Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

«…απευθύνομεν ευγνώμονας ευχαριστίας προς τον Μακαριώτατον Μητροπολίτην Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιον…διά την πρόφρονα αποστολήν επισήμου Αντιπροσωπείας της κατ᾽ αυτόν νεοπαγούς Εκκλησίας» Πατρ. Βαρθολομαίος

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κατά την 11η Ιουνίου, ημέρα εορτής των Αγίων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης γιόρτασε τα ονομαστήρια του στην Κωνσταντινούπολη. Πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι όπου παραβρέθηκαν Ιεράρχες από διάφορες Εκκλησίες και Πατριαρχία, πολιτικά πρόσωπα, πρεσβευτές, καθώς και ο Ουκρανός γενικός πρόξενος στην Πόλη ο οποίος μετεβίβασε και τα συγχαρητήρια του Ουκρανού Προέδρου.

Το σημαντικό είναι ότι εκτός από τους Ιεράρχες του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, του Πατριαρχείου της Γεωργίας, της Εκκλησίας της Κύπρου και της Εκκλησίας της Ελλάδας, τους Ηγούμενους των Μονών Παντοκράτορος και Ξενοφώντος του Αγίου Όρους κ.α. συμμετείχαν και ιεράρχες της OCU.

Οι σχισματικοί της Ουκρανίας ήταν αναμενόμενο να παραβρεθούν στο Φανάρι και να ευχηθούν από κοντά στο πρόσωπο που αναγνώρισε την Ψευδοεκκλησία τους, δηλαδή τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Πολλαπλό και βαθύ είναι το εκκλησιολογικό πρόβλημα που προέκυψε με την αναγνώριση του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου, καθώς επέφερε σχίσμα μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Όχι μόνο διαταράσσεται ο θεσμός της συνοδικότητας και η σχέση μεταξύ των Ορθοδόξων, αλλά δημιουργείται και σοβαρό και μείζων πρόβλημα με την αποδοχή και αναγνώριση των αχειροτόνητων καθηρημένων Ουκρανών, ως νόμιμα χειροτονημένων ιερέων.

Διαβάζουμε σε άρθρο με τίτλο «Ο ‘πρώτος χωρίς ίσο’ της φαναριώτικης νέο-θεολογίας» του μακαριστού π. Νικολάου Μανώλη « Η αναγνώριση και αποδοχή του Ουκρανικού μορφώματος ως έχει, καταργεί την ισοτιμία των τοπικών Εκκλησιών και τη συνοδικότητα. Στο Ουκρανικό ζήτημα έχει εκφραστεί η συμφωνία όλων των Ορθοδόξων τοπικών Εκκλησιών και η συνοδικότητα ουσιαστικώς και αστασίαστα . Δηλαδή εδώ και αιώνες, ότι η Ουκρανία ανήκει στην Εκκλησία της Ρωσίας, εδώ και δεκαετίες, ότι ο Φιλάρετος είναι καθηρημένος και αναθεματισμένος- μη ορθόδοξος, ότι ο Μακάριος δεν υπήρξε ποτέ επίσκοπος, αλλά καθηρημένος πρεσβύτερος…Ακόμα και αν ανήκε στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως η Ουκρανία, δεν υπάρχουν κανόνες να «ιεροποιούν» ανυπόστατα κανονικώς μυστήρια… Ο Φιλάρετος ως αναθεματισμένος – μη ορθόδοξος, ούτε αεροβάπτισμα μπορεί να τελέσει…Ο Μακάριος ως καθηρημένος πρεσβύτερος, δεν μπορεί να τελέσει χειροτονίες επισκόπωνΗ αναγνώριση και αποδοχή του Ουκρανικού μορφώματος σημαίνει αναγνώριση και αποδοχή ευρύτερων εκκλησιολογικών αλλοιώσεων, αποδοχή μιας άλλης εκκλησίας, ξένης προς την Ορθόδοξη Εκκλησίας μας…»

Από την στιγμή που αποδεδειγμένα υπάρχει αίρεση και σχίσμα σε σχέση με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο τότε τίθεται θέμα σωτηριολογικό, καθώς επέρχεται μολυσμός της πίστης. Με αυτά τα συλλείτουργα και τους συνεορτασμούς που τελούν, πορεύονται ομοθυμαδόν προς την Κόλαση παρασέρνοντας μαζί τους και το ποίμνιο που ακολουθεί αυτούς τους Ψευδοποιμένες.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ και το βραβείο «Αθηναγόρας»
Κατηγορείται για παπικές αξιώσεις ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον δεύτερο τη τάξει του Πατριαρχείου…
– Σύναξις Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών, Πατριάρχου Βαρθολομαίου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (353433323130, 292827262524232221201918171615141312111098765, 4321)