), μεστοί αιρετικών πράξεων και λόγων, πολλοί δε εξ αυτών έχουν φθάσει στο άκρο της σατανικής εμμονής των βλασφήμων κηρυγμάτων τους. Αυτούς ο άγιος Ιγνάτιος τους χαρακτηρίζει κύνες και όφεις λαθροδήκτες (που δαγκώνουν δηλ. χωρίς φωνές) και ανθρωπομίμους πιθήκους! Τους ξεχωρίζουμε εύκολα από την αγριότητα του προσώπου και τον φασιστικό εκβιασμό που ασκούν στις συνειδήσεις των Χριστιανών.

Πολλά ιστολόγια εκκλησιαστικά του οικουμενιστικού αχταρμά, που αρέσκονται στη φιλία και τη δουλεία δύο κυρίων, προβάλλουν συχνά αποσπασματικές διδαχές συγχρόνων Αγίων, και παρουσιάζουν μονομερώς τον παρόντα διωγμό της Ορθοδοξίας μόνο εκ των αθέων πολιτικών! Αποκρύπτουν οι ταλαίπωροι με δόλο την πανδημία της Παναίρεσης, που μολύνει και διώκει κάθε αληθινά και αγνά ορθόδοξο πιστό, την οποία μάλιστα Αίρεση οι ίδιοι υπηρετούν!

Κάποιοι λεγόμενοι “καλοί” Αρχιερείς, συνεχίζουν να σιωπούν, να καλύπτουν και να βολεύονται αντικανονικά και αντιπατερικά με την πλάνη! Προτιμούν φαίνεται να υποτάσσονται στον φόβο του κρατικού νόμου, γενόμενοι όμως επίορκοι του Ευαγγελικού κηρύγματος! Πόσο κρίμα!!! Ξεχνούν δυστυχώς, ότι ως σκοποί της μυστικής αμπέλου της Εκκλησίας, θα δώσουν λόγο για κάθε πλανηθείσα ψυχή από το στόμα των λύκων!

Καλοί μας αναγνώστες, εν καιρώ ειρήνης της Ορθοδοξίας θα λέγαμε ότι εισήλθαμε στο κατανυκτικό Τριώδιο! Μόνο που φέτος, εν ημέραις διωγμού και επίσημης επικράτησης του Οικουμενισμού, το Τριώδιο αντί κατανυκτικό, φαίνεται μάλλον καταπνικτικό και καταθλιπτικό. Αντί δημοσίας μετανοίας των εκπεσόντων Ιεραρχών και της μοιχαλίδος Συνόδου, παρατηρούμε έμφαση του Φαρισαϊσμού και της δεσποτοκρατίας.

Γιατί “άγιοι” Αρχιερείς αδιάφορα συνεχίζετε τις παραστάσεις με μίτρες αισχύνης και δεν προσέρχεσθε στη μήτρα της οσιότητος και δικαιοσύνης; Γιατί αμαυρώνετε τα Αρχιερατικά εγκόλπια και ωμοφόρια και δεν επιστρέφετε στους κόλπους της Εκκλησίας του Χριστού, φέροντες επ’ ώμων τον σταυρό της αληθείας, τον οποίον απαρνηθήκατε; Πώς αλήθεια θα ξεφύγετε από την ερχόμενη θεία εκδίκηση; Μετανοείστε!!!, σας εκλιπαρεί ο ουρανός και η γη, ο ελεήμων και δίκαιος Κύριος, ο ταχύς εις αντίληψιν και βραδύς εις οργήν! Παραιτηθείτε τώρα και ομολογείστε δημόσια! Διαχωρίστε τη θέση σας από την επίσημη βλασφημία! Σας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία αγιασμού, μη την αρνείστε!!!Συντονίστε παρακαλούμε με τη θεία συχνότητα τις ψυχικές σας κεραίες της πίστεως και της ταπείνωσης, που έχετε απενεργοποιήσει! Αυτό είναι το δίπτυχο της σωτηρίας σας, μαζί με την πρακτική διακοπή μνημοσύνου και κοινωνίας σας με τους προϊσταμένους της Αίρεσης!

Ευχόμαστε ειλικρινά και ολόψυχα να αξιωθείτε αυτού του αγιασμού και της μαρτυρικής τιμής, οι καιροί το απαιτούν! Ευχόμαστε να μην είστε κάποτε με το μέρος εκείνων, για τους οποίους ο Ψαλμωδός αποφαίνεται: “Ούκ αναστήσονται ασεβείς εν κρίσει…και οδός ασεβών απολείται” (Ψαλμ.1). Για τον συρφετό όμως των αμετανοήτως εμμενόντων στην πλάνη, δεν μας επιτρέπει δυστυχώς το Ευαγγελικό στόμα της αγάπης ούτε να προσευχόμαστε! (Α’ Ιωάν.5,16). Αδελφοί αγαπημένοι, ας προσέχουμε πολύ!!!

Μη ξεχνάμε την αγωνιώδη προτροπή του Απ. Παύλου: “Προσεύχεσθε… ίνα ρυσθώμεν από των ατόπων και πονηρών ανθρώπων, ού γάρ πάντων η πίστις!” (Β’ Θεσσαλ.3,2) Η πίστη δηλ. και η αλήθεια δεν γίνεται δυστυχώς απ’ όλους δεκτή, αλλά μόνο απ’ όσους έχουν αγαθή διάθεση! ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ!

Σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, η αγία μας Εκκλησία από σήμερα ανοίγει τις πύλες της πιο κατανυκτικής και αγίας περιόδου του έτους, εισέρχεται στο ιερό Τριώδιο. Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου αφιερώνεται πολύ σοφά από τους Αγίους Πατέρες στην παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Σήμερα επίσης συμπίπτει η μνήμη κάποιων αγνώστων στους πολλούς αγίων Ομολογητών της Πίστεως, του Οσίου Τιμοθέου του εν Συμβόλοις, του αγίου Ευσταθίου, επισκόπου Αντιοχείας, που εκοιμήθη συκοφαντημένος, καθηρημένος και εξόριστος, και του αγίου Ζαχαρίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, που αιχμαλωτίστηκε από τους Πέρσες μαζί με τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού. Εμείς, με τη χάρη του Θεού καλοί μας φίλοι, θα σας παρουσιάσουμε σήμερα εκλεκτά πατερικά μαργαριτάρια μέσα από την ερμηνεία των ιερών αναγνωσμάτων του Ευαγγελίου και του Αποστόλου, τα οποία λύνουν πολλές απορίες για τις σύγχρονες ημέρες του διωγμού της Αλήθειας. Θα προσπαθήσουμε να δούμε συν Θεώ το βάθος των αρετών της ταπεινοφροσύνης, της πίστης και της ευσέβειας, όπως και τα αντίστοιχα θανάσιμα πάθη της ύβρης, της αλαζονείας και της υποκρισίας, που περισσεύουν δυστυχώς σήμερα, έχοντας διαστρέψει εντελώς το νόημα των αρετών που οφείλει να καρποφορεί ο πιστός, ενώπιον των πιο πονηρών αθέων και αιρετικών της ιστορίας.

Β. ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΑΙΡΕΣΕΩΣ.

Η αγία ταπείνωση κατά τον Άγιο Ανδρέα της Κρήτης περιέχεται μέσα σ’ όλες τις αρετές, ενώ η υπερηφάνεια μας απομακρύνει τελείως απ’ αυτές. Η αλαζονεία έκανε τον πρώτο Άγγελο διάβολο, αυτή έδιωξε τον γενάρχη Αδάμ από τον Παράδεισο, αυτή κατέρριψε στον Άδη και όλα τα σκοτεινά πρόσωπα των διωκτών και αιρετικών της ιστορίας.

Φοβερή ψυχασθένεια είναι η υπερηφάνεια, απορρίπτει την ενέργεια της θείας Χάριτος και κάνει τον άνθρωπο άνυδρο, άκαρπο και γυμνό, φωλιά του πονηρού νυκτοκόρακα διαβόλου. Αντιθέτως η ταπείνωση είναι η τροφός των αρετών, αρχή και τέλος του κάλλους της ευσέβειας, αφανισμός των παθών, η υγρασία στη ρίζα της πίστεως. Συνυπάρχει πάντα με τον θείο φόβο, που διώχνει κάθε ανομία.

Ανέβηκαν στο ναό ο Φαρισαίος και ο Τελώνης. Πολλοί εισέρχονται αδελφοί στους ναούς, λίγοι όμως μετέχουν της ιερότητάς τους, διότι είναι ανάξιοι του Θεού! Κυρίως οι άνθρωποι της αληθινής αγάπης, είναι αυτοί στους οποίους παραμένει ο Κύριος, και αυτοί που εισέρχονται πράγματι στους ιερούς ναούς, ως ναοί οι ίδιοι του Θεού. Σ’ αυτούς ιδιαιτέρως ενεργεί ο Θεός. Μόνο οι μικροί και οι νήπιοι φωτίζονται!, δηλ. οι ταπεινοί, όπως ψάλλει και ο Δαυΐδ: “η δήλωσις των λόγων σου φωτιεί και συνετιεί νηπίους” (Ψαλμ.118,130). Διότι όπου ταπείνωση, εκεί και σοφία (Παροιμ.11,2), σοφία πίστεως και σοφία πράξεως!

Οι Φαρισαίοι κάθε εποχής, ενώ δείχνουν εξωτερικά καλούς τρόπους, τους ακολουθεί το ψεύδος και η απάτη, γι’ αυτό και μένουν μακριά απ την Αλήθεια, τον Χριστό. Ο Τελώνης αναγνώρισε την αμαρτία του και έφυγε οριστικά μακριά της, ενώ ο Φαρισαίος έφυγε μακριά απ’ τη ζωή, αφού δεν αναγνώρισε την αμαρτία του. Αρχή της υπερηφάνειας είναι η ύβρις, μετά γεννιέται ο φθόνος και φτάνουμε μέχρι και τον φόνο. “Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ”. Αυτή η προσευχή του τελώνη είναι το ωραιότερο τυπικό της Εκκλησίας! κατά τον άγιο Ανατόλιο της Όπτινα.

Η ταπεινοφροσύνη, αγαπητοί μας αναγνώστες και μόνη της μπορεί να μας σώσει, διότι εξαφανίζει όλες τις αμαρτίες! Το ίδιο και η υπερηφάνεια και μόνη της μπορεί να αφανίσει όλες τις αρετές! Το να αμαρτάνεις και να μην το παραδέχεσαι, όπως κάνουν συνήθως οι βλάσφημοι μασκοφορεμένοι των Εκκλησιών σήμερα, είναι αμαρτία αθεράπευτη, είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος ασυγχώρητη! Ο Θεός αδελφοί, ακούει όσα λέει η καρδιά και όχι τα χείλη, δηλ. αυτά που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε την ώρα της προσευχής και όχι τι διαβάζουμε!

Οι θείες εντολές μας δόθηκαν όχι σαν αυτοσκοπός, απλά και μόνο να τις κατορθώσουμε, αλλά να καρποφορήσουμε δι’ αυτών την ταπείνωση, την υπακοή στον ΘΕΟ, την αγάπη για Εκείνον και για τον συνάνθρωπο, δηλ. για να φωτισθεί, μαλακώσει και καθαρίσει η καρδιά μας! Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι οι αρετές, αλλά Η ΚΑΡΔΙΑ που καρποφορεί, διδάσκει ο Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, ο νέος μεγάλος Σέρβος Ιεράρχης. Πρέπει να ξέρουμε, όπως μας αναφέρει ο άγιος Μάξιμος, ο μέγας Ομολογητής, ότι “ο Θεός δεν μπορεί να σε εξαπατήσει, μα ούτε κι εσύ Εκείνον. Όλοι κάνουν το σταυρό τους, δεν προσεύχονται όμως όλοι!”. Ο Φαρισαίος, όπως και ο κάθε γενειοφόρος Οικουμενιστής στις μέρες μας, είναι Αβραάμ ως προς τη γενειάδα του, αλλά Χάμ ως προς τα έργα του!

Ο αληθινός άνθρωπος της προσευχής καλοί μας φίλοι βρίσκεται πάντα σε αληθινή μετάνοια! Φαρισαίοι της εποχής μας είναι όλοι αυτοί που προτρέπουν τους πιστούς εν ονόματι της αγάπης, της ταπείνωσης, της διάκρισης και της υποταγής στο νόμο του κράτους, να φιμώνουν το πρόσωπό τους, αρνούμενοι την αγιαστική χάρη του Ναού και των θείων Μυστηρίων! Ταπεινοί δεν είναι όσοι υποτάσσονται ταπεινόσχημα στην πλάνη του διαβόλου, στους πνευματικούς της σιωπής και στους επισκόπους της αισχύνης, αλλά όσοι μετανοούν έμπρακτα, υποτάσσονται μόνο στον ταπεινό Κύριο και τον ομολογούν ενώπιον πάντων των αιρετικών και βλασφήμων! Μη μας παραπλανούν επομένως τα κηρύγματα όλων των αγαπολόγων και προφητολόγων της ανομίας! Όσοι λένε ότι είναι κατάκριση να ελέγχεις τα δημόσια λόγια και έργα του σκότους, δεν αγάπησαν ποτέ τον Θεό και την Εκκλησία του, που στηρίζεται πάνω στο αίμα των Μαρτύρων! Είναι πονηροί διαστροφείς της ειρήνης, της αγάπης και της ταπείνωσης! Τοποθετούν τους εαυτούς τους πάνω απ’ τον Θεό και τους Αγίους της αγάπης! Φαίνονται απ’ τα φιδίσια μάτια τους! Η καρδιά τους μυρίζει από μακριά τη δυσωδία της υποκρισίας! Ο αληθινά ταπεινός άνθρωπος του Θεού πέρα από τα δάκρυα, που λούζουν την προσευχή και τό πρόσωπο του, ορμάει σαν λιοντάρι με ακακία και τόλμη στον αγώνα της θυσίας, του μαρτυρίου και της δημόσιας υπεράσπισης του υβριζόμενου Χριστού. Ας μείνουμε λοιπόν μακριά από τον φαρισαϊσμό της εν τω ναώ μασκοφορίας, μακριά από τους φαρισαίους επισκόπους, μακριά από πνευματικούς της σιωπής, μακριά από την απάτη των νέων εμβολίων, μακριά από το συμβιβασμό πίστης και λογικής, μακριά, προσέξτε, κυρίως από την εμμονή στην ανώφελη ομολογία  μιας απλής διαμαρτυρίας (ό,τι πιο ύπουλο σήμερα), μακριά τέλος από την κοινωνία και τη μνημόνευση των οικουμενιστών, υπομένοντες με ελπίδα και πολλή ταπείνωση κάθε θλίψη για την αγάπη και την αλήθεια του Χριστού.

Γ. Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΝΗΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ.

Ο Απ. Παύλος στην δεύτερη επιστολή του προς τον Απ. Τιμόθεο από τη Ρώμη, όπως διαβάζουμε στη σημερινή περικοπή, κάνει λόγο για τον διωγμό της πίστεως όλων των ευσεβών Χριστιανών. Όπως και ο Χριστός είχε πει “εί εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν” (Ιωάν.15,20), ο θείος Απόστολος μας λέει ότι “πάντες οι θέλοντες ευσεβώς ζήν εν Χριστώ Ιησού, διωχθήσονται” (Β’ Τιμοθ.3,12). Όλοι δηλ. ανεξαιρέτως οι πιστοί, θα υποστούν διωγμούς για χάρη του Χριστού! Συνεχίζοντας αναφέρει, ότι άνθρωποι πονηροί, απατεώνες και κόλακες, θα αυξάνουν την κακία τους και τις αμαρτίες τους, πλανώντες απλοϊκές και άκακες ψυχές και πλανώμενοι στα πάθη και τις αιρέσεις τους. Επίσης τονίζει πως απ’ όλους τους φοβερούς διωγμούς και τα παθήματα, ο Χριστός πάντα θα σώζει τους ταπεινά πιστούς δούλους του.

Δύο ειδών είναι αδελφοί οι διωγμοί, που πρέπει να υπομείνουμε, αν θέλουμε να είμαστε πιστοί Χριστιανοί και να σωθούμε. Σε καιρό ειρήνης είναι οι πειρασμοί των δαιμόνων και σε καιρό διωγμών της πίστεως οι διώξεις από τους αθέους και τους αιρετικούς. Αυτά τα θεία λόγια του Κυρίου και του Αποστόλου δεν πρέπει να μας φέρνουν δειλία. “Έσεσθε μισούμενοι υπό πάντων δια το όνομά μου” (Λουκ.21,17) μας προειδοποιεί πάντα ο Χριστός! “Πάντες” εδώ είναι ο κόσμος, οι προσηλωμένοι και δουλεύοντας στην κακία και τη ματαιότητα. Η αιτία του μίσους τους, είναι το ανόμοιο του φρονήματος, των λόγων και των έργων μας. Το ότι οι ασεβείς, πονηροί και Μασόνοι φαίνεται σήμερα να ευδοκιμούν, δεν πρέπει αδελφοί να μας σκανδαλίζει! Αποδεικνύεται μ’ αυτό περίτρανα, ότι η πίστη στον Χριστό, δεν είναι ανθρώπινο έργο, αλλά κατόρθωμα της υπερφυσικής θείας δυνάμεως! “Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον” (Ιωάν.16,33).Αυτά είναι τα ελπιδοφόρα λόγια του Κυρίου για την τελική μας νίκη μέσω Εκείνου.

Ποιά λοιπόν αρετή, είναι η βάση, η πηγή, η ρίζα και διδάσκαλος όλων των αρετών; Ασφαλώς η ορθή Πίστη καλοί μας φίλοι! Αν επομένως πρέπει πάντα να προσέχουμε να φυλάμε την ταπείνωση, την αγάπη, τη σωφροσύνη και τις λοιπές αρετές, χίλιες φορές περισσότερο πρέπει να αγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της Πίστεως! Διότι ό,τι κι αν κάνουμε εκτός αυτής είναι αμαρτία! (Ρωμ.14,23) Χωρίς την πίστη είναι αδύνατο να σωθούμε, αδύνατο να ευαρεστήσουμε στο Θεό (Εβρ.11,6). Εφόσον μένουμε πιστοί, ορθόδοξοι, ακόμα κι αν κάνουμε όλες τις αμαρτίες, έχουμε ελπίδα με τη μετάνοια να σωθούμε. Αν όμως απιστήσουμε, όπως γίνεται από τους περισσότερους σήμερα, δεν υπάρχει καμία ελπίδα μετά σωτηρίας! “Ο δε απιστήσας κατακριθήσεται” (Μαρκ.11,16) μας είπε ο Χριστός. Άρα λοιπόν αδελφοί, πρώτιστο χρέος σήμερα, στις ώρες του μεγάλου διωγμού και πειρασμού που περνάμε, δεν είναι απλώς η αφηρημένη ταπείνωση, σιωπή και προσευχή, αλλά η προσοχή στη διαφύλαξη της Ορθοδοξίας μας, με τη βοήθεια βεβαίως του Θεού! Εξάλλου η ίδια η ορθή πίστη πάντα έχει μέσα της την ταπείνωση! Γιατί, εννοείται πιστεύοντας ορθόδοξα, αποδεχόμαστε ταπεινά όλα όσα μας παρέδωσε ο Χριστός και οι Άγιοι Πατέρες και δεν τα ερμηνεύουμε με το μυαλό μας, ούτε ακολουθούμε το θέλημά μας, όπως όλοι οι υπερήφανοι αιρετικοί και τωρινοί Οικουμενιστές, οι μασκοφόροι των ναών και όλοι όσοι δεν χωρίζονται εντελώς απ’ αυτούς, αλλά δυστυχώς νομίζουν ότι παραμένουν στην Εκκλησία μόνο με φραστικές διαμαρτυρίες!Ο όσιος γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας και πολλοί άλλοι σύγχρονοι άγιοι, δεν είπαν, όπως το διαστρεβλώνουν δυστυχώς κάποιοι πνευματικοί (ευχόμαστε από άγνοια), ότι απλοί παπάδες θα κρατήσουν την πίστη στα δύσκολα, αλλά ότι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ, μετρημένοι στα ΔΑΧΤΥΛΑ και ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ θα είναι αυτοί οι ιερείς! Θέλουμε επομένως σήμερα να δούμε αν κάποιος κληρικός είναι παλλικάρι του Χριστού, είναι όντως Ορθόδοξος; Λυδία λίθος είναι το πόσο διώκεται από τους αιρετικούς και αθέους, πόσο θυσιάζεται για την Πίστη! Αν κάποιος είναι ακόμα ηγούμενος, έχει ελεύθερα την ιερωσύνη του, απολαμβάνει τον σεβασμό των αιρετιζόντων, έχει το μισθό του, σίγουρα κάθε αγώνας του είναι πολύ φτωχός ενώπιον του Θεού! Ας θυσιάζουμε λοιπόν αδελφοί ό,τι πιο πολύτιμο μπορεί ο καθένας για την αλήθεια της Πίστεως, αρκεί αυτό να μη γίνεται με αυτοπροβολή και έπαρση, με φατρίες και εγωϊσμούς, αλλά με ταπεινή καρδιά και αγάπη Χριστού. Μιμούμενοι τέλος τον Δαυΐδ, να παρακαλούμε νύχτα μέρα όλοι μας τον Θεό λέγοντες: “Σύ Κύριε φυλάξαις ημάς και διατηρήσαις ημάς από της γενεάς ταύτης και εις τον αιώνα”, διότι “κύκλω οι ασεβείς περιπατούσιν” (Ψαλμ11,8-9). “Μή συναπολέσης μετά ασεβών την ψυχήν μου…λύτρωσαί με Κύριε και ελέησόν με” (Ψαλμ.25), Αμήν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra