Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν από την ανδρεία, την γενναιότητα της ψυχής, την ομολογιακή πίστη αυτών των είκοσι έξι Πατέρων της Μονής Ζωγράφου

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η εορτή των Οσιομαρτύρων Ζωγραφιτών Πατέρων

Στις 22 του μηνός Σεπτεμβρίου η Αγία μας Εκκλησία, τιμά τη μνήμη των Είκοσι Έξι Οσιομαρτύρων μοναχών της Μονής Ζωγράφου. Οι πρόμαχοι αυτοί της Ορθοδοξίας, οι Ζωγραφίτες Πατέρες έλεγξαν τον λατινόφρονα, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βέκκο και τον επίσης λατινόφρονα βασιλέα Μιχαήλ Η’ τον Παλαιολόγο.

Ο Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας γράφει στην αρχή του κειμένου «Επειδή το Άγιο Όρος πάντοτε ήταν και είναι ο πρόβολος και το στήριγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γι’ αυτό και οι Λατίνοι προκειμένου να καταστρέψουν το θεμελιώδες αυτό στήριγμα της Ορθοδοξίας, εισπήδησαν σε αυτό και προσπάθησαν, να πείσουν με τους λόγους τους, να εξαπατήσουν με χρήματα και υποσχέσεις αλλά και να εξαναγκάσουν με απειλές ακόμα και με βία, ώστε να αναγνωριστεί στο Άγιο Όρος η εξουσία του Πάπα της Ρώμης.

Και συνεχίζει ο Συναξαριστής «Λίγοι δειλοκάρδιοι πείθονταν, όμως οι περισσότεροι από αυτούς σφράγισαν με το ίδιο τους αίμα την Ομολογία τους και έλεγξαν με σταθερότητα την ιερόσυλην οικειοποίηση της εξουσίας από τον Πάπα, ώστε να θέλει να είναι τοποτηρητής του Χριστού…»

Το ένδοξο παρελθόν και το θλιβερό παρόν του Αγίου Όρους

Αξίζει όμως να σταθούμε στην αντίθεση του παρελθόντος και του παρόντος του Αγίου Όρους. Αποτελεί μία ατράνταχτη αλήθεια ο εκπεσμός του Αγίου Όρους, η αλλοίωση της ταυτότητάς του και η καταστροφική μετάλλαξη του από κάστρο της Ορθοδοξίας σε σαλόνι, όπου φιλοξενούνται και περιποιούνται με περισσή ευγένεια πλείστες όσες οικουμενιστικές εκτροπές και υποχωρήσεις.

Τώρα πλέον έχουν αντιστραφεί τα πράγματα και οι δειλοκάρδιοι του παρελθόντος δεν είναι οι ολίγοι, αλλά είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγιορειτών μοναχών. Εν αντιθέσει με τους ελαχίστους αγωνιστές μοναχούς, όπως ο Γέροντας Γαβριήλ της Σκήτης του Αγίου Χριστοδούλου εν Πάτμω, που εξακολουθούν να τηρούν απαρασάλευτη εκτός από την Ορθοδοξία και την Ορθοπραξία.

Στο Ιστολόγιο Κατάνυξη έχει φιλοξενηθεί μια σειρά εννέα άρθρων με τίτλο «2016-2020: Το Άγιο Όρος και η αλλοίωση της Ορθοδόξου Πίστεως», μέσα από τα οποία αποδεικνύεται πως οι αγιορείτικες Μονές δεν αποτελούν πλέον το σημείο Ορθόδοξης αναφοράς αφού επίσημα, μέσα από ανακοινώσεις τους αλλά και πράξεις τους συμπλέουν με το ρεύμα της εποχής. Οι καλόγεροι, που άφησαν τον κόσμο για να αφιερωθούν στον Χριστό μας, βρέθηκαν να υπακούνε σε αιρετικές δοξασίες και ανορθόδοξα δόγματα, μετατρέποντας τους εαυτούς τους περισσότερο σε ξεναγούς Ευρωπαίων τουριστών ή επιχειρηματίες και εκποιητές προγραμμάτων και κονδυλίων…

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν τον μακαριστό πνευματικό πατέρα μας, π. Νικόλαο Μανώλη να πάρει την απόφαση- μετά βαθυτάτης θλίψης του- και να θέσει “εμπάργκο” στο Άγιο Όρος, διακόπτοντας έτσι τις επισκέψεις του σε αυτό… Αλλά ποτέ την έμπονη προσευχή του… Σε αυτό κατέληξε και πάλι εξαιτίας της αγάπης του Χριστού που είχε στην καρδιά του ώστε μόνο του μέλημα να είναι το πνευματικό συμφέρον της ψυχής και όχι το να εισπράξει την εύνοια τους ή να έχει εξωτερικές καλές σχέσεις, μάταιες στην ουσία και ανθραπάρεσκες.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο.

Τιμή Αγίου μίμηση Αγίου

Τιμή Αγίου, μίμηση Αγίου! Γι’ αυτό όποιος θέλει αληθινά να τιμήσει τους Αγίους ένα χρέος έχει… να τους μιμηθεί.

Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν από την ανδρεία, την γενναιότητα της ψυχής, την ομολογιακή πίστη και το μαρτύριο αυτών των είκοσι έξι Πατέρων της Μονής Ζωγράφου, που παραθέτουμε στη συνέχεια…

Φοβούμενος μην ξαναπέσει η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Δυτικών, υπό την ηγεσία του βασιλιά της Σικελίας Κάρολου των Ανζού, ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος κράτησε μια δουλική στάση απέναντι στους Λατίνους και έτσι στην παπική Σύνοδο της Λυών δήλωσε την υποταγή της Ορθοδοξίας στον Πάπα. Σύμμαχο και εκτελεστή της θρησκευτικής του πολιτικής βρήκε ένα πρώην ορθόδοξο αγωνιστή τον Ιωάννη Βέκκο που τον ανεβίβασε στο πατριαρχικό θρόνο.

Οι δυο τους θέτουν ως πρώτο στόχο, να κάμψουν τους ομολογητές πατέρες στο Άγιο Όρος. Γι’ αυτό ο βασιλιάς στέλνει στρατιωτικό απόσπασμα, ώστε δια της βίας να εξαναγκαστούν οι μοναχοί να δεχτούν την ένωση. Οι περισσότερες μονές στάθηκαν ακλόνητες στην Ορθοδοξία.

Η προστασία της Θεοτόκου στους Ομολογητές Πατέρες

Προτού φτάσουν οι δυσσεβείς στη Μονή Ζωγράφου, η Θεοτόκος πληροφόρησε κατά τη διάρκεια των Χαιρετισμών έναν άγιο ασκητή που ασκήτευε πλησίον την Μονής με τα εξής λόγια «Χαίρε κι εσύ Γέρον του Θεού. Μη φοβάσαι. Μόνο πήγαινε πες στον Ηγούμενο και στους άλλους Μοναχούς ότι οι εχθροί του Υιού μου πλησιάζουν. ¨Οποιος είναι ασθενής στο φρόνημα να πάει να κρυφτεί. Όποιος επιθυμεί μαρτυρικό στεφάνι να μείνει στο Μοναστήρι». Ο Γέροντας έφτασε τρέχοντας στο μοναστήρι και βρήκε την εικόνα του κελιού του στην είσοδο. Την ασπάστηκε, την πήρε μαζί του και πήγε στον Ηγούμενο, όπου του τα εξιστόρησε όλα.

Είκοσι έξι μοναχοί μαζί με τον Ηγούμενο περίμεναν τον εχθρό αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την Αγία Πίστη μας. Ανέβηκαν στον Πύργο της Μονής και από εκεί έλεγξαν τον Λατινόφρονα Πατριάρχη.

Η Ομολογία και το Μαρτύριο

«Δεν υποτασσόμαστε στην αίρεση, αλλά δεν αναχωρούμε από την μετάνοιά μας» είπαν έτοιμοι να μαρτυρήσουν με τη ζωή τους.

Όταν ζητήθηκε από τους πατέρες να ανοίξουν τις πόρτες του Μοναστηριού ώστε να εισέλθουν οι μιαρότατοι και να συλλειτουργησουν μαζί τους και έτσι να αναγνωρίσουν τον Πάπα ως κεφαλή της Εκκλησίας εκείνοι απάντησαν. «Ευκολότερα εμείς αποφασίζουμε να πεθάνουμε, παρά να υποχωρήσουμε σε θέματα της Ορθοδόξου Πίστεως και να αναγνωρίσουμε τον αιρετικό πάπα της Ρώμης ως κεφαλή της Εκκλησίας, ώστε να μολυνθεί αυτός ο τόπος από την δική σας βία και τυραννία. Δεν σας ανοίγουμε τις πόρτες του Μοναστηριού! Φύγετε από εδώ

Τότε μίλησε η αλαζονία και η έπαρση η δαιμονική των λατίνων και λατινοφρόνων και με οργή απάντησαν. «Πρέπει λοιπόν να πεθάνετε…». Και αφού συγκέντρωσαν φρύγανα και ξύλα γύρω από τον πύργο, έβαλαν φωτιά και τους έκαψαν ζωντανούς. Και ο αθλοθέτης Κύριος τους στεφάνωσε με το στεφάνι του μαρτυρίου, τους μάρτυρες και ομολογητές μοναχούς της Μονής Ζωγράφου!

Οι δε παράνομοι λατινόφρονες ο Βέκκος και οι ομόφρονές του θα καίγονται στο πυρ το αιώνιο…

Ας διαλέξουν και ας πάρουν οι Αγιορείτες μοναχοί.

Πηγές

  1. Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Τόμος Θ΄- Μήν Σεπτέμβριος, ΑΘΗΝΑΙ 1994
  2. Ημερολόγιο Ορθόδοξου Χριστιανικού Συλλόγου ‘Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής’

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra