Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Επέλεξαν οι δυστυχείς σημερινοί ταγοί να θέσουν σε αδράνεια τα «όπλα» της Εκκλησίας μας, όπως είναι οι λιτανείες…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Μακαριώτατε κ. Ιερώνυμε ευλογείτε!

Απευθυνόμενοι στο πρόσωπό σας, αισθανόμαστε επιτακτική την ανάγκη να σας μεταφέρουμε την αγωνία μας και το πνευματικό άλγος που βιώνουμε ως χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Η φωτισμένη και γενναία θέση του μακαριστού πνευματικού μας π. Νικολάου Μανώλη σχετικά με το «Προς το Λαό» του 2017

Αρχικά, το δέον είναι να σας ενθυμήσουμε ότι ο πνευματικός μας πατέρας, ο μακαριστός πλέον π. Νικόλαος Μανώλης έγραψε ένα κείμενο σε σχέση με το φυλλάδιο «Προς το Λαό», το οποίο διανείματε προ τεσσάρων ετών στο εκκλησίασμα, προκειμένου να αποδεχτεί τις αποφάσεις της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου.

Έγραφε τότε χαρακτηριστικά: «Αγανάκτηση και ιερά οργή αισθάνομαι από την ενέργεια της Εκκλησίας της Ελλάδος… η οποία θα κατασκανδαλίσει το φιλόχριστο ποίμνιο της Πατρίδας μας, διανέμοντας το κατάπτυστο κείμενο της Ιεράς Συνόδου “Προς το Λαό” και το οποίο θα προπαγανδίζει την Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου…».

Και παρακάτω συνέχιζε «Με την παρούσα εργασία επιχειρώ να καταδείξω στα πνευματικά μου τέκνα και στους φίλους μου τους διαδικτυακούς, την απάτη που προκύπτει από το κείμενο της Ιεράς Συνόδου… Με ένα κείμενο γεμάτο ψεύδη και έντεχνες παραλείψεις, η Ιεραρχία επιχειρεί να αποκρύψει τη σοκαριστική αλήθεια. Ότι δηλαδή οι αποφάσεις της ψευδοσυνόδου είναι σκοτεινές αποφάσεις που επιχειρούν να αλώσουν τις ψυχές του Ορθόδοξου λαού και να τις οδηγήσουν στην οδό της απώλειας…».

Εμείς σήμερα αν και δεν έχουμε την πνευματική του δύναμη και το ψυχικό του σθένος, χτυπά μέσα μας η Ορθόδοξη καρδιά μας και αντιδρά η χριστιανική συνείδησή μας και γι’ αυτό σας απευθύνουμε λόγο.

Ως ποίμνιο του Κυρίου δεν μπορούμε να σιωπήσουμε απέναντι σε αυτήν την ασταμάτητη εκτροπή, αρχής γενομένης της αναγνώρισης της συνόδου του Κολυμπαρίου.

Οι πλάνες της ψευδοσυνόδου και οι αντιδράσεις κλήρου και λαού

Αυτό που έγινε στο Κολυμπάρι, δεν ήταν κάτι απλό. Έως το 2016 οι Σύνοδοι γίνονταν για να αντιμετωπίσουν αιρέσεις. Πρώτη φορά στην ιστορία έγινε σύνοδος για να εισάγει και να εδραιώσει αιρέσεις!

Ας σκεφτούμε όμως ως εχέφρονες τις συνέπειες αυτής της επαίσχυντης ενέργειάς σας. Μετά από αυτή τη χρονιά (2016) ήρθαν τόσα δεινά στη χώρα μας κυρίως την μέχρι πρότινος Ορθόδοξη, που δεν έχουν προηγούμενο!

Ιερείς και μεγάλο μέρος του λαού αντέδρασε, ξεσηκώθηκε, αποτειχίστηκε. Εσείς όμως, το προσπεράσατε ελαφρά τη καρδία, καταφεύγοντας στην προσωπική σας Γαλιλαία…

Αλίμονο! Αν όλοι οι Πατέρες Ομολογητές και Μάρτυρες της Εκκλησίας μας εν καιρώ αιρέσεων και διωγμών κατέφευγαν σε αυτήν. Δεν θα υπήρχε σήμερα Ορθοδοξία! Και όμως αυτοί, όταν χρειάστηκε, χύσανε μέχρι και το αίμα τους για Αυτήν, για να στεφανωθούν στεφάνια χρυσά και ακηλίδωτα στην Άνω Ιερουσαλήμ!

«Φονταμενταλιστές και ακραίοι» είπατε είναι, «άστους αυτούς», «λίγοι είναι έτσι και αλλιώς». Λίγοι ήταν ΠΑΝΤΟΤΕ αυτοί που ύψωναν «Φωνή Κυρίου» με οποιοδήποτε κόστος. Με ποιους όμως ήταν ο Θεός; Με τους πολλούς ή με τους λίγους; Τουλάχιστον θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν προβληματιστήκατε έστω και λίγο. Αλλά τι ρωτάμε, αν γινόταν κάτι τέτοιο θα το ξέραμε. Είστε κοσμικά η κεφαλή της Εκκλησίας μας άλλωστε. Έχετε δύναμη και μάλιστα μεγάλη και θα έρθετε κάποια μέρα αντιμέτωπος με αυτήν. Φροντίστε να μην είναι όμως πλέον πολύ αργά…

Αφήστε λοιπόν το Λαό ήσυχο και αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, γιατί σας τις καταλογίζουμε μία προς μία για όλα όσα ζούμε. Εξαιτίας σας, πήρε ο Θεός τη Χάρη Του από το ευλογημένο έθνος μας.

Το νέο απαράδεκτο έντυπο «Προς το Λαό»

Δεν το χωράει ο νους μας πώς συντάξατε με τους υπόλοιπους Ιεράρχες αυτό το θλιβερό κατά πάντα έντυπο, το οποίο ανατρέπει την Παράδοση της Εκκλησίας μας και με το πλήθος των ψευδών που περιλαμβάνει, παραπαίει μεταξύ ανταρσίας κατά του Θεού και εξαπάτησης του ποιμνίου.

Φανερώνεται ολοκάθαρα ότι εσείς κ. Ιερώνυμε επιλέξατε να θέσετε σε αδράνεια τα «όπλα» της Εκκλησίας μας, όπως είναι οι λιτανείες.

Τα λάβαρα τα ιερά γιατί δεν τα βγάζετε στους δρόμους εν καιρώ πανδημίας; Τουναντίον, εσείς οι Ιεράρχες μιλάτε σαν να είστε γιατροί. Άλλος είναι ο ρόλος σας, αλλά δυστυχώς τον έχετε αρνηθεί.

Η Παράδοση της Εκκλησίας μας έχει και λύσεις και προτάσεις για τέτοιες περιπτώσεις δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, αλλά τις περιφρονήσατε! Αποσιωπήσατε τα μεγαλεία του Θεού και στερήσατε από τους πιστούς την αγιαστική χάρη των Μυστηρίων. Μάλιστα, όχι μόνο κρύψατε τα λάβαρα, αλλά προσπαθήσατε ακόμη και να μειώσετε την αγιαστική και θεραπευτική ιδιότητα της Θείας Μετάληψης.

Εκτεθήκατε και ντροπιαστήκατε κατά την περσινή χρονιά, όταν τηρώντας επακριβώς τα αντίχριστα μέτρα της κυβέρνησης, κλειδώσατε τους πιστούς έξω από τους ναούς. Ούτε τον Επιτάφιο δεν κάνατε περιφορά κατά την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή, την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός έβγαζε στους δρόμους την Πρωτοψάλτη και συνωστίζονταν να την χαιρετίσουν και να χορέψουν στους ρυθμούς της… Αλλά μυαλό δεν βάλατε! Και όταν η χριστιανική συνείδηση του απλού εκείνου χριστιανού δεν άντεξε τον εμπαιγμό της πίστης μας και περιέφερε την εικόνα της Παναγίας μας, εσείς οι εκκλησιαστικοί άρχοντες μείνατε αμέτοχοι κατά την προσαγωγή του στο τμήμα, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία αυτού του ανθρώπου! Εκείνος όμως έλαβε τον Ουράνιο μισθό του, σε αντίθεση με εσάς που ταυτιστήκατε απόλυτα με αυτούς που πολεμούν τον Χριστό μας. Τελικά με ποιους είστε;;;

Λησμονείτε συνειδητά πως σώζονταν οι χριστιανοί των προηγούμενων αιώνων χάρη στις λιτανείες των Αγίων Εικόνων. Σε ανομβρίες, σε πλημμύρες, σε ασθένειες λοιμικές, πρώτο τους μέλημα ήταν να περιφέρουν με πίστη και ευλάβεια τις Άγιες Εικόνες και τα λείψανα των Αγίων. Και γίνονταν έτσι αποδέκτες της Θείας Χάριτος και παρέρχονταν οι όποιοι πειρασμοί. Πριν μερικές μέρες γιορτάσαμε την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού. Κατά αυτήν την εορτή έβγαζαν τον Τίμιο Σταυρό από το παλάτι στην Πόλη και τον περιέφεραν στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης προς ευλογία των πιστών και απαλλαγή ασθενειών. Η λιτάνευση αυτή κρατούσε και μέχρι ένα μήνα!

Τώρα τι έχει συμβεί και άλλαξε αυτό; Τώρα δεν έχει την ίδια δύναμη ο Σταυρός ή μήπως οι ιεράρχες μας δεν έχουν την ίδια πίστη με εκείνους τους θεοφόρους Πατέρες; Πότε επιτέλους θα τονώσετε την πεσμένη ψυχούλα του απλού χριστιανού; Πότε θα στηρίξετε το λαό με αυτά που γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές;

Ο λαός ζητά από την Εκκλησία να ενεργοποιήσει τα ισχυρά όπλα της Ορθοδοξίας μας

Από πότε η φωνή της Εκκλησίας από ζώσα έγινε ξύλινη; Έτσι θα μιλούσαν οι Πατέρες της Ομολογιακής Εκκλησίας; Αλλά πού να τους φτάσετε, αφού αγωνιώντας για να χτίσετε το τείχος της πανδημίας, ανυψώσατε εσείς οι ίδιοι τα τείχη του αίσχους!

Διψάει ο λαός για τέτοιες κινήσεις και στροφή προς τον αληθινό γιατρό! Μείναμε ακυβέρνητοι ως πλήρωμα της Εκκλησίας. Δυστυχώς εμωράνθησαν οι πλοίαρχοι και οι καπεταναίοι…

Ας μας πείτε από πότε έγιναν τα όπλα της Εκκλησίας οι λίβελλοι και οι εγκύκλιοι προς το Λαό, και όχι τα Εξαπτέρυγα, τα κομποσχοίνια και τα θυμιατήρια! Σε αυτό το ρηχό επιστημονικό έντυπο που διανεμήθηκε ούτε ένας Πατέρας δεν αναφέρεται μέσα… σαν οι Πατέρες της Εκκλησίας να μην υπήρξαν ποτέ! Τότε γιατί τηρούμε το εορτολόγιο απορούμε! Δήθεν τους τιμούμε… οι αξιολύπητοι! Το «τιμή Αγίου μίμησις Αγίου» πού είναι; Βολεμένοι χριστιανοί! Τα ξεχάσαμε όλα εθελούσια!

Θησαυρός ανεκτίμητος η Αγία Πίστη μας! Πλούτος ανεξάντλητος! Αλλά δυστυχώς τον θέσατε σε αχρηστία και θα δώσετε λόγο για αυτό σε Θεό και ανθρώπους!

Θέλουμε πρώτα να δούμε στους δρόμους να γίνονται λιτανείες σε όλη την χώρα με τους Ιατρούς του σώματος και της ψυχής, τους Αγίους και την Υπεραγία Θεοτόκο μας, κύριε Αρχιεπίσκοπε, και έπειτα θα σκεφτούμε τα όσα μας προτείνετε στο έντυπο σας. Από τα απλά ας ξεκινήσουμε και έπειτα αναλύστε μας τα περί των ιατρικών γνώσεών σας…

Πρωτίστως, το Ορθόδοξο DNA μας γι’ αυτό διψά… Δεν το ξέρετε; Εσείς έχετε διαφορετικό;

Με σεβασμό στο αξίωμά σας… Ο ΛΑΟΣ!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο π. Θεοδώρος Ζήσης ξετινάζει την Εγκύκλιο της ΔΙΣ για τα εμβόλια [ΒΙΝΤΕΟ-2021]
Οι ζεμπεκιές του διαβόλου και το φυλλάδιο “Προς τον Λαό”
Έρχεται φυλλάδιο “Προς τον Λαό” για να μας πείσει να εμβολιαστούμε