Άρθρο του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Μακριά από εμάς οι αλυτρωτικές επιθυμίες ορισμένων “καλοθελητών”, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τον Δούρειο Ίππο της μάθησης και του πολιτισμού ενσπείρουν στις παιδικές ψυχές το μίσος και την επεκτατικότητα.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Μυρίζει νέος γενιτσαρισμός

Γράφει ο π.Νικόλαος Μανώλης

Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί μέρος της Ομιλίας μου με θέμα: «Ἐθνική ἀποδόμηση στά μουλωχτά», που πραγματοποιήθηκε τήν Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 και μεταδόθηκε ζωντανά εδώ.

H Ελλάδα πάντα αποτελούσε έναν ιδανικό τόπο διαμονής για αλλοεθνείς και πρόσφυγες και όχι άδικα. Το κλίμα της, ο αρμονικός καιρός, η κουλτούρα της, η ανεκτικότητά της σε οτιδήποτε διαφορετικό, η ζεστασιά και το φιλόξενο πνεύμα που διακατέχει τους Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων, η θρησκεία της, ο πολιτισμός της, μα κυρίως το πνεύμα της δημοκρατίας που κυριαρχεί απ’ άκρη σε άκρη αυτής της χώρας, πάντα φάνταζε στα μάτια των γειτόνων της και όχι μόνο, ως η “γη της επαγγελίας” (κυρίως για τους οικονομικά και κοινωνικά ανήμπορους. Έτσι, όταν το επέτρεπαν οι πολιτικές συνθήκες και υπήρχε και η ανάλογη βούληση εκ μέρους της εκάστοτε κυβέρνησης, η Ελλάδα γινόταν ένας χώρος στον οποίο εισέρεαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, κάτι το οποίο το ζούμε τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Οι Έλληνες είναι λαός πονεμένος· την προσφυγιά ή τη μετανάστευση τις γνωρίζει καλά. Ας μην αναφερθούμε σε χρονολογίες και περιστατικά τα οποία θα μας ξαναθυμίσουν όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι πρόγονοί μας και αναγκάστηκαν με ή χωρίς τη θέλησή τους να φύγουν από τη γενέτειρά τους και να εγκατασταθούν σε χώρες, που άλλοτε ήταν φιλικές προς αυτούς και άλλοτε όχι. Δεν ήταν όλοι οι Έλληνες τυχεροί για να απολαύσουν τον σεβασμό ενός κράτους, όπως π.χ. η Αυστραλία. Υπάρχουν και Έλληνες οι οποίοι παρέμειναν στις πατρογονικές τους ρίζες, αλλά το μέρος αυτό περιήλθε σε ένα ειδικό καθεστώς, γιατί πολύ απλά άνθρωποι και καταστάσεις διαμόρφωσαν μια νέα συνθήκη σύμφωνα με τα συμφέροντα και τα γεγονότα εκείνης της χρονικής περιόδου. Μιλάμε φυσικά για την «Αυτόνομη Δημοκρατία της Βορείου Ηπείρου», στην οποία αναγνωρίζεται η ελληνικότητα της περιοχής καθώς και τα δικαιώματα του ντόπιου πληθυσμού (το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας 17 Μαΐου 1914).

Όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε, εδώ δεν θα κάνουμε μαθήματα ιστορίας και γεωπολιτικές αναλύσεις. Άλλος είναι ο σκοπός μας, αν και ένα φρεσκάρισμα των ιστορικών μας γνώσεων ποτέ δεν είναι κακό. Σήμερα θα σχολιάσουμε μια είδηση, https://www.pronews.gr/, η οποία μας πληροφορεί ότι “…Μαθήματα αλβανικής γλώσσας ξεκίνησαν παιδιά στον Ασπρόπυργο υπό την αιγίδα της Αλβανικής πρεσβείας, η οποία προωθεί την πρωτοβουλία «Μας καλεί η αλβανική γλώσσα», που ανήκει στην οργάνωση «Ομοσπονδία Αλβανών δασκάλων στην Ελλάδα», η οποία σκοπεύει να διδάσκονται τα αλβανικά στα παιδιά σε όλη την Αθήνα και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα”.  

Διαβάζοντας αυτήν την είδηση, αυτομάτως έρχεται στο μυαλό μας η εικόνα των συμπατριωτών μας εκεί στην πονεμένη Βόρεια Ήπειρο και αν τα ελληνόπουλα εκεί απολαμβάνουν τέτοιας παιδείας και προνομίων, όπως τα εν Ελλάδι αλβανόπαιδα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που Αλβανοί πολίτες νόμιμα ή παράνομα εισήλθαν στο ελληνικό κράτος με την προοπτική να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, προσπαθώντας να αφομοιωθούν ομαλά (αν και αυτό όπως αποδείχθηκε σε χιλιάδες περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκε).  

Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου βρίσκονται κάτω από το καθεστώς του φόβου και του διωγμού και αυτό καταδεικνύεται και από τα τελευταία γεγονότα που έχουν λάβει χώρα εκεί με τον θάνατο του συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Κατσίφα. Η υπόθεση αυτή ακόμα εκκρεμεί και τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα. Όταν στην Αλβανία η επίσημα αναγνωρισμένη ελληνική κοινότητα διώκεται και τα ελληνικά σχολεία κλείνουν και περιορίζονται, εμείς εδώ στην Ελλάδα πώς γίνεται να επιτρέπουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες; 

Αν πρέπει να διδάσκεται η γλώσσα τους και η ιστορία τους, θα πρέπει να γίνεται όπως και στη Γερμανία ή άλλα κράτη. Να γίνεται ιδιωτικά, με την αποκλειστική χρηματοδότηση από την αλβανική κυβέρνηση, και φυσικά το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επιβλέπει. Όπως σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου η Ελλάδα χρηματοδοτεί τέτοιες πρωτοβουλίες και ιδρύει ελληνικά σχολεία, έτσι θα έπρεπε να συμβεί και εδώ. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα περιοριστεί μόνο στα αλβανόπαιδα και δεν θα επεκταθεί και στα σχολεία ελληνικής παιδείας. Αν και αυτό είναι κάτι που ποθεί διακαώς η αλβανίδα εκπαιδευτικός κ. Μετκάϊ λέγοντας ότι «Ας επεκταθεί αυτή η πρωτοβουλία παντού στην Ελλάδα, να μάθουν Αλβανικά, να γνωρίζουν ποιοι είναι οι Αλβανοί».

Γιατί πρέπει να μάθουμε εμείς αλβανικά και μάλιστα με κρατικά χρήματα; Με τη λογική αυτή θα έπρεπε να μάθουμε φιλιπινέζικα, κινέζικα, πακιστανικά, τουρκικά, αφγανικά ή κογκολέζικα, επειδή κάποιοι πολίτες αυτών των χωρών ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Όταν όλες οι ξένες χώρες επαινούν την γλώσσα μας και μαθαίνουν νέα και αρχαία ελληνικά, εμείς υπονομεύουμε τις ρίζες μας, τον πολιτισμό μας και την ίδια μας τη γλώσσα την έχουμε αλλοιώσει και παραγκωνίσει. Θα λειτουργούμε σύμφωνα με τις επιταγές και τις ορέξεις ξένων και ετερόφωτων δυνάμεων; Χαϊδεύουμε τους αλλοεθνείς και ξεχάσαμε τους συμπατριώτες μας. 

Επειδή δεν θέλουμε ξαφνικά και από το πουθενά να δημιουργηθούν μειονοτικά θέματα, δεν επιθυμούμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας με “μεγάλες αλβανίες”, τσάμηδες και αλβανικούς αετούς, και φυσικά δεν επιθυμούμε να γαλουχηθούν σιγά-σιγά και μεθοδικά συνειδήσεις επικίνδυνες για τη συνοχή της χώρας μας, θα ήταν προτιμότερο να οριοθετηθούν τέτοιες πρωτοβουλίες. Κι επειδή το δημοσίευμα μιλάει για την εμπλοκή κάποιας ΜΚΟ, κι εδώ είναι που δεύτερες και τρίτες σκέψεις περνούν από το μυαλό μας, απευχόμαστε αυτή η πρωτοβουλία να πάρει ανθελληνικές διαστάσεις. Έχει αποδειχθεί κατά καιρούς ο ύποπτος ρόλος πολλών ΜΚΟ στην ελληνική επικράτεια και αυτό φυσικά θα έπρεπε να κάνει την ελληνική πλευρά περισσότερο επιφυλακτική. Να τονίσουμε φυσικά ότι μεγάλος αριθμών Αλβανών δεν έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα γραφής κατά την διαμονή τους στην Ελλάδα. Επίσης γνωρίζουμε αρκετά από αυτά που διδάσκονται στα αλβανικά βιβλία. Έχουν άριστες σχέσεις με την γείτονα Τουρκία και γενικά οι πράξεις και τα λόγια τους έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη μας.

Έτσι λοιπόν, μακριά από εμάς οι αλυτρωτικές επιθυμίες ορισμένων “καλοθελητών”, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τον Δούρειο Ίππο της μάθησης και του πολιτισμού ενσπείρουν στις παιδικές ψυχές το μίσος και την επεκτατικότητα. Μυρίζει νέος γενιτσαρισμός. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ξεκίνησαν τα μαθήματα «μακεδονικής» γλώσσας στην Αριδαία
Τα αιτήματα των μαθητών: υποχρεωτική προσευχή, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και μη χρήση της…
Οι πρώτοι πτυχιούχοι του ΑΠΘ, με το συγκρητιστικό τίτλο πτυχίου: «Τμήμα Θεολογίας – Μουσουλμανικών…
Το cheerleading στην ελληνική εκπαίδευση
Τα σχολεία της νέας κανονικότητας
Αυξάνεστε και πληθύνεστε ή childfree;
– Η Νέα Εποχή, με τη βοήθεια της κ. Κεραμέως, εισάγεται στο σχολικό πρόγραμμα· σεξουαλική…
– Σχολείο δίχως πρόσωπο!
– Παιδεία: Το βαθύ γεγονός