Ἄρθρο τοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Με τούτα και μ΄εκείνα ο δημόσιος διάλογος και για τα εμβόλια άνοιξε. Θα τον παρακολουθήσουμε φυσικά μέσα από τον ευλογημένο ιστότοπο της Κατάνυξης.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ο δημόσιος διάλογος για το φάρμακο για τον κορωνοϊό που σώζει ζωές

Γράφει ὁ π.Νικόλαος Μανώλης

Έχουμε και σε προηγούμενο άρθρο μας αναδείξει τη θέση του κ. Κούβελα, ότι υπάρχει φάρμακο για τον κορωνοϊό που σώζει ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα και η Αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή φωνάζει για την απροθυμία της Κυβέρνησης να προμηθευτεί το φάρμακο αυτό, έτσι ώστε και το σύστημα υγείας να ελαφρυνθεί -κλπ να αρχίσουν πάλι να γίνονται χειρουργεία και να δουλεύουν κανονικά οι κλινικές τους- και να αρχίσει να σπάει αυτό το σκηνικό του τρόμου, που έντεχνα έχει στηθεί γύρω μας. Το κύριο ερώτημα είναι γιατί έχει πέσει όλο το βάρος και οι επιχορηγήσεις σε ένα εμβόλιο, με αμφίβολη νέα τεχνολογία, και όχι στην παραγωγή αντιικών φαρμάκων καταπολέμησης του κορωνοϊού. Όπως καταλαβαίνετε γύρω από το θέμα έχει ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος. 

Η μία πλευρά εκφράζεται με τα όσα λέει ο κ.Μόσιαλος εδώ

Η άλλη άποψη του κ. Κούβελα, όπως εκφράζεται στην παρακάτω συνέντευξη που έδωσε στις 17 Δεκεμβρίου και είναι περιληπτικά η εξής: 

Ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ  Δημήτρης Κούβελας  υποστήριξε εκ νέου ότι, ενώ είναι εντυπωσιακά ταχύτατες  οι ενέργειες για την χορήγηση  άδειας υπό  όρους για την κυκλοφορία εμβολίων και στην Ε.Ε.  μέσω του EMA, με υπερκαινοφανείς διαδικασίες super nova όπως τις χαρακτηρίζει, την ίδια ώρα παραμένει ανεξήγητο γιατί η ίδια σπουδή δεν επιδεικνύεται και  για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων. Αυτά απευθύνονται σε άτομα που νοσούν ή θα νοσήσουν και ενδέχεται να υπάγονται σε εκείνες τις κατηγορίες που μπορεί να εξελιχθούν σε βαρέα περιστατικά για νοσοκομεία και ΜΕΘ. “Δεν είναι δυνατόν να υποτιμήσουμε την ατομική θεραπευτική παρέμβαση, επειδή έχουμε το εμβόλιο, που δεν αποτελεί ποτέ θεραπευτική παρέμβαση σε κάποιον ήδη προσβεβλημένο”, είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε,“ αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι γιατί πρέπει να είμαστε τόσο ταχείς με το εμβόλιο, το οποίο ούτως ή άλλως δε θα μας είναι και τόσο χρήσιμο άμεσα”. Μάλιστα χαρακτήρισε τον κορωνοϊό “μικρής σημασίας και θνητότητας νόσο”.

Όπως είπε, είναι προφανές ότι από την στιγμή που τα εμβόλια απευθύνονται για προληπτική θωράκιση στον υγιή  γενικό πληθυσμό, η Ελλάδα πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και για όσους νοσούν ή θα νοσήσουν, αφού η πανδημία δε θα εξαφανιστεί από την μία μέρα στην άλλη και όσοι μολυνθούν , ούτως ή άλλως, θα χρήζουν θεραπείας, αφού εμβόλιο δεν θα μπορούν να κάνουν. Για άλλη μία φορά επισήμανε ότι το κυρίαρχο, το σημαντικό, ήταν η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κάτι που δεν έγινε.

Μάλιστα ο κ. Κούβελας, που για χρόνια ήταν ο αντιπρόσωπος της χώρας στον EMA , υπέδειξε και τους τρόπους έκτακτης εισαγωγής τέτοιων φαρμάκων. Υπενθύμισε ότι και τα εμβόλια λαμβάνουν άδεια υπό όρους , όπως και τα φάρμακα αυτά μέχρι στιγμής στον FDA στις ΗΠΑ. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένας βιολογικός πόλεμος. Υπάρχουν διαδικασίες,  υπάρχει νομοθεσία έκτακτης εισαγωγής, ακόμη κι αν δεν έχει αδειοδοτηθεί πουθενά. Το στοιχείο είναι να μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση. Αυτή είναι η δυσκολία των εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Η.Π.Α διαδικασιών. Από τη στιγμή που το φάρμακο είναι εγκεκριμένο, έστω και με έκτακτη άδεια κυκλοφορίας  –  για τις Η.Π.Α. είναι θέμα εθνικής απόφασης αναφέρει – για να συμπληρώσει “ αυτή τη στιγμή δε ζητάμε κάτι που δεν υπάρχει πουθενά κι εμείς  θέλουμε να το φέρουμε. Είναι κάτι που υπάρχει, είναι αδειοδοτημένο, η χώρα μας σαν μέλος της Ε.Ε έχει υπογράψει το ICH, άρα η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει σε εισαγωγή. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε , και έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, έστω και για έναν ασθενή. Υπάρχει η διαδικασία έκτακτης εισαγωγής του Ε.Ο.Φ. Έχουμε τεράστιο θέμα με την πληρότητα των νοσοκομείων, έτσι θα μπορέσει ουσιαστικά να λειτουργήσει σε κανονικές συνθήκες το νοσοκομείο, να ξανανοίξουν τα χειρουργεία του, να ξανανοίξουν οι μονάδες του”. (Σχόλιο δικό μας: Γιατί μένουν κλειστά τα νοσοκομεία λοιμωδών νόσων, που έκλεισαν στο κοντινό παρελθόν , ενώ  θα μπορούσαν να λειτουργούν σαν νοσοκομεία κόβιντ, ώστε να μην διασαλευτεί η λειτουργία των άλλων γενικών νοσοκομείων, για το καλό των ασθενών; Μήπως για να δίνεται εντέχνως αυτή η εικόνα κατάρρευσης και πληρότητας των νοσοκομείων, αυτή η εικόνα της δήθεν πανδημίας;). 

Απάντησε τόσο στις αιτιάσεις περί διαθεσιμότητας- ούτε τα εμβόλια επαρκούν- όσο και σε όσα αφορούν στον αριθμό των συμμετεχόντων στις κλινικές μελέτες στη φάση 3, σημειώνοντας ότι ο αριθμός τους είναι ικανοποιητικός, αφού μιλάμε για νοσούντες και όχι  για έρευνα σε γενικό πληθυσμό, σε υγιείς που περιμένουμε να νοσήσουν, όπως συμβαίνει με τα εμβόλια. Επίσης έδωσε διευκρινίσεις γύρω από το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μονοκλωνικά αντισώματα. 

Συμπερασματικά τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συγχέουμε τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι ατομική θεραπεία για ασθενείς, με τα εμβόλια που είναι μέσο καταστολής της πανδημίας και μόνο προφυλακτικά μπορούν να δράσουν σε ατομικό επίπεδο. Δεν είναι δυνατό να υπονοούν κάποιοι ότι πρέπει να υποτιμήσουμε την ατομική θεραπευτική παρέμβαση, επειδή έχουμε το εμβόλιο, που δεν αποτελεί ποτέ θεραπευτική παρέμβαση σε κάποιον ήδη προσβεβλημένο. Δηλαδή δε θα έχουμε άλλους νέους ασθενείς με COVID-19 μέχρι το τέλους του χρόνου, τον Ιανουάριο, το Φεβρουάριο και τους επόμενους μήνες; Δεν έχουν δικαίωμα οι υψηλού κινδύνου άνθρωποι να έχουν σήμερα, αύριο, και τους επόμενους μήνες πρόσβαση σε θεραπεία, έστω κι αν είναι περιορισμένη η ποσότητα, που σημαίνει ότι θα την λάβουν όσοι είναι υψηλότερου κινδύνου;

Άρα άλλη διαδικασία για τον νοσούντα είναι το φάρμακο και άλλη το εμβόλιο , που είναι για τον υγιή πληθυσμό. Έπρεπε τουλαχιστον οι δύο αυτές ιστορίες να τρέχουν εκ παραλλήλου. (Σχόλιο δικό μας: Τώρα τι άραγε συμβαίνει,  λέμε εμείς; Και πώς να εμπιστευτούμε μια τέτοια στυγνή και αδυσώπητη Πολιτεία. Μάλλον έχει δαιμονιστεί και δεν βλέπει τί είναι το συμφέρον για το Λαό, τον οποίο φυσικά και δεν αγαπά, όπως αποδεικνύεται και από την συμπεριφορά της κ. Κεραμέως προς τη μαθητιώσα νεολαία, την οποία στραγγαλίζει και βασανίζει ψυχικά και σωματικά με τα ανηλεή μέτρα που θεσπίζει εν καλπασμώ πραγματικώ, σε μία δαιμονοκίνητης έμπνευσης θητεία).

Ο καθηγητής, στη συνέντευξη αυτή και πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, έθιξε και το θέμα της υπερβολικής παραγωγής αντισωμάτων που δημιουργεί υπερφλεγμονώδη κατάσταση στον οργανισμό ( κάτι που αντιμετωπίσαμε άμα τη εκκινήσει των εμβολιασμών), αν την ώρα που κάνει κανείς το εμβόλιο σε κάποιο νοσοκομείο κολλήσει και τον ιό. ( Αυτό το ενδεχόμενο οδήγησε και το μέλος της επιτροπής του FDA Οβέτα Φούλερ, να ψηφίσει «όχι» στην έγκριση του εμβολίου, θέτοντας παρόμοια ερωτήματα, κάτι που μάθαμε εκ των υστέρων από τον κ. Κούβελα και που μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε ότι παίρνει κανείς ρίσκο κάνοντας τα εν λόγω εμβόλια).

Μετά από αυτή τη συνέντευξη, ο κ. Κούβελας τοποθετήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου ως εξής για τα mRNA εμβόλια:

“Τα εμβόλια γενετικού υλικού mRNA είναι πρωτοεμφανιζόμενα, αλλά όχι άγνωστα. Πολλά εξ’ αυτών βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές για διάφορους τύπους καρκίνου, αλλά και για ιούς, χωρίς ωστόσο να έχουν εγκριθεί.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν αφού εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, ξέρουμε μόνο τη γενική ιδέα. Είναι, δηλαδή, σαν να με ρωτήσετε πώς γίνεται ένα σπίτι. Γίνεται με τούβλα, με τσιμέντο, και έχει από πάνω κεραμίδια. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω, σημειώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Δ. Κούβελας. Η παρουσίαση της σύντομης έκθεσης του εμβολίου της Pfizer από τον FDA την περασμένη εβδομάδα δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς τα ευρήματα είναι περιορισμένα. Έτσι, δε γνωρίζουμε πώς το εμβόλιο θα επιδράσει στο ιικό φορτίο της κοινότητας, ούτε τον κίνδυνο μετάδοσης.

Δε γνωρίζουμε αν αυτός που εμβολιάζεται και έχει μολυνθεί, μπορεί να μεταδώσει τη νόσο. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι πως οι ρυθμιστικές Αρχές της Βρετανίας εξέδωσαν προειδοποίηση πως όσοι πολίτες έχουν σημαντικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη μελέτη, δε γνωρίζουμε:

-Την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της θνησιμότητας σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού ρίσκου να νοσήσουν από τον Covid-19.

-Tην αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της μετάδοσης σε άτομα που μολύνθηκαν παρά τον εμβολιασμό. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, είναι πιθανόν η αποτελεσματικότητα κατά της ασυμπτωματικής μόλυνσης να είναι χαμηλότερη από την αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής λοίμωξης”.

Μείωση χρήσης μάσκας

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται πως η μείωση της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνέβαλλε σημαντικά στη συνεχιζόμενη μετάδοση. «Θα χρειαστούν περαιτέρω εκτιμήσεις, που περιλαμβάνουν δεδομένα από κλινικές δοκιμές και από τη χρήση του εμβολίου, μετά την άδεια κυκλοφορίας, για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή της μείωσης του ιικού φορτίου σε συγκεκριμένα άτομα με ασυμπτωματική μόλυνση», υπογραμμίζεται.

Παρά το γεγονός ότι στην έρευνα εγγράφηκαν συμμετέχοντες ηλικίας 16 έως 17 ετών στη φάση 3 των δοκιμών, τα ασφαλή στοιχεία γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι περιορισμένα. Τα στοιχεία ως προς την ασφάλεια του εμβολίου είναι ανεπαρκή επίσης για τις έγκυες, τις γυναίκες που θηλάζουν, αλλά και τους ανοσοκατασταλμένους. Το εμβόλιο διαπιστώθηκε πως προκαλεί αυξημένες τοπικές συστηματικές δυσμενείς αντιδράσεις, που συνήθως διαρκούν λίγες ημέρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται πυρετός, κεφαλαλγία, καταβολή, ρίγη, εμετός, διάρροια, μυαλγίες, τοπική ερυθρότητα, οίδημα και πόνος, πόνος στις αρθρώσεις, καθώς και υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις), που στη μελέτη προσδιορίζεται στο 0,63%, ποσοστό που θεωρείται υψηλό. Επίσης, καταγράφηκαν λεμφαδενοπάθεια, καθώς και το σύνδρομο Bell’s palsy, δηλαδή παράλυση του προσώπου. Η τελευταία περίπτωση αφορά σοβαρή επιπλοκή νευρολογικής φύσης.

«Μετά την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου, η χρήση σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων μπορεί να αποκαλύψει πιθανότατα λιγότερο συχνά και/ή πιο σοβαρά δυσμενή περιστατικά, τα οποία δεν ανιχνεύτηκαν στις δοκιμές ασφαλείας, στις οποίες έλαβαν μέρος 44.000 συμμετέχοντες την περίοδο των ερευνών. Η ενεργή και η παθητική παρακολούθηση ασφαλείας θα συνεχιστούν και την περίοδο μετά την άδεια κυκλοφορίας» υπογραμμίζεται, όπως και ότι «πιθανότητα, που σχετίζεται με μειούμενη ανοσία, χρειάζεται να αξιολογηθεί περαιτέρω στις τρέχουσες κλινικές δοκιμές και τις έρευνες παρατήρησης που θα διενεργηθούν μετά την άδεια κυκλοφορίας ή την αδειοδότηση».

Εδώ, μάλιστα, ο κ. Κούβελας μιλά για τρία αναπάντητα ερωτηματικά, σχετικά με τα mRNA εμβόλια, στα οποία επιχειρείται μια απάντηση εδώ. Είναι απορίας άξιο πώς, σε ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα του στο fb, τοποθετείται υπέρ της ασφάλειας των νέων εμβολίων. Μιλάει αποκλειστικά για τα συστατικά από τα οποία έχει κατασκευαστεί το νέο εμβόλιο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Ωστόσο ελέγχεται, γιατί είναι σαν να δίνει δημοσίως το πράσινο φως υπέρ των εμβολίων. Τον σώζει, βέβαια, το γεγονός ότι δε μιλάει ούτε για καθολικό ούτε για αναγκαστικό μαζικό εμβολιασμό όλων, αλλά για πολύ επιλεκτικό, μετά από υπολογισμό όφελους και ζημίας. Και η τοποθέτησή του  για τη Θεία Κοινωνία εξηγεί πολλά . Αλλά τι να πει κανείς, όταν αυτές τις θέσεις τις εκφράζουν οι ίδιοι οι Ιεράρχες; Βέβαια, ίσως, ο ισχυρότερος παράγοντας της προαναγγελθείσας και σχεδόν αναμενόμενης κωλοτούμπας του να είναι η προσωπική του φιλία με τον Έλληνα Πρόεδρο της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά.

Από την άλλη μεριά και ο Ούβε Γιάνσενς, πρόεδρος της «Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής Ιατρικής και Ιατρικής Εκτάκτου Ανάγκης» (DIVI), πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό τα εμβολιασμένα άτομα να μολύνουν άλλους με τον κορωνοϊό.

«Οι ιοί δεν θα μπορούν πλέον να βλάψουν το εμβολιασμένο άτομο, αλλά είναι πολύ πιθανό να πολλαπλασιάζονται και να μεταδίδονται. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τελεσίδικα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ισχύουν τα ακόλουθα για τους επόμενους μήνες: Τηρείτε τις αποστάσεις σας, φοράτε μάσκα, έστω κι αν έχετε εμβολιαστεί», τόνισε μιλώντας σε εκπομπή του RTL.

Τις ίδιες οδηγίες δίνει και ο ΕΟΔΥ εδώ.  

“Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ασθενήσει κάποιος από το νέο κορωνοϊό, παρόλο που έκανε το εμβόλιο. Επομένως θα πρέπει οι πολίτες να συνεχίσουν να παίρνουν τις συνιστώμενες προφυλάξεις για την αποφυγή μόλυνσης, δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται.”…

“Δε γνωρίζουμε ακόμα αν όσοι εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια μπορεί να μολυνθούν από τον ιό και να είναι ασυμπτωματικοί, άρα μπορεί ακόμα να μεταδίδουν υπό αυτές τις συνθήκες τον ιό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ακόμα και όσοι εμβολιαστούν να εφαρμόζουν τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας κατά του νέου ιού, δηλαδή τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται”.

Δηλαδή Μάσκα και Καραντίνα Μέχρι Πότε;

Και ο κ.Μητσοτάκης είπε στη Βουλή ότι θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο! 

Πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν τίθεται θέμα απεμπλοκής ή λύσης ή επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά πέρασμα σε “ νέο κόσμο”, χωρίς επιστροφή. Στη ζύμωση αυτή παίρνουμε μέρος, με τα “όχι” μας, την αντίστασή μας και τις επιλογές μας. Αυτά, έστω και με κόστος, είναι διαδικασία διαπραγμάτευσης, που έχουμε χρέος να την κάνουμε. Με το εμβόλιο δεν τελειώνει, δυστυχώς αρχίζει η πιο βαθιά και στυγνή δικτατορία. 

Με τούτα και μ΄εκείνα ο δημόσιος διάλογος και για τα εμβόλια άνοιξε. Θα τον παρακολουθήσουμε φυσικά μέσα από τον ευλογημένο ιστότοπο της Κατάνυξης! Μια πρόσφατη τοποθέτηση για τα εμβόλια από την αναξιότητά μου μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σημείο ακριβώς εδώ: 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Προ των πυλών το εμβόλιο της Νέας Εποχής
Κικίλιας: «Μένουμε ασφαλείς με τη μάσκα μέχρι νεωτέρας εντολής»
Πνευματικός και ιατρικός μεσαίωνας
Μήνυση για το σκάνδαλο του κορονοϊού
Pasquale Mario Bacco: Η ομολογία ενός ιατροδικαστή
Επιπλοκές και ένας θάνατος εθελοντή του εμβολίου του Covid-19
Περιβαλλοντική Μηχανική και κουραφέξαλα
Αυτοκτονία. Μια πραγματική πανδημία
– Την κεφαλή της Γιαμαρέλλου επί πίνακι ζητά ο Ρουβίκωνας…
– Ένας ακόμα επιστήμονας φιμώνεται…
Το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα (Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης)