Ἄρθρο τοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Η Αποτείχιση μπορεί να επιτελέσει έναν πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα κάθαρσης μέσα στην Εκκλησία…

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Το εκ των ων ουκ άνευ

Γράφει ὁ π.Νικόλαος Μανώλης

Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε στο ίντερνετ τις συζητήσεις που διοργανώνει μια ομάδα συνανθρώπων μας, το αποκαλούμενο  Δίκτυο Ελληνισμού1. Το Δίκτυο Ελληνισμού είναι η φυσική εξέλιξη του Ταμείου Θράκης. Το Ταμείο Θράκης ήταν μία Μ.Κ.Ο που συστάθηκε πριν από 30 χρόνια σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από σήμερα, με σκοπό την έρευνα, τη διάσωση και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της πολιτιστικής και οικονομικής παρουσίας της Ενωμένης Ευρώπης στα Βαλκάνια, τις Παρευξείνιες χώρες και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Μία διαφορετική Μ.Κ.Ο σε μία αλλοτινή Ελλάδα, λοιπόν, ένα άριστο εργαστήριο διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού μέσα στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο, με βασική φιλοσοφία:

Α) την ενσωμάτωση μειονοτήτων στον Ελληνικό χώρο, προκειμένου να μην γίνονται αντικείμενο ανθελληνικής προπαγάνδας και μέσο αυτονόμησης περιοχών ελληνικών, όπου ζούσαν μειονότητες.

Β) την προσομοίωση της ιστορίας, προκειμένου κοινωνικές ομάδες εκτός της Ελληνικής και Ορθόδοξης ταυτότητας να εξελιχθούν και να αποκτήσουν ελεύθερα και μέσω της παιδείας ελληνική και Ορθόδοξη ταυτότητα.

Γ) Τη διεθνή προβολή της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού.

Δ) Την επανίδρυση της Ρωμανίας μέσω της γλώσσας, του πολιτισμού και της παιδείας.

Το Ταμείο Θράκης, προσαρμοζόμενο στις ανάγκες και στις αλλαγές που επισυνέβησαν στην Πατρίδα μας, μετουσιώθηκε σε Ακαδημία Ελληνισμού και Ρωμιοσύνης, γιατί ανάγκη πια έχει ο ίδιος ο Έλληνας να μην χάσει την ταυτότητά του και τον πλούτο της. Όπως διαβάζουμε2 τα στελέχη του Ταμείου Θράκης διαπιστώνουν για την σημερινή κατάσταση: “Όταν εργαζόμαστε ως ΤΘ, η Ελλάδα ήταν μια εύρωστη οικονομικά χώρα που έπρεπε να βοηθά μειονότητες, αλλοδαπούς και ομογενείς από φτωχές χώρες. Δυστυχώς τότε δεν είχαμε φανταστεί πως σε τρεις δεκαετίες μέσα η Ελλάδα θα έφθινε σε αυτή την κρίση που ζει σήμερα. Βεβαίως γνωρίζαμε πως υπάρχουν σχέδια της Παγκοσμιοποίησης προς διαμελισμό της Ελλάδας, μέσω των εδώ μειονοτικών ομάδων. Γι’ αυτό εργαστήκαμε να ενσωματώσουμε με παιδεία και πολιτισμό πομάκους, τσιγγάνους, τουρκόφωνους, αλλοδαπούς, μετανάστες, σλαβόφωνους και άλλους. Συγχρόνως εργαστήκαμε να στηρίξουμε τους ομογενείς των Βαλκανίων και των παρευξείνιων χωρών. Σήμερα πλέον έχουμε άλλη εικόνα. Μέσα σε δέκα χρόνια έχουν έρθει στην Ελλάδα πολλά εκατομμύρια μουσουλμάνων επί σχεδίου για ισλαμοποίηση και εποικισμό όλης της Ελλάδος. Γι’ αυτό επείγει η στήριξη πλέον του Ελληνικού Πληθυσμού της Ελλάδος, διότι, αν δεν τρέξουμε, οι Έλληνες θα εξαφανιστούν από την Ελλάδα”.

Είναι σίγουρο ότι τα μέλη του σημερινού Δικτύου Ελληνισμού και ο Πρόεδρος του Τ.Θ και νυν ενεργό στέλεχος του Δικτύου, ο κ.Γεώργιος Π. Παύλος (Καθηγητής Φυσικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Παν. Θεσ/κης (Α.Π.Θ.) ), διακατέχονται από βαθειά νοσταλγία της Ρωμιοσύνης και του Θεού και οραματίζονται μια νέα πολιτειολογία ρωμαίικη και δημοκρατική κατ΄ουσίαν. Ανιχνεύοντας τα σημεία των καιρών και παίρνοντας θέση σε όλα τα περίεργα που συμβαίνουν γύρω μας, από τα μνημόνια μέχρι την κορωνο – δικτατορία, παίρνουν θέσεις σαφώς κατά της επιβολής όλων αυτών των πρωτόγνωρων υγειονομικών, αλλά εν πολλοίς αμφισβητούμενων μέτρων και κατά των αμφισβητούμενων εμβολίων, και αναζητούν τρόπους αντίδρασης, δράσης και αντίστασης απέναντι στα επερχόμενα δεινά. Στην Δημόσια παρουσίαση του πορίσματος για την Πανδημία του Δικτύου, που μπορείτε να παρακολουθήσετε3 αναζητούνται μορφές πολιτικής οργάνωσης με έμπνευση από το παρελθόν και την υπάρχουσα τεχνολογία τέτοιες, όπως αυτές που έκαναν τους Έλληνες να αντέξουν τα 400 χρόνια σκλαβιάς, μέσα στις ελληνικές κοινότητες της άμεσης δημοκρατίας. 

Το δίκτυο ελληνισμού έχει δώσει βήμα και στον Σεβαστό μας Μητροπολίτη Κυθήρων, με τον οποίο η Κατάνυξη συνεργάζεται στενά, δημοσιεύοντας κηρύγματά του και παρεμβάσεις του. Σε μια τηλεδιάσκεψη του Δικτύου Ελληνισμού ακούστηκε ο θαυμαστός λόγος4 του Μητροπολίτη Κυθήρων, ότι είναι αίρεση να λειτουργούν οι ιερείς με μάσκα μέσα στο ναό. Είναι, λοιπόν, παράλειψη να μην ακούγεται καθόλου και να μην προτείνεται στο ποίμνιο σαν τρόπος αντίδρασης, σαν επιλογή, η ιεροκανονική διακοπή μνημοσύνου προ συνοδικής καταδίκης αιρετιζόντων Αρχιερέων. Πριν από πολιτικό, το πρόβλημα που όλοι μας βιώνουμε στην Πατρίδα μας είναι πρωτίστως εκκλησιολογικό και πνευματικό. Είναι βαρύτατες οι ευθύνες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην παρτίδα σκάκι που παίζεται παγκοσμίως. 

Ταυτιζόμαστε σε όλα ή στα περισσότερα. Είναι, όμως, εκκωφαντική η απουσία σαφούς και ειδικής αναφοράς στην Αποτείχιση, ως ιεροκανονικό μέσο αντίδρασης απέναντι στον Οικουμενισμό, την παγκοσμιοποίηση της θρησκείας, με άλλα λόγια και στην Νέα Τάξη Πραγμάτων, που έχει αλώσει την Διοικούσα Εκκλησία μας. Αυτό θα ήταν το εύλογο πρώτο βήμα. Το Δίκτυο Ελληνισμού επιχειρεί να ενώσει τους διασπασμένους ιδεολογικά και πνευματικά Νεοέλληνες. Ωστόσο, προς τιμήν του, δεν κρύβει την ορθόδοξη πνευματική υπόστασή του και το εκκλησιαστικό φρόνημα που διακατέχει τα μέλη του. Η Ορθόδοξη Πίστη είναι το πιο εναργές στοιχείο ενότητας και ταυτότητας που ομολογεί. Το Δίκτυο Ελληνισμού, ενώ γνωρίζει, με τους άριστους μελετητές που διαθέτει, ότι ο στόχος του πολέμου που μαίνεται γύρω μας είναι η Εκκλησία, η Ελλάδα, το Άγιο Όρος και η Ρωσία, έχει αναφορά περισσότερο σε μορφές όπως ο Μητροπολίτης Μόρφου και ως εκεί. Ελπίζουμε να μην διακατέχεται από τη στρεβλή ιδέα περί ενότητας που πρεσβεύουν οι Μητροπολίτες αυτοί, που δυστυχώς δεν τηρούν μία σταθερή στάση.

Η αποτείχιση έχει πρωταγωνιστική θέση στην οφειλόμενη αντίδρασή μας. Δεν μπορεί οι ενορίες μας, που υπήρξαν τα σημεία συνάντησης και συντονισμού των ελληνικών μας κοινοτήτων επί 400 χρόνια και μέχρι σήμερα, να είναι στα χέρια της παναίρεσης και να περιμένουμε εθνική και πολιτική λύση. Η πίστη στο Θεό είναι και βαθύτατα πολιτική πράξη. Προσδοκούμε μια μορφή πολιτικής οργάνωσης, στα πλαίσια της οποίας ο πολίτης θα μπορεί να είναι πιστός και ο πιστός θα μπορεί να είναι πολίτης, η πίστη θα είναι κριτήριο και γνώμονας για κάθε απόφαση που αφορά στη συλλογική ζωή, νους και καρδιά θα είναι ενωμένα και όχι διασπασμένα ψυχαναγκαστικά από τις ιδεολογίες. Η αποτείχιση όλων ημών θα είναι η εγγύηση ότι θα πραγματοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα και οι προσδοκίες της φυλής. 

Μα και σε πολιτικό επίπεδο μια μορφή αποτείχισης καλούμαστε να διεκδικήσουμε. Άμεση δημοκρατία θα πει η δυνατότητα να αίρω την ψήφο μου και την εμπιστοσύνη μου από πρόσωπο που την καταχράστηκε, που την πρόδωσε και να προχωράω σε άλλο, νέο. Ανακλητότητα αυτό θα πει. Αυτό θέλουμε να γίνεται και στην Εκκλησία μας με κριτήρια τους ιερούς κανόνες και το ορθόδοξο δόγμα. Κανείς μητροπολίτης να μην χαίρει ισοβιότητας χωρίς προϋποθέσεις. Οι πιστοί να διακόπτουν την πνευματική κοινωνία μαζί του, να κρίνεται και να κατακρίνεται, αν χρειάζεται. 

Ως εκ τούτου, καλούμε το Δίκτυο Ελληνισμού, το ζωντανό και εναργές αυτό δίκτυο, που ενδιαφέρεται για το ήθος και την ποιότητα, να θέσει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, να ανοίξει το ζήτημα της ιεροκανονικής αποτείχισης, ώστε να αρθούν οι συκοφαντίες, η άγνοια, οι παρανοήσεις που τυχόν υπάρχουν γύρω από αυτό το υψίστης σημασίας θέμα, καλώντας σε δημόσιο διάλογο τους πατέρες μας, π.Θεόδωρο Ζήση, π. Σεραφείμ Ζήση και αν είναι ευλογημένο και την αναξιότητά μου. Καλούμε, επίσης, και τους αναγνώστες μας να διατρανώσουν την ιδέα της αποτείχισης στο μέιλ του Δικτύου ή με σχόλια στις τηλεδιασκέψεις που διοργανώνει το Δίκτυο Ελληνισμού στο κανάλι του στο youtube. Η Αποτείχιση μπορεί να επιτελέσει έναν πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα κάθαρσης μέσα στην Εκκλησία, η οποία, καθώς είναι πυλώνας του Έθνους συνταγματικά κατοχυρωμένος και συνεκτικός ιστός του γένους, μπορεί σίγουρα να βρει έρεισμα επιβαλλόμενης αντίδρασης και στο άρθρο 120 του Συντάγματος, πράγμα που είναι και κεντρική ιδέα του Δικτύου Ελληνισμού και πολλών άλλων αφυπνισμένων Ελλήνων.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών!


1.https://www.diktyoellinismou.gr/
2.https://www.diktyoellinismou.gr/akadimia-stirixis/
3.https://www.youtube.com/watch?v=0kZih3msftw&feature=youtu.be%C2%A0%C2%A0
4.https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/ekklisia-tis-ellados/6987140_heimarros-o-mitropolitis-kythiron-airesi-na-leitoyrgoyn-me

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ανέχεται, λέει, ο σχισματικός τον κανονικό! “Δώσε θάρρος στον χωριάτη…”
Λόγια “Αγίων” για το Ουκρανικό
Κατηγορείται για παπικές αξιώσεις ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον δεύτερο τη τάξει του Πατριαρχείου Μόσχας
– Η Ρωσία απαντά στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου
 Ο σχισματικός Μητροπολίτης Κίεβου Επιφάνιος βεβαιώνει για την αναγνώρισή του από πολλές Εκκλησίες. Η προδοσία συνεχίζεται…
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστηρίζει τους σχισματικούς για να αθωώσει τις προδοτικές ενέργειές του
– “Αλλόφρων βομβιστής” των θεμελίων της Ορθοδοξίας ο πατρ. Βαρθολομαίος· θα καταδικάσει τον Ονούφριο ως σφετεριστή και σχισματικό
– Μήπως η ουκρανική Εκκλησία βρίσκεται στο στόχαστρο των παγκοσμιοποιητών, με εκτελεστικό όργανο τον Πατρ. Βαρθολομαίο;
 Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο δημιουργός του νέου Ουκρανικού Σχίσματος [ΒΙΝΤΕΟ]
 Πως κατηγορεί ο Τζέφρυ Πάϊατ την Ρωσική Εκκλησία ότι διχάζει την Παγκόσμια Ορθοδοξία!