Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Υλικά (για 4 άτομα):

Για τη σάλτσα: 

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες 

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μακρόστενες λεπτές φέτες 

1 πιπεριά κέρατο, πορτοκαλί ή πράσινη, κομμένη σε μακρόστενες λεπτές φέτες 

2 καρότα μέτρια σε μακρουλές φλοίδες με τη βοήθεια αποφλοιωτἠ (πίλερ) 

1 μέτριο κολοκυθάκι σε μακρουλές φλοίδες με τη βοήθεια αποφλοιωτἠ (πίλερ) 

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 

10 μέτρια μανιτάρια σαμπινιόν κομμένα στη μέση ή πλευρώτους σε λωρίδες με το χέρι  

4 κ.σ. βρασμένο καλαμπόκι 

10 φύλλα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένα 

1 πρέζα χοντρό αλάτι θαλασσινό 

πιπέρι 

Για το σπαγγέτι: 

350 γρ. μακαρόνια 

3 λίτρα βραστό νερό 

1 κ.σ. χοντρό θαλασσινό αλάτι 

Για τη γαρνιτούρα: 

4 κουταλιές παξιμάδι τριμμένο 

4 κ.σ. ταχίνι 

Μερικές κορυφές φρέσκου βασιλικού 

πιπέρι 

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα: 

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα μαραίνουμε με ένα ποτήρι νερό όλα τα λαχανικά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι, όχι όμως το σκόρδο και το βασιλικό που τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα στη συνέχεια, εκτός φωτιάς. 

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο και το βασιλικό και ανακατεύουμε. 

Για το σπαγγέτι: 

Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βράζουμε το νερό. Αφού πάρει βράση, προσθέτουμε το αλάτι και τα μακαρόνια. Τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από την ώρα που αναγράφεται στη συσκευασία. Μόλις βράσουν, ανάβουμε το μάτι και βάζουμε πάνω το σκεύος με τη σάλτσα. Με μια λαβίδα παίρνουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε στη σάλτσα προσθέτοντας και 2-3 κουτάλες από το νερό των μακαρονιών. Αφήνουμε να πάρουν βράση περίπου για 3 λεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 5 λεπτά. 

Σερβίρισμα: 

Με τη λαβίδα σερβίρουμε σε 4 πιάτα τα μακαρόνια και με ένα κουτάλι προσθέτουμε πάνω τους αρκετή από τη σάλτσα, ραντίζουμε 1 κ.σ. παξιμάδι, 1 κ.σ. ταχίνι, τρίβουμε επιπλέον πιπέρι και στολίζουμε με τις κορφές από το βασιλικό. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra