Άρθρο του οσιολογιοτάτου π.Εὐφροσύνου Ἱερομονάχου Σαββαΐτου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

“Προτού καλά καλά γίνει μαθήτρια του Χριστού η Σαμαρείτιδα, από πόρνη και “αιρετική”, μεταμορφώθηκε σε Απόστολο του Χριστού στην πόλη της!”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κυριακή της Σαμαρείτιδος σήμερα, σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί, και η αγία μας Εκκλησία προβάλλει τη μορφή και το έργο μιας γυναίκας από τη Σαμάρεια της Παλαιστίνης, της ένδοξης μεγαλομάρτυρος και ισαποστόλου αγίας Φωτεινής.

Η αγία Φωτεινή, ως γνωστόν, μαρτύρησε στη Ρώμη ενώπιον του Αυτοκράτορα Νέρωνα μαζί με τις πέντε αδελφές της και τους δύο γιους της! Η μνήμη του μαρτυρίου τους τελείται στις 26 Φεβρουαρίου. Στο πρόσωπο αυτής της εκπληκτικά μεγάλης αγίας γυναίκας βλέπουμε να εκπληρώνεται πλήρως ο λόγος του Κυρίου, ότι “οί τελώναι και αί πόρναι προάγουσιν υμάς είς τήν βασιλείαν των ουρανών” (Ματθ. 21,31).

Προτού καλά καλά γίνει μαθήτρια του Χριστού η Σαμαρείτιδα, από πόρνη και “αιρετική”, μεταμορφώθηκε σε Απόστολο του Χριστού στην πόλη της!

Στη συνάντησή της με τον Κύριο δίπλα στο φρέαρ του Ιακώβ έλαβε το πρώτο, το μυστικό βάπτισμα της θείας Χάριτος, που έκανε σεισμό στην καρδιά της! Αργότερα βαπτίστηκε από τους Αποστόλους και στο τέλος της ζωής της αξιώθηκε και του αμόλυντου βαπτίσματος του μαρτυρίου. Αυτή είναι η αγία (όνομα και πράγμα) Φωτεινή, καλοί μας αναγνώστες, έμπλεως και αναμεταδότρια του θείου Φωτός στα πέρατα της οικουμένης!

Α. ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ.

Αν και αλλόθρησκη και μοιχαλίδα η Σαμαρείτιδα, είχε μέσα στην καρδιά της αγαθή προαίρεση. Γι’ αυτό και πρώτη αποκλειστικά απ’ όλους τους άλλους αξιώθηκε της μεγαλύτερης και αμεσότερης αποκάλυψης σ’ αυτήν του ίδιου του Χριστού. Απ’ όλον τον θεολογικό διάλογο, που ακούσαμε στο ιερό Ευαγγέλιο, διακρίνει κανείς την ποικιλία των αρετών της, πριν και μετά τη συνάντηση με τον Κύριο. Είχε την καλή γνώμη και πρόθεση, απλότητα καρδιάς, φρόνηση, ακακία, ταπεινοφροσύνη, πραότητα, μελέτη των Γραφών, ελπίδα στον Θεό, ζήλο αγνό και αγάπη στον πλησίον!

Την έκτη ώρα (12 το μεσημέρι) που η Εύα έχανε τον Παράδεισο, η Σαμαρείτιδα κέρδιζε την αιώνια ζωή! Ζήτησε φθαρτό νερό, όμως αντ’ αυτού έλαβε και διέδωσε το άφθαρτο και ζών ύδωρ του Αγίου Πνεύματος!

Ζήτησε να μάθει τον τόπο προσκύνησης του αληθινού Θεού και έμαθε τον τρόπο της αληθινής λατρείας του! Της φανερώθηκε μυστικά το μυστήριο της Αγίας Τριάδος, που σταδιακά αποκαλύπτονταν στον κόσμο! “Πνεύμα ο Θεός (Πατήρ) καί τούς προσκυνούντας αυτόν έν πνεύματι (Άγιο Πνεύμα) και αληθεία (ο Χριστός) δεί προσκυνείν” (Ιωάν.4,24).

Εξομολογήθηκε δημόσια, άφησε ακόμα και την στάμνα της για να τρέξει στο κήρυγμα, και στο μαρτυρικό της τέλος πάλι σε πηγάδι ρίχτηκε από τον διάβολο, αφού της είχαν γδάρει το σώμα!

Σε πηγάδι γνώρισε την αλήθεια, φωτίστηκε και άλλαξε πορεία ζωής, σε πηγάδι πάλι κατάφερε και το τελειωτικό χτύπημα κατά του διαβόλου, που πήγε να την εκδικηθεί με το ίδιο μέσον. Όμως και την δεύτερη φορά, πάλι ο Χριστός της εμφανίστηκε ελευθερώνοντας και γιατρεύοντάς την από τις πληγές των βασάνων.

Αδελφοί μας αγαπημένοι, ποτέ να μην κρίνουμε κατ’ όψιν ψυχές με κρυμμένο δυναμισμό και απλότητα καρδιάς, όσο κι αν μας φαίνεται εξωτερικά ότι κυλιούνται στο βόθρο της ασωτίας των σαρκικών παθών. Μια κεραυνοβόλα γνωριμία με την Αλήθεια, μπορεί να τις μετατρέψει σε σύγχρονους Αγίους, μάρτυρες, ομολογητές και ισαποστόλους! Ενώ άλλοι, που φαίνονται σεμνοί και κρατούν από μικροί τους τύπους της χριστιανικής ζωής στείρα, δίχως ουσία και έργα αγάπης καθαρής, μπορεί να γίνουν, όπως και γίνονται οι περισσότεροι, αιρετίζοντες μασκοφόροι των ναών, βλάσφημοι, υβριστές του Θεού και αρνητές της χάριτος του αγίου τους βαπτίσματος, αποδεχόμενοι τη σφραγίδα του εκβιαστικού και εωσφορικού νέου εμβολιασμού κατά της ανθρωπότητας.

Ας αφήσουμε και μεις, καλοί μας φίλοι, για τον Χριστό τα πάντα και αμέσως, την στιγμή που μας ζητείται δημόσια θυσία και ομολογία, ακόμα και τα πιο αναγκαία και με χαρά!!!, είτε αυτά λέγονται εργασία, μισθός, συζυγικές σχέσεις, ακόμη και εκκλησιασμός σε ενορίες που πρόδωσαν την Πίστη, πράγματα που συμβαίνουν και απαιτούνται από την Εκκλησία του Χριστού στις αποκαλυπτικές και μαρτυρικές μέρες μας!

Μόνο, ας φροντίζουμε να έχουμε γνήσια και προσωπικά βιώματα γνωριμίας με τον αναστημένο Κύριο και τους Αγίους του, ταπείνωση και αγάπη καθαρή, όχι καχυποψίες, ζήλειες, εγωϊσμούς, επιφανειακότητα και χλιαρότητα πίστεως!

Τότε μόνο θα ενεργήσει δραστικά μέσα μας η Θεία Χάρις, λούζοντας ψυχή και σώμα από τον ρύπο της αμαρτίας δια των δακρύων της μετανοίας και του βαπτίσματος της εν Χριστώ θυσιαστικής ομολογίας!

Β. ΟΙ ΕΞΙ ΣΥΖΥΓΟΙ.

Στην Πατερική και συμβολική ερμηνεία των λόγων του Χριστού προς την Σαμαρείτιδα: “Καλώς είπας ότι άνδρα ούκ έχω• πέντε γάρ άνδρας έσχες, καί νύν όν έχεις ούκ έστι σου ανήρ” (Ιωάν.4,17-18), συναντάμε τα εξής εξαίσια νοήματα:

Η Σαμαρείτιδα είναι τύπος κάθε ανθρώπινης ψυχής, που παντρεύτηκε αλόγως τις πέντε αισθήσεις και υποδουλώθηκε στην υπηρεσία τους. Η σχέση με τον έκτο άνδρα, τον μοιχό, συμβολίζει την παράνομη λατρεία των ξένων δογμάτων, τη θανάσιμη σύζευξη και μοιχεία με την αίρεση και τους φορείς της! Πόσο επίκαιρος και σωτήρια διδακτικός ο Πατερικός λόγος!

Αδελφοί, όλοι όσοι διακονούμε εμπαθώς τις θυρίδες των πέντε αισθήσεων, όλοι όσοι ίσως συζευχθήκαμε ακούσια αιρετικά πρόσωπα και καταστάσεις των ημερών μας, δηλ. διατηρούμε παράνομες πνευματικές σχέσεις με ναούς και ιερείς μασκοφόρους, εμβολιασμένους και τυφλούς υποτακτικούς των Οικουμενιστών, ας φύγουμε τρέχοντας μακριά, ας εξομολογηθούμε με συντριβή καρδίας, ας αλλάξουμε οριστικά πνευματική πορεία, γινόμενοι ακραιφνείς και διαπρύσιοι κήρυκες της Αλήθειας του Χριστού, της αγίας του Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας μας σε όλον τον περίγυρό μας. Ας καλέσουμε και άλλους αδελφούς στα καθαρά φρεάτια των ιερών κατακομβών, των πατερικών διδαχών και των δεδιωγμένων σύγχρονων καλών ποιμένων, να αποκτήσουν άμεση εμπειρία του θείου και ακτίστου Φωτός σε χώρους Ορθόδοξης λατρείας, εκεί όπου καλλιεργείται πέρα από τον απαιτούμενο τύπο και η εξάσκηση της ουσίας των έργων της μετανοίας και της ομολογίας, εκεί απ’ όπου απουσιάζει ο φθόνος, ο κακός ζήλος, ο αρρωστημένος γεροντισμός, η εκμετάλλευση των θαυμάτων, η καπηλεία των Αγίων, ο ευσεβισμός των ψευτοαφιερωμένων και η δυσωδία της σαρκικής και οικουμενιστικής αγαπολογίας.

Αγαπητοί μας αναγνώστες, ας έχουμε τους πέντε νόμιμους συζύγους, τις αισθήσεις δηλ. τις σωματικές, υποταγμένες καλώς στην εργασία των θείων εντολών!

Ας μισήσουμε όμως τέλεια τον έκτο, τον μοιχό άνδρα της παράνομης σχέσης μας με την αίρεση, ώστε γνωρίζοντας ειλικρινά την Αλήθεια, να τρέξουμε σαν φωτεινοί, ένθερμοι και ένθεοι ζηλωτές της Πίστεως, να ζεστάνουμε τις παγωμένες από τον χειμώνα της πλάνης και της κακίας ψυχές των δειλών ποιμένων και των φοβισμένων πιστών, που τρέχουν ασυνείδητα και αδιάφορα στον θάνατο του εκούσιου εμβολιασμού και της βλάσφημης μασκοφορίας!

Ας κρατηθούμε τέλος ταπεινοί και αγνοί από τις κακίες και τα κρυμμένα ψυχικά μας πάθη, διότι και μόνο αυτά, αν χρονίσουν αμετανόητα, μας οδηγούν και μαθηματικά στο δρόμο της απωλείας!

Γ. ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΚΑΙ “ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ” ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ!

Οι ίδιοι οι Εβραίοι, οι οικιακοί του Χριστού, οι δικοί του, αυτοί που τον έζησαν από κοντά, που είδαν τα θαύματα και γεύθηκαν την θεϊκή του αγάπη, στη Ναζαρέτ, στην Καπερναούμ, στα Γάδαρα και στα Ιεροσόλυμα βεβαίως, τον λοιδωρούσαν, τον κυνηγούσαν, τον εξεδίωκαν! Αντίθετα, στη σημερινή Ευαγγελική διήγηση, παρατηρούμε τους αλλόθρησκους και αλλογενείς, εχθρούς των Ιουδαίων Σαμαρείτες, να τον δέχονται, να τον παρακαλούν να μείνει κοντά τους!, να τον αναγνωρίζουν ως τον Μεσσία Χριστό και να τον πιστεύουν ως τον Σωτήρα του κόσμου!

Το ίδιο, αγαπητοί μας αδελφοί, συμβαίνει σε κάθε εποχή, και πολύ πιο έντονα στους διωγμούς των ημερών μας! Η Ορθόδοξη Ελλάδα, οι Ιεράρχες και ιερείς της, τα μοναστήρια μας, ο πιστός λαός του Θεού, προδίδει, διώκει και βλασφημεί τον μόνο Λυτρωτή και Σωτήρα του με τον βλάσφημο μασκοφόρο εκκλησιασμό και τον δαιμονικό εμβολιασμό του αντίχριστου σφραγίσματος.

Αγνοί μοναχοί και ιερείς διώκονται, τιμωρούνται από τις θρησκευτικές εξουσίες του σκότους, νεωκόροι και ιεροψάλτες και απλός λαός εμποδίζεται να λειτουργείται όπως παρέλαβε από τους Αγίους Πατέρες και προγόνους μας. Μας φιμώνουν, μας λοιδωρούν, μας λένε τρελούς, φανατισμένους, σχισματικούς, καθηρημένους, ανθρώπους των άκρων, του μίσους, εγωϊστές, αντάρτες, δαιμονισμένους!

Εδώ όμως, για τους ταπεινά και θυσιαστικά ομολογούντας, ισχύει ο αιώνιος λόγος του Χριστού: “καί εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού” (Ματθ.10,36).

Να όμως, που και “Σαμαρείτες” ομολογητές αναδεικνύει καθημερινά η Χάρις του Θεού!, νέους και νέες, βγαλμένους μέσα από την κοσμικότητα και την αμαρτία, οι οποίοι όμως αφυπνίζονται και δεν συμβιβάζονται με την επιφανειακότητα της επίσημα προδοτικής Εκκλησίας του κράτους! Απλές και αγνές στο βάθος ψυχές, που αρνούνται τα είδωλα της μασκοφορίας στα θεία και του επάρατου εμβολιασμού.

Μαθητές και μαθήτριες, που ομοιάζουν στην αγία Φωτεινή, βρίσκουν το ύδωρ το ζών, μετανοούν ολοκληρωμένα, αρνούνται τη ζωή της αμαρτίας και διαλέγουν το μονοπάτι της θυσιαστικής ομολογίας! Είναι λίγοι, μα και πολλοί ταυτόχρονα! Έτοιμοι να χάσουν τα πάντα και να κερδίσουν μόνο τον Χριστό! Όχι σαν τους ψευτοχριστιανούς του χαμένου πλήθους, που λένε ότι πιστεύουν δήθεν εσωτερικά, που θεωρούν τα βλάσφημα μέτρα θέμα υγειϊνής και υπακοής στην “Εκκλησία”!!! Ενώ η Εκκλησία του Χριστού, που την απαρτίζει το σύνολο των Αγγέλων και των Αγίων με την αιώνια διδασκαλία τους, το πλήρωμα των πιστών και όχι η κάθε πληρωμένη Σύνοδος, μας έχει προειδοποιήσει για τους ψευτοποιμένες, τις Αιρέσεις, τα έσχατα χρόνια, το παγκόσμιο σφράγισμα, τον καταραμένο Πάπα, τους αναθεματισμένους βλάσφημους, που δεν μετανοούν, τα χρόνια του μεγάλου πειρασμού της Πίστεως…

Οικιακοί εχθροί και “Σαμαρείτες” ομολογητές! Μια εικόνα που επαναλαμβάνεται πιστά μετά από 2000 χρόνια στην Ιουδαία της Χάριτος, την ορθόδοξη πατρίδα μας. Εμείς αλήθεια, σε ποιους τελικά ανήκουμε;

Δ. ΤΟ ΘΕΙΟ ΘΕΛΗΜΑ ΩΣ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΚΑΘΗΚΟΝ.

Ο Χριστός μας, μετά τον διάλογο με την Σαμαρείτιδα, όταν οι μαθητές τον πίεζαν να φάει κάτι για μεσημέρι, τους είπε: “Εμόν βρώμα εστιν ίνα ποιώ τό θέλημα τού πέμψαντός με καί τελειώσω αυτού τό έργον” (Ιωάν. 4,34)

Βλέπουμε, αγαπητοί αδελφοί, ότι η εφαρμογή του θείου θελήματος δεν πρέπει να γίνεται από ανάγκη, με λύπη, ως καταναγκαστικό χρέος!, αλλά να γίνεται με ευχαρίστηση τόση, όση μας προξενεί καθημερινά και η αναγκαία για το σώμα μας λήψη της τροφής! Όταν τρώμε, πάντοτε σχεδόν το κάνουμε με χαρά, απολαμβάνοντας τα επίγεια δώρα του Θεού!

Τί θεϊκό παράδειγμα, τί ευγενικός έλεγχος σε όλους μας, που μιλάμε συνεχώς για το καθήκον μας προς τον Θεό, σαν να πρόκειται για κάποιο βάρος! Κανένας, καλοί μας φίλοι, δεν μπορεί στ’ αλήθεια να πράξει ακριβώς το θέλημα του Θεού, αν δεν το δέχεται τόσο χαρούμενα, όπως την καθημερινή τροφή του!

Αδελφοί, το ύδωρ της ζωής είναι συνεχώς μπροστά μας, είναι τα λόγια του Ευαγγελίου του Χριστού, είναι οι γραπτοί λόγοι των Αγίων Πατέρων μας, μην τα παραβλέπουμε! Εμείς δεν έχουμε απλώς νερό ζωντανό και άγιο, έχουμε για τροφή μας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, την Θεία Κοινωνία, μπροστά στης οποίας την δωρεά φρίττουν και οι ασώματοι Άγγελοι!

Προσοχή επομένως, σεβαστοί μας αναγνώστες, στα ακάθαρτα φρεάτια των αιρετικών μασκοφόρων και εμβολιασθέντων κληρικών!

Ας κάνουμε προσέγγιση καρδιακή, ταπεινή και θυσιαστική μόνο στο ακένωτο φρέαρ της Εκκλησίας μας, στην Ορθή δηλ. Πίστη και Πράξη, στην Καλή Ομολογία και το Μαρτύριο, ένεκεν της δόξης του ονόματος του Κυρίου Ιησού Χριστού, ώ πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησης, συν τώ Πατρί και τώ Αγίω Πνεύματι είς τούς αιώνας τών αιώνων. Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra