Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:
Νερό ½ ποτήρι
Κρεμμυδάκια φρέσκα 3-4 ψιλοκομμένα
Κρεμμύδι μέτριο ξερό ψιλοκομμένο
σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
Τσουκνίδα καθαρισμένη 2 δεμάτια (περίπου 250 γρ.) – μόνο τα φύλλα και τις κορφές κρατάμε.
Σπανάκι κατεψυγμένο 250 γρ.
Βεγκέτα 1 κ.γ. (Μπαχαρικό: μείγμα από μπαχαρικά και αποξηραμένα λαχανικά)
αλάτι 1 κ.γ.

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Άνηθος μερικά κλωναράκια ψιλοκομμένα (φύλλα και κοτσάνια)
Δυόσμος περίπου 15 φύλλα ψιλοκομμένα
Ταχίνι για το άλειμμα 1 κ.σ. διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό.

Για τη ζύμη:
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ΓΟΧ) 500 γρ. κοσκινισμένο
Νερό ζεστό 250 ml (κάτω από 40 βαθμούς θερμοκρασία)
Μαγιά ξερή 1 φακελάκι (7 γρ.)
Ζάχαρη μια πρέζα
Ξύδι 2 κ.σ.
Αλάτι 1 κ.γ.
Αλεύρι 200 γρ. για το άνοιγμα των φύλλων.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε αρχικά τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό, το σκόρδο, τη βεγκέτα, το αλάτι και το πιπέρι και αχνίζουμε σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε την τσουκνίδα και το σπανάκι και αφήνουμε να βράσουν περίπου για 10 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού, χωρίς καπάκι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αρωματικά (άνηθο και δυόσμο), ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση. Καλό είναι να την αφήσουμε μέσα σε τρυπητό να στραγγίσουν τα υγρά.

Στο μεταξύ ασχολούμαστε με τη ζύμη.
Βάζουμε το νερό σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 50 γρ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί σχεδόν το αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανοίγουμε μια τρύπα στο μέσον. Εκεί ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το αλάτι και το ξύδι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμα ή αλεύρι αυτό εξαρτάται. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.
Στη συνέχεια την ξαναζυμώνουμε για μισό λεπτό, κάνουμε μια μπάλα και κόβουμε περίπου 10-12 μπαλάκια των 70 γρ.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και με τον λεπτό πλάστη ανοίγουμε το φύλλο από το πρώτο μπαλάκι. Κατά τη διάρκεια του ανοίγματος αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο και το φύλλο. Αφού ανοίξουμε ένα αρκετά μεγάλο και λεπτό φύλλο, παίρνουμε το ποτήρι με το νερό και το ταχίνι και με ένα πινέλο ραντίζουμε την επιφάνεια του φύλλου. Με ένα κουτάλι σούπας παίρνουμε μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και την απλώνουμε στη βάση του φύλλου, λίγα εκατοστά πιο μέσα από τη βάση, σχεδόν να πιάσει όλο το πλάτος της βάσης. Γυρίζουμε λίγο το φύλλο από τα πλάγια και κατόπιν αεράτα (όχι σφιχτά) ρολάρουμε το φύλλο και τη γέμιση. Το ρολό αυτό το μεταφέρουμε στο κέντρο του ταψιού, μέσα στο οποίο έχουμε απλώσει μια λαδόκολλα και το κουλουριάζουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε με τα άλλα φύλλα κουλουριάζοντας τα ρολά γύρω από την κεντρική κουλούρα μέχρι να γεμίσει το ταψί (βλ. φωτογραφία). Αφού γεμίσει το ταψί, παίρνουμε το υπόλοιπο νερό με το ταχίνι και το απλώνουμε με το πινέλο πάνω στην τσουκνιδόπιτα, αλείφοντας όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα. Καλή επιτυχία!

Ίσως κάποια φορά σας δείξω με βίντεο τον τρόπο παρασκευής της πίτας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra