Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

250 γρ. κριθαράκι χοντρό

1 καρότο τριμμένο

1 πράσο (το λευκό μέρος) ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 πρέζα νοστιμιά

1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. ξερό βασιλικό ή άλλο αρωματικό όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο ψιλοκομμένο

1 κύβο ζωμό χορταρικών άλαδο με 600 γρ. βρασμένο νερό ή αντί κύβο, 600 γρ. ζωμό δικό μας ζεστό

1 λεμόνι (το χυμό του)

5 κ.σ. ταχίνι (στη συνταγή μου χρησιμοποίησα ολικής)

μερικές κορυφές σέλινου ή μαϊντανού για γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μαλακώνουμε τα χορταρικά (καρότο, πράσο, κρεμμύδι, σκόρδο) σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας τακτικά για 10′. Από την αρχή ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και μια πρέζα νοστιμιά για να μαραθούν και να μαλακώσουν και τον ξερό βασιλικό για να αρωματιστούν. Προσθέτουμε και λίγο νερό.

Μόλις περάσει το δεκάλεπτο ξεκινά η απόλυτη φροντίδα αγάπης της σούπας μας για να απολαύσουμε στο τέλος την πεντανόστιμη συνταγή μας.

Δεν ακολουθούμε τους χρόνους που αναφέρει η συσκευασία του ζυμαρικού ούτε και τον τρόπο μαγειρέματος. Ακολουθώ έναν τρόπο με τον οποίο μαγειρεύω το ρύζι που το ονομάζω ρύζι λάβα με κρόκο Κοζάνης… Δηλαδή προσθέτω λίγο λίγο το βραστό νερό ανακατεύοντας συνεχώς απαλά και με σεβασμό στο φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται το άμυλο και θαρρείς ότι μαγειρεύεις με λιπαρή ουσία… Μετά από 35-40′ μαγειρέματος θα απολαύσετε μια ευωδιαστή άλαδη σούπα που όμοια της δεν ξαναγευτήκατε…

Ήδη δοκιμάζοντας τα χορταρικά αυτήν την ώρα καταλαβαίνεται ότι πάει να γίνει κάτι πολύ νόστιμο! Μόλις περάσουν λοιπόν τα 10΄, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για 2΄ ώστε να ανακατευθούν όλα μαζί.

Στη συνέχεια γεμίζουμε με βραστό νερό το ένα φλιτζάνι του τσαγιού και διαλύουμε μέσα τον κύβο ή γεμίζουμε ένα φλιτζάνι με δικό μας έτοιμο ζωμό (θα σας πω άλλη φορά πως τον ετοιμάζουμε). Στη συνέχεια ρίχνουμε το περιεχόμενο του φλιτζανιού στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε αργά μερικές φορές με ξύλινη κουτάλα καλύτερα. Μόλις δούμε πως ήπιε τα νερά προσθέτουμε ακόμα ένα φλιτζάνι νερό ή ζωμό. Έτσι συνεχίζουμε για 35΄ περίπου στην ίδια χαμηλή θερμοκρασία προσθέτοντας βραστό νερό και ανακατεύοντας. Αφού ικανοποιηθούμε από το πόσο έβρασε το κριθαράκι ρίχνουμε ακόμα ένα φλιτζάνι νερό και το αφήνουμε με αναμμένη εστία για λίγα λεπτά ακόμα.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζουμε το ταχίνι.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ταχίνι και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε με το πιρούνι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό (εγώ ρίχνω βραστό αλλά αν δεν έχετε εμπειρία ρίξτε χλιαρό ή κρύο για να μην κόψει) και ανακατεύω με πιρούνι ή σύρμα και διαλύω το ταχίνι.

Μόλις διαλύσω το ταχίνι, σβήσω την εστία. Με μια κουτάλα παίρνω από τα υγρά του φαγητού (1-2 φορές) και ανακατεύοντας το ταχίνι με το σύρμα ρίχνω το περιεχόμενο της κουτάλας ανακατεύοντας (όπως ετοιμάζουμε το αυγολέμονο).

Στη συνέχεια ρίχνω το ταχίνι στη σούπα και ανακατεύω. Δοκιμάζω, διορθώνω τα μπαχαρικά, αλάτι πιπέρι, λεμόνι, και σερβίρω γαρνίροντας με κορυφές από σέλινο ή μαϊντανό. Καλή επιτυχία!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra