Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ματαιώνεται εκ νέου η πολυσυζητημένη συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ανακοινώθηκε από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο ότι τελικά δεν θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών, δηλαδή του Ρώσου Πατριάρχη και του Πάπα Φραγκίσκου, όπως αναμενόταν να γίνει στην αρχή του Φθινοπώρου.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν θα μεταβεί στο Καζακστάν για το VII Συνέδριο Ηγετών Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου και ως εκ τούτου δεν θα συναντηθεί με τον Πάπα στο περιθώριο του Συνεδρίου. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εκπροσωπηθεί από επίσημη αποστολή.

Αυτή θα μπορούσε να ήταν μια όντως ευχάριστη είδηση αν ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας δεν δεχόταν να συναντηθεί με τον παπικό ηγέτη καθαρά για θέματα Πίστεως.

Όμως, η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι πολύ σκληρή και επώδυνη.

Οι λόγοι της ματαίωσης

Οι λόγοι για τους οποίους εν τέλει δεν θα υπάρξει συνάντηση, σύμφωνα με τον επικεφαλή του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Αντώνιο, είναι οι ακόλουθοι:

  • Ενώ είχαν ξεκινήσει προετοιμασίες ενόψει της δεύτερης συνάντησης Πατριάρχη Μόσχας και Πάπα Φραγκίσκου -μετά την πρώτη επαφή που είχαν στην Αβάνα το 2016- με απόφαση του Βατικανού ανεστάλησαν.
  •  Έκτοτε δεν έχουν λάβει κάποια ενημέρωση-πρόταση από το Βατικανό σχετικά με πιθανή διοργάνωση σε άλλη στιγμή ή σε άλλο τόπο.
  • Απορρίπτεται εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας η προχειρότητα της συνάντησης των δύο ηγετών όπως αυτή επρόκειτο να συμβεί στο περιθώριο του Συνεδρίου στο Καζακστάν. Ο Πατριάρχης Κύριλλος θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη εκδήλωση λόγω της ιδιαίτερης σημασίας.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει

Κατ’ αρχήν οι Ρώσοι εμμένουν στον Οικουμενισμό, καθώς συμμετέχουν δίχως ενδοιασμούς στο Συνέδριο Ηγετών Παγκόσμιων και Παραδοσιακών θρησκειών.

Επιπρόσθετα εδώ και μήνες βλέπουμε να εξελίσσεται ένα πραγματικό θρίλερ σχετικά με την πολυσυζητημένη συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Πάπα Φραγκίσκου.

Στην Κατάνυξη υπάρχει όλο το ιστορικό από τις προετοιμασίες της αναμενόμενης συνάντησης Πατριάρχη Κύριλλου και Φραγκίσκου, όπως οι ανακοινώσεις του τότε Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, όπου μιλούσε για την πιθανότητα συνάντησης στη Φινλανδία, η οποία δεν τελεσφόρησε.

Ακολούθησαν εκ νέου δηλώσεις και υποσχέσεις για συνάντηση μέχρι το Πάσχα στα Ιεροσόλυμα και γι’ αυτό γίνονταν πυρετώδεις προετοιμασίες.

Ώσπου έρχεται ο Φραγκίσκος και τα ανατρέπει και πάλι όλα. Και ιντριγκάρει τον Κύριλλο αρνούμενος να συναντηθεί μαζί του λόγω της ανάμειξης του Ρώσου Πατριάρχη στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλευρό του Προέδρου Πούτιν. Μάλιστα ο Πάπας δημόσια, εκφράζεται υποτιμητικά προς τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Αλλά αυτό δεν του αρκεί. Το πάει ακόμα παραπέρα, καθώς ζητά να συναντηθεί με τον Πούτιν περιφρονώντας τον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας.

Η αλαζονεία του Πάπα και ο εξευτελισμός του Ορθόδοξου Προκαθημένου

Η τελευταία πρόκληση του αιρεσιάρχη Πάπα στον Ορθόδοξο Προκαθήμενο είναι να τον δεχτεί, να πούνε μια κουβεντούλα στο διάλειμμα του Συνεδρίου στο Καζακστάν, σύμφωνα πάντα με την σχολιαζόμενη είδηση!

Ε! Αυτό δεν το άντεξε ο Κύριλλος! Γι’ αυτό αποφασίζει να μην παραβρεθεί και άρα να μην συναντηθεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Άραγε θα καταλάβει ο Πατριάρχης Κύριλλος την ευλογία του να είσαι εχθρός του Πάπα και μισητός του; Θα μπορέσει να παραμερίσει φιλοδοξίες και υπερφίαλα σχέδια, ώστε να αναλάβει ως Ορθόδοξος Προκαθήμενος να διαφυλάξει την πίστη από τον παναιρετικό Πάπα; Τα πάντα μεταχειρίζεται ο Θεός μας προς σωτηρία μας! Ας μην περιοριστεί ο Ρώσος Πατριάρχης στην προάσπιση του εγώ του και της κυριαρχίας του. Ας εγκαταλείψει τη θρησκευτική διπλωματία. Ας γίνει η πολεμική του Πάπα εναντίον του, η αφορμή για την Ορθόδοξη επανεκκίνηση· για να ανασάνει και πάλι η Εκκλησία μας τον καθαρό αέρα της Ορθοδοξίας μας! Αμήν γένοιτο!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά
Ο Θεός δίνει ακόμη μια ευκαιρία στον Ρώσο Πατριάρχη
Φιρί φιρί το πάνε οι Ρώσοι να τους εγκαταλείψει η Χάρις του Θεού εν μέσω πολέμου
Διερράγησαν οι σχέσεις μεταξύ Πάπα και Ρωσικής Εκκλησίας;
Κροκοδείλια δάκρυα Μητροπολίτη Ιλαρίων Βολοκολάμσκ για τις σχέσεις Παπισμού και Ορθοδοξίας
Η απομάκρυνση του Μητρ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα