Πώς ένας ταπεινός έγγαμος εφημεριακός ιερέας έγινε μιμητής των Αγίων Πατέρων…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή παρουσιάζουμε σήμερα το παρόν αφιέρωμα στη μνήμη του μακαριστού Πνευματικού μας Πατέρα, του Γέροντά μας, που σαν σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, πριν 33 έτη, χειροτονήθηκε Ιερέας.

Μια ιερατική πορεία η οποία έχει όλα τα στοιχεία των ομολογητών Αγίων της Πίστης μας, καθώς η Ορθότητα των δογμάτων και το ανυποχώρητο σε θέματα Πίστεως ήταν για τον π. Νικόλαο αρχές αδιαπραγμάτευτες! Η γεμάτη ζήλο Θεού καρδιά του ομολογούσε και κήρυττε Χριστό κάθε στιγμή έως το τέλος του επίγειου βίου του, χωρίς ουδέποτε να δεχτεί την παραμικρή υποχώρηση. Ο αγώνας του για την Ορθοδοξία αποτέλεσε το αποκορύφωμα της ανύσταχτης φροντίδας και της θυσιαστικής χριστομιμήτου αγάπης  του προς τις ψυχές των πνευματικών του τέκνων.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μανώλης υπήρξε για σχεδόν τριάντα έτη, προϊστάμενος του ιερού βυζαντινού ναού Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1989. Τότε μπορεί να τον χαρακτήριζε η νεότητα της ηλικίας, όμως ήταν το σκεύος που ο Θεός γέμισε με τη Χάρη του και τον εφοδίασε με τα πνευματικά όπλα, για να δώσει τη δική του μάχη υπέρ Του. Σύντομα οι ενορίτες του αναγνώρισαν στη μορφή του έναν άξιο Ιερέα. Τις πολλές ακολουθίες και τις αγρυπνίες με το αγιορείτικο τυπικό συνόδευε πάντα η πολύωρη, κοπιώδης, θυσιαστική προσκομιδή. Ατελείωτα τα ονόματα για μνημόνευση. Πώς θα γινόταν διαφορετικά; Αφού, η πηγή της Ορθοδοξίας, ο βράχος που ευλόγησε αυτό το ευλογημένο έργο, ο γέροντάς του  ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Κωνσταμονίτου  του Αγίου Όρους π. Αγάθων, του έδωσε ως παρακαταθήκη την ατελείωτη προσκομιδή ονομάτων. Στεκόταν, λοιπόν, ώρες ατελείωτες σκυφτός ο νεαρός ιερέας και μαργαρίτη-μαργαρίτη πρόσφερε για κάθε ψυχή προς ανάπαυσή της. Ατελείωτες και οι ώρες εξομολόγησης. Συσπείρωσε το ποίμνιο δίπλα του, δυνατούς και αδύναμους, ψυχρούς και θερμούς στην Πίστη, ήταν όλοι εκεί, για να γίνουν μία πνευματική οικογένεια. Ο ένας για τον άλλον, όλοι για τον γέροντα και ο γέροντας για όλους! Οργάνωσε το πνευματικό και κατηχητικό κέντρο κυριολεκτικά ψυχή τε και σώματι. Εορτές κατηχητικής φύσεως, θεατρικά, χορωδίες, χορευτικά, ομιλίες, προβολές ταινιών, εντευκτήριο έδιναν έναν ορθόδοξο παλμό εκεί στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Και αυτό ήταν το ξεχωριστό που γινόταν σε αυτή τη μικρή και φτωχή, κατά τα κοσμικά, ενορία, μα πλούσια σε Χάρη και Ορθοδοξία. Κάθε εκδήλωση, κάθε σύναξη είχε στο κέντρο τον Χριστό και μέσα από όλα αυτά που πλαισίωναν την πλούσια λατρευτική ζωή ένα ήταν το ζητούμενο! Πώς να πλησιάσουμε περισσότερο το Ποθούμενο! 

Στο ευλογημένο ράσο

Ο μακαριστός Πνευματικός μας Πατέρας μας μιλούσε ιδιαίτερα σε επετείους χειροτονίας περί ιερωσύνης. Ήταν θαυμάσιες οι ομιλίες του, όπως αυτή στην οποία απευθύνθηκε σε μελλοντικούς ιερείς και πρεσβυτέρες. Στο συγκεκριμένο βίντεο αναφέρει και αναλύει τους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να διαμορφώσουν μία σπουδαία έφεση αλλά και την διατήρηση της έφεσης προς το ράσο. Ειδικότερα αυτοί οι παράγοντες είναι οι γονείς, η ευλογημένη οικογένεια, η καλή φιλία και η υγιής σχέση με πνευματικό (στο 22:04). 

Το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώσει ένα παιδί κατέχει σημαντική θέση στην  πορεία που θα ακολουθήσει. Στην προκειμένη περίπτωση ο μακαριστός π. Νικόλαος είναι γόνος ευσεβούς ιερατικής οικογένειας. Οι γονείς του, ο σεβαστός και αγαπητός π. Χαράλαμπος και η γλυκιά μας πρεσβυτέρα Ζαχαρούλα, βίωναν την Ορθοδοξία καθημερινά και αυτό το βίωμα κατάφεραν να το μεταλαμπαδεύσουν και στα παιδιά τους. Ουκ ολίγες φορές ο παπα-Νικόλας μας μιλάει με αστείρευτη, πηγαία αγάπη και σεβασμό για τα πρόσωπα των γονιών του (11:22). 

Στο 13:20′ του ίδιου βίντεο αναφέρει αυτολεξεί ο μακαριστός μας γέροντας «Στον έγγαμο ιερέα, σημαντικότερο από μία καλή παπαδιά δεν υπάρχει». Πάμπολλες φορές ο παπα-Νικόλας έχει εκφραστεί για την πρεσβυτέρα του, για το κολλητάρι του όπως την αποκαλούσε. Η πρεσβυτέρα ήταν το στήριγμα του γέροντά μας, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά στο 27:55 «η παπαδιά μόνο ενδιαφερότανε αν φάω, αν πιω, να με έχει καλά, στο σπίτι να έχω ειρήνη, να περνάμε καλά, για να μπορώ να διακονώ και να κάνω τις αγρυπνίες. Και σιγά σιγά άρχιζε να αγιάζει αυτή.»

Ο ταπεινός έγγαμος εφημεριακός ιερέας που έγινε μιμητής των Αγίων Πατέρων

Προφήτης Ηλίας 28/2/2008. Από ομολογιακές αντιπαπικές ομιλίες σαν αυτές ξεκίνησαν όλα! Η πτήση αρχίζει! Είναι η αντιπαπική ομιλία που ο π.Νικόλαος, με μια μοναδική ανάλυση, διαβλέπει και διατυπώνει τη θέση ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διακατέχεται από το πνεύμα του λατινόφρονος κακόδοξου και σφαγέα μοναχών του Αγίου Όρους, Πατριάρχη Ιωάννη Βέκκου! (7:12′ – 15:00′). Σε μια εποχή που τίποτα ακόμη δεν προοιώνιζε την αρχομανία και εξουσιομανία του Πάπα της Ανατολής, τη ληστρική Σύνοδο του Κολυμπαρίου, τα σχίσματα, τις διαιρέσεις, την υποταγή και τις διώξεις των Αγιορειτών πατέρων.

Είναι η ομιλία που φιλοξενεί τον σπερματικό λόγο της προσωπικής του ιεροκανονικής Αποτείχισης και αποδεικνύει τη συνέπεια των λόγων και των έργων του. Αναφέρεται στο συλλείτουργο, στην εορτή του Αγίου Ανδρέα το 2006 στο Φανάρι, μεταξύ Βαρθολομαίου και Πάπα και δίνει τη γραμμή: “Αν ήμουν  ψάλτης θα ‘φευγα, αν ήμουν διάκος θα ‘τρεχα, αν ήμουν παπάς θα αντιδρούσα εκεί μέσα. Δεν υπάρχει υπακοή, αδερφοί μου, σε δογματικά θέματα.”

Ο π. Νικόλαος Μανώλης, συνεπής στον αντιπαπικό και αντιαιρετικό του αγώνα, με το ζήλο του Προφήτη Ηλιού, που ιδιαίτερα λάτρευε και διακονούσε, τολμούσε με το ειδικό ομολογιακό χάρισμα που τον διέκρινε να κάνει ομολογιακές ομιλίες απαράμιλλου θάρρους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία Άνω Πόλεως Θεσσαλονίκης. Ομιλίες που έκαναν πάταγο και συγκέντρωναν τα πλήθη των παραδοσιακών ορθοδόξων δυνάμεων της Θεσσαλονίκης.  Με δύο φτερούγες πετούσε ο π.Νικόλας, όπως και κάθε ορθόδοξος, τη νήψη και την ομολογία, την ομολογία και τη νήψη. 

Ομιλίες οι οποίες από τη μια μεριά  επέσυραν τη μήνη των μητροπολιτικών και οδήγησαν σε διώξεις, τιμωρίες και επισκοπικά και συνοδικά  δικαστήρια. Και οι οποίες από την άλλη μεριά, προετοίμαζαν τον μελλοντικό μύστη της αγιοπατερικής αποτείχισης. Ο π.Νικόλαος πέτυχε να αυξήσει το τάλαντο της ομολογίας και στη ζοφερή εποχή  μας που “η αγάπη των πολλών εψύχθη” και να μιμηθεί τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας! “Δεν υπάρχει υπακοή σε δογματικά θέματα”, διακηρύσσει! Ο π.Νικόλαος εκτοξεύεται πνευματικά με την ομολογία!

Το 2012 ιδρύεται με θεία έμπνευση το ιστολόγιο Κατάνυξη, ένα ιστολόγιο που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στους αγώνες για την Ορθοδοξία και στην υπόθεση της ιερής Αποτείχισης. Ένα ιστολόγιο που ιδρύθηκε και ευλογήθηκε για να καλύψει και να εξυπηρετήσει το ειδικό ομολογιακό χάρισμα του πατρός, το διακαή του πόθο για αντιαιρετικό, αντιοικουμενιστικό, ιεραποστολικό αγώνα, ο οποίος απογειώθηκε μέσω του διαδικτύου σε όλο τον πλανήτη. Το μέλημα του π.Νικολάου ήταν ο αγώνας για την Ορθοδοξία κινδυνευούσης της πίστεως, λόγω του Οικουμενισμού. Με ανύστακτο ενδιαφέρον προσπαθούσε να καθαρίσει τη στάχτη από τα μάτια του ποιμνίου που ρίχνουν οι Οικουμενιστές και να κρατήσει υγιές το ορθόδοξο αισθητήριο. Το ίδιο συνεχίζουν  δι’ ευχών του και οι συνεργάτες του στην ιστοσελίδα katanixi.gr, τους οποίους ο ίδιος γαλούχησε και προπαρασκεύασε για την διακονία του Λόγου.  

Ο π.Νικόλαος, παράδειγμα έγγαμου ιερέα, απέδειξε ότι η απλή, καρδιακή ομολογία της ορθόδοξης πίστης, οι αγώνες για την πίστη, όταν αυτή κινδυνεύει από την αίρεση και την πλάνη, καθαρίζει τον άνθρωπο, τον χαριτώνει, του δίνει τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος και τον μεταβιβάζει εκ δυνάμεως εις δύναμιν. 

Η απλή και άδολη πίστη του πατρός, όπως την διδάχτηκε από τον πατέρα τoυ παπαδοδάσκαλο π.Χαράλαμπο Μανώλη, τον Άγιο Επίσκοπο Αυγουστίνο Καντιώτη και τον άγιο γέροντά του Αγάθωνα Κωνσταμονίτη (από την ανύστακτη χειραγωγία του οποίου δεν τον χώρισε ούτε ο θάνατος), τον βοήθησε να υπερβεί κάθε εμπόδιο που ορθώνει η λογική και να προσφέρει στα πόδια του Κυρίου για την αγάπη Του, μισθό, αξιώματα και το ίδιο του το ράσο, τον Ισαάκ του, όπως πολύ όμορφα μας αναφέρει εδώ η πιστή και αφοσιωμένη πρεσβυτέρα του. Γιατί ο π.Νικόλαος, με χίλιους τρόπους, κόπους και πολλή μαεστρία, είχε φτάσει σε ένα αξιοζήλευτο σημείο για κάθε ιερέα: απολάμβανε την ιερατική του διακονία. Και στο σημείο ακριβώς αυτό, πάνω στην ωρίμανση και στην απόλαυση, πάνω στον τρύγο, τα θυσίασε όλα για την αγάπη του Χριστού. Οι αγώνες εντάθηκαν….. και η απόλαυση αυξήθηκε. 

Συμπαραστάτης στο έργο του και συνοδοιπόρος στον αγώνα του ήταν πάντα η πρεσβυτέρα του. Η πρεσβυτέρα Αικατερίνη. Μαζί, μας δίδαξαν με λόγους και με το παράδειγμά τους, τι θα πει πνευματικός αγώνας μέσα από την οικογένεια. Γίνονταν και γίνονται παιδιά με τα παιδιά, στήριγμα για τους αδύναμους, φίλοι και αδελφοί με όλους. Προσεύχονταν και προσεύχονται για όλους, εχθρούς και φίλους. Μας δίδαξαν και μας διδάσκουν την ευχή με προσωπικές νουθεσίες και πάμπολλες ομιλίες και, κυρίως, βιώνοντας την ευχή σαν τον κυρίαρχο τρόπο επικοινωνίας, μιας και η μονολόγιστη ευχή ήταν και είναι ο κατεξοχήν χώρος και τρόπος του γέροντα.  Κυρίως, όμως, μας δίδαξαν πως στα θέματα της Πίστης δε διαπραγματευόμαστε! Δεν κάνουμε εκπτώσεις! Στάθηκαν, λοιπόν, οι δυο τους ενωμένοι και στην απόφαση της ιεροκανονικής Αποτείχισης! Απαράμιλλο το ήθος της πρεσβυτέρας!

Φεβρουάριος του 2017 

Κυριακή της Κρίσεως και  ο π.Νικόλαος, σαν άλλος Αβραάμ, όπως τον χαρακτήρισε η πρεσβυτέρα του, στάθηκε πάνω στο ιερό βήμα και θυσίασε τον Ισαάκ του⋅ ανακοίνωσε τη διακοπή μνημοσύνου του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, μετά τη ληστρική Σύνοδο στο Κολυμπάρι, τον Ιούνιο του 2016, και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της στο ποίμνιο, με τη διανομή του εντύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος “ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ”. Η αγωνία του πάνω στο Άγιο βήμα έδωσε τη θέση της στη χαρά και στην αγαλλίαση. Στεφανώθηκε από τον Κύριο η θυσία. Η προαίρεση βραβεύτηκε. Το άυλο προσπελάστηκε. Η πίστη και το  ιερό βίωμα, το ιερό θησαύρισμα του πατρός μεταδόθηκε όχι μόνο στην πρεσβυτέρα του, αλλά και στις δύο πιστές θυγατέρες και τους ευλογημένους γαμπρούς του. Ο αγώνας του με τη στήριξη της οικογένειάς του, για την οποία συνήθιζε να λέει “είμαστε μια γροθιά”, έγινε απερίσπαστος και εντονότερος! Γι’ αυτό μπόρεσε ανενόχλητος και ήρεμος να μεταλαμπαδεύσει και στο ποίμνιό του όλη τη φλόγα της Πίστεώς του και των βιωμάτων του. Έτσι η Ιερά Αποτείχιση μάς συνεπήρε όλους! Νέο στάδιο αγώνων ανοίχτηκε! Ο πατήρ διώχνεται αντικανονικά από τον ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας.

Το ίδιο έτος ιδρύεται ο ιεραποστολικός Σύλλογος “Άγιος Ιωσήφ Ησυχαστής”. Ένας σύλλογος που ίδρυσαν τα πνευματικά τέκνα του πατρός, για να υποστηρίξουν το έργο του και που έμελλε να στεγάσει  και να στηρίξει τελικά  τους αγώνες του και στο στάδιο της ιεροκανονικής διακοπής μνημοσύνου. Ένας Σύλλογος που έζησε και ζει το θαύμα της Αναστάσεως με τη διαρκή αίσθηση της παρουσίας του ιδρυτή του.

Ειδικό ρόλο στην πορεία του π.Νικολάου έπαιξε και παίζει ο π.Θεόδωρος Ζήσης. Η πρόνοια του Θεού ένωσε τους δύο αυτούς αγωνιστές της Θεσσαλονίκης, τον πολιό διδάσκαλο και το μαθητή. Ο π.Θεόδωρος προσέφερε στον π.Νικόλαο τα πατερικά εχέγγυα που χρειαζόταν η υψιπετής πορεία του και στάθηκε για το Σύλλογο και την αδερφότητά μας φωτεινός οδηγός και στερεό θεμέλιο, μετά την οσιακή του κοίμηση.

Ως γνωστόν ο γέροντάς μας κοιμήθηκε οσιακά στις 18 Απριλίου του 2021, τέσσερις μήνες μετά την κοίμηση του γέροντά του, π.Αγάθωνα. Ο Σύλλογος, η αδελφότητα και η οικογένεια του π. Νικολάου, εμπνεόμενοι από το παράδειγμα του πατέρα του, π.Χαράλαμπου Μανώλη και της πρεσβυτέρας μας Αικατερίνης, συνεχίζουμε αταλάντευτα το έργο του, ενισχυόμενοι από την αδιάλειπτη παρουσία του, την παρακαταθήκη του μέσω του αγίου ιστολογίου katanixis και την συμπαράσταση του ομολογητού π.Θεοδώρου Ζήση. Οι καρποί της χάριτος είναι πλούσιοι, δηλαδή η διαρκώς αυξανόμενη αγάπη εν Κυρίω, η χαρά και η θαυμαστή ενότητα. 

Υποσχεθήκαμε στη μνήμη του αγίου Γέροντα μας ότι δι’ ευχών του θα συνεχίσουμε να φυλάττουμε την ιερή Παρακαταθήκη που μας άφησε, έως τέλους και όχι έως θέρους, όπως του άρεσε να λέει χαριτολογώντας συχνά, και το τηρούμε. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, με περισσή τόλμη και θάρρος Χριστού τα λόγια του ιδίου: «Σφάξτε με, γδάρτε με, σκοτώστε με… αυτό που βιώνω δεν μπορείτε να μου το πάρετε!». Και ξέρετε τι είναι αυτό; Είναι η ειρήνη του Χριστού! Είναι ο ίδιος ο Χριστός!

Αιωνία σου η μνήμη, αξιομακάριστε πατέρα Νικόλαε, παλληκάρι του Χριστού ασυμβίβαστο! Πρέσβευε και στήριζε “ους δέδωκε σοι ο Κύριος” και αξίωσέ τους, ακολουθώντας τα αγιασμένα βήματα σου να βρεθούν και πάλι κοντά σου εις αιώνας αιώνων! Γνωρίζουμε ότι αφειδώλευτα δέχεσαι και ευλογείς και όσους σε γνωρίζουν για πρώτη φορά μέσα από την ιστοσελίδα katanixis.gr, η οποία διαδίδει την παρακαταθήκη σου στα πέρατα της Οικουμένης! Πως δέχεσαι, όπως ο Πατέρας μας ο επουράνιος, τους έσχατους όπως και τους πρώτους! Πως ανταποκρίνεσαι σε όσους σε επικαλούνται! Πως παρηγορείς, ενισχύεις και φυγαδεύεις τον διάβολο! Στ’ αχνάρια σου κι εμείς καλωσορίζουμε στο καράβι της ορθόδοξης πίστης σε χαλεπούς καιρούς νέων διωγμών και ομολογίας, στο καράβι των φίλων της ιεροκανονικής αποτείχισης, κάθε νέο ακροατή και αναγνώστη και ευχόμαστε την αγαπημένη σου ευχή: “Όλοι μαζί στον Παράδεισο!”

Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ (Ο Αλάθητος – Ο Οικουμενιστής – Η Νέα Εκκλησία – Η Αντίσταση) [mp3 2008]
Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ”Προφητικό” κήρυγμα 3-2-2008.wmv
Πρωτοπρ. Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Περί Ιερωσύνης.wmv 31/3/2012
Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης – Ντροπή σας Οικουμενιστές!.wmv
π. Νικόλαος Μανώλης, «Δι’ ὑπομονῆς τρέχωμεν τόν προκείμενον ἠμίν ἀγῶνα» [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
π.Νικόλαος Μανώλης, «Θέλω ν’ ἁγιάσω» [ΒΙΝΤΕΟ 2019]
Αποτείχιση του π. Νικολάου Μανώλη [βίντεο και κείμενο 2017]
Έφυγε ένας αλλά λέων
Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Παρελειπόμενα της ανακοίνωσης της Διακοπής του Μνημοσύνου [ΒΙΝΤΕΟ 2017] 
Η Πρεσβυτέρα Αικατερίνη του π.Νικολάου Μανώλη για την διακοπή του μνημοσύνου [ΒΙΝΤΕΟ 2017] 
Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ιεροσύνη (Λόγος για μελλοντικούς ιερείς και πρεσβυτέρες) [ΒΙΝΤΕΟ 2014]
Η Αγία Αποτείχιση