Μαγειρική συνταγή του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Υλικά:
1 κούπα τραχανά νηστίσιμο βρασμένο και στραγγισμένο
2 φέτες ψωμί άσπρο μπαγιάτικο μουσκεμένο
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κρεμμύδι ξερό στον τρίφτη στραγγισμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. νοστιμιά (το μπαχαρικό που σας το ξαναπρότεινα)
μισό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο (τα φύλλα) ή 2 κ.σ. ξερό

1 κούπα καρύδια τριμμένα
1 κ.γ. ξερή ρίγανη
1 κ.γ. σκόνη πάπρικα γλυκιά
1κ.γ. μουστάρδα
⅓ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. μπέικιν
2 κ.σ. αλεύρι
Φρυγανιά επιπλέον
Εκτέλεση:
Βάζουμε να βράσει ο τραχανάς στο νερό σε αναλογία 1 τραχανά προς τρία νερό. Όταν μαλακώσει, το στραγγίζουμε καλά. Το βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Φροντίζουμε τα υλικά όλα να είναι καλά στραγγισμένα. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο ψυγείο με σκεπασμένο το σκεύος (μπορούμε και όλη τη νύχτα). Αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι αρκετά υδαρής μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι και να ξαναζυμώσουμε. Στη συνέχεια βρέχουμε τα χέρια μας, τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια, βουτάμε τα σουτζουκάκια σε φρυγανιά, τα βάζουμε στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 μέχρι να ροδίσουν.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra