Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


ΥΛΙΚΑ για αρκετά άτομα ή γεύματα

(Μπορείτε άνετα να αποθηκεύσετε τη φασολάδα σε μερίδες στον καταψύκτη. Όταν θα θέλετε να φάτε, θα βάζετε σε μια κατσαρόλα λίγο νερό πάνω στην εστία και την παγωμένη φασολάδα. Σε λίγη ώρα θα τρώτε πιο φρέσκο φαγητό από την πρώτη μέρα).

Το καλύτερο είναι να συγκεντρώνεις όλα τα υλικά μπροστά σου εξ αρχής. 

ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες

άσπρα φασόλια ½ κιλό

ρύζι γλασέ 1 φλιτζάνι του καφέ πλυμένο

πράσο 1 ψιλοκομμένο

κρεμμύδι 1 μεγάλο ξερό ψιλοκομμένο

καρότο 1 σε κυβάκια ή ροδέλες

σελινόριζα και κλωνάρια σέλινου 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα. (Στον καταψύκτη διατηρώ σέλινο, πράσο, καρότα, μαϊντανό, άνηθο κτλ, εποχής, ψιλοκομμένα και αποθηκευμένα χωριστά για όλο το έτος).

θυμάρι 1 κ.σ ξερό

αλάτι χοντρό 1 κ.σ.

πιπέρι

Βεγκέτα μείγμα μπαχαρικών 1 κ.γ. πρέζα (προαιρετικά)

ζάχαρη 1 κ.γ. ή ½ κ.γ. κρυσταλλική στέβια

τοματοπελτέ 1 κ.σ.

σάλτσα ντομάτας 200 γρ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζω τη μαντεμένια μου κατσαρόλα στην εστία στο φουλ, βάζω ζεστό νερό και ρίχνω τα φασόλια να βράσουν για 5΄. Τα στραγγίζω και τα αφήνω στην άκρη. Βάζω την ίδια κατσαρόλα, αφού την ξεπλύνω, στην εστία και αμέσως ρίχνω το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το σέλινο, το αλάτι, το μισό θυμάρι και τη βεγκέτα. Κατεβάζω τη θερμοκρασία από το 9 στο 3, δηλαδή πολύ χαμηλά και αφήνω 20΄ να μαραθούν, να μαλακώσουν και να νοστιμίσουν, ανακατεύοντας πότε πότε με αγάπη και φροντίδα. Όλο το μυστικό αρχίζει από δω. Δεν έχω δυνατή φωτιά για να προλαβαίνουν να βγάζουν τα υγρά τους και να καραμελώνουν με αυτά πριν εξατμιστούν.

Στη συνέχεια βάζω σε ένα πιάτο μισό ποτήρι ζεστό νερό και λιώνω τον τοματοπελτέ και το ρίχνω στην κατσαρόλα. Ανακατεύω και αφήνω άλλα 5΄ ανακατεύοντας πότε πότε με αγάπη και σεβασμό.

Ρίχνω το ρύζι, και ανακατεύω για 1΄.

Έπειτα βάζω και τα φασόλια, ανακατεύω, και προσθέτω βραστό νερό να τα σκεπάσει έως δύο δάχτυλα. Ανεβάζω τη θερμοκρασία στη μεσαία σκάλα προς το δυνατό. Ανακατεύω, ρίχνω τη σάλτσα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει βράση, σκεπάζω με το καπάκι.

Αφήνω να βράσει δυνατά για μισή ώρα. Δεν χρειάστηκε να βάλω στο νερό τα φασόλια αυτά από το βράδυ1. Κάθε 10΄ ελέγχω και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα.

Μετά την μισή ώρα, κατεβάζω στο χαμηλό τη θερμοκρασία και ελέγχω αν θέλει νερό. Προσθέτω από 1 ποτήρι ζεστό νερό τη φορά. Ανακατεύω. Ανά ένα τέταρτο ανακατεύω, και συνεχίζω το σιγοβράσιμο. Κάποια στιγμή μετά την μιάμιση ώρα θα αρχίζει να χυλώνει η φασολάδα, να βγαίνει το άμυλο πλούσια και να ρυτιδιάζει με το ανακάτεμα. Δοκιμάζω και διορθώνω τη γεύση αλατοπιπερώνοντας και προσθέτοντας το υπόλοιπο θυμάρι.

Μόλις βράσουν τα φασόλια σβήνω την εστία. Φροντίζω να μην έχει πολύ νερό η κατσαρόλα άλλα να είναι όπως η φωτογραφία, με τη σάλτσα της, χυλωμένα. Καλή επιτυχία!


1. Αν δεν έχουμε τόσο βραστερά φασόλια και τα βάζουμε στο νερό όλο το βράδυ, παραλείπουμε την αρχική μισή ώρα έντονου βρασμού αντικαθιστώντας τον με βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra