Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στην προσπάθειά του να μετατρέψει την Εκκλησία σε θεραπαινίδα της πολιτικής εξουσίας εφαρμόζοντας αντίχριστα μέτρα εντός των Ιερών Ναών, λαμβάνει αποφάσεις αντίθετες με τους Κανόνες της Εκκλησίας μας.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ουκ έξεστί σοι Επίσκοπε Ιωαννίνων!

Της Ελένης Παπασταματἀκη

«Ἐλέησόν με, ὁ Θεός, ἐλέησόν με, ὅτι ἐπί σοί πέποιθεν ἡ ψυχή μου καί ἐν τῇ σκιᾷ τῶν πτερύγων σου ἐλπιῶ, ἕως οὗ παρέλθῃ ἡ ἀνομία.» (Ψαλμ. 56)

Αυτή η προσευχή πρέπει να είναι ακατάπαυστα στα χείλη μας, να ζητάμε διαρκώς το έλεος του Θεού να μας σκεπάζει. Να ευχόμαστε εμπόνως σαν τον Προφητάνακτα Δαβίδ και να ελπίζουμε μόνο στον Θεό. Διότι, με όλη αυτήν την ανομία που έχει κατακλύσει κάθε ηγεσία και πρωτίστως την Εκκλησιαστική ηγεσία, βλέπουμε πολλά να συμβαίνουν γύρω μας. Αυτό που μας πληγώνει βαθιά στην καρδιά, είναι να βλέπουμε τους σημερινούς Επισκόπους σχεδόν εν συνόλω να αποστατούν, να παρεκκλίνουν από την ευθεία οδό. Αναμφίβολα, οι Επίσκοποι πορεύονται προς την Κόλαση νομίζοντας κιόλας ότι πράττουν και φρονούν κατά Θεόν, παρασύροντας στην απώλεια μαζί τους και τους πιστούς που τους ακολουθούν. Ω! πόση νύχτα βαριά έχει πέσει αδέρφια μου.

Διαβάζουμε την αλγεινή και επονείδιστη Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και ανατριχιάζουμε με τον ορθολογισμό και την κενότητά της. Και αναρωτιόμαστε δε βρήκε κάτι πνευματικό να πει αυτές τις Άγιες ημέρες ο Επίσκοπος στο ποίμνιό του; Διότι το ποίμνιο διάγει μέρες απόλυτης μοναξιάς και πόνου ψυχοσωματικού. Δεν είναι πατέρας πνευματικός αυτών των ψυχών που του ανέθεσε ο Κύριος να ποιμάνει; Πού είναι ο παρηγορητικός λόγος της Μητέρας Εκκλησίας, για να τον περιάγει στις καρδιές που πενθούν; Πού είναι η ελπίδα και το Φως των Χριστουγέννων να το προσφέρει στους πιστούς που κλονίζονται; Να τους ενθαρρύνει να προστρέξουν στην Πηγή της Ζωής, στον Κύριό μας, για να βρουν την ίαση και την παρηγοριά.

Αδυνατούμε να δεχτούμε ότι αυτός ο κατάλογος οδηγιών αποτελεί την Εγκύκλιο-Σημείωμα του Μητροπολίτη για τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος ο Δεσπότης φαλκιδεύει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και αρκείται στην αναφορά της μίας σειράς γι’ αυτήν τη λαμπρή εορτή της Χριστιανοσύνης. Εγκολπώνεται απόλυτα το κοσμικό πνεύμα, συμπλέει -περί των πνευματικών- με την αγνωσία της επιστημονικής κοινότητας και ενδίδει στις αμαρτωλές και βλάσφημες οδηγίες των υγειονομικών εντός των Ιερών Ναών.

Γράφει στην Εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων: «Αγαπητοί πατέρες, αγαπητοί αδερφοί, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά! Εν όψει των αγίων ημερών της Γέννησης του Κυρίου μας…». Μέχρι αυτό το σημείο ήταν η αναφορά του στο Μυστήριο το Μέγα της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου, το παράδοξο θαύμα της Γέννησης του Σαρκωθέντος Θεού! Αδυνατεί, όμως, να συνεχίσει τον λόγο του για τον Παντοδύναμο Κύριο! Επιλέγει τη ματαιότητα και το πρόσκαιρο. Εμπιστεύεται τα δημιουργήματα και όχι τον Δημιουργό, καθώς αρχίζει στη συνέχεια και απαριθμεί τις οδηγίες για τα μέτρα, τις αποστάσεις και τις μάσκες… «κατά τις οποίες επιτρέπεται η συμμετοχή εικοσιπέντε πιστών το ανώτερο σε κάθε Ιερό Ναό, με αντιστοιχία ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά…». 

Είναι αξιοθαύμαστο πώς καταφέρνουν οι Ιεράρχες κάθε φορά να μας εκπλήσσουν δυσάρεστα προβάλλοντας ακόμα μία νεοεισαχθείσα ιδέα και ακόμη μία βαρλααμιτικού πνεύματος αλλαγή του Τυπικού της Αγίας μας Εκκλησίας. Έτσι, οι «φαεινοί αστέρες», αφού υποτάχθηκαν δουλοπρεπώς σε κάθε αντίθεη απόφαση, αναλώνονται σε εφευρήματα αντιεκκλησιαστικά και αντικανονικά. Στη συνέχεια της Εγκυκλίου, γράφει: «Την ημέρα των Χριστουγέννων, με την παρουσία 25 πιστών στους ιερούς ναούς που θα αναφερθούν παρακάτω και 50 πιστών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, θα τελεστούν ανά ώρα στη σειρά έξι ακολουθίες με Θεία Κοινωνία

  • 05:00- 06:00
  • 06:00-07:00
  • 07:00-08:00
  • 08:-09:00
  • 09:00-10:00 
  • 10:00-11:00»

Μάλιστα ενημερώνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι εκτάκτως σε συγκεκριμένες ενορίες θα γίνουν και απογευματινές Θείες Λειτουργίες κατά τις εξής ώρες: 17.00-18.00, 18.00-19.15 και 19.30-21.00. Φαίνεται ότι έχει απονευρωθεί η Εκκλησία μας και συγκεκριμένα αυτοί που αποτελούν την Ιεραρχία της, με αποτέλεσμα να εκδίδουν προγράμματα σαν να πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις. Μερίμνησαν λοιπόν και για έκτακτες παραστάσεις τα απογεύματα, επειδή η προσέλευση του κόσμου αναμένεται μεγάλη. Τι ξεπεσμός! Τι κατρακύλα! 

Στην προσπάθειά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων να μετατρέψει την Εκκλησία σε θεραπαινίδα της πολιτικής εξουσίας εφαρμόζοντας τα αντίχριστα μέτρα εντός των Ιερών Ναών και ικανοποιώντας τους πιστούς που έχουν αρχίσει και αντιδρούν, προβαίνει σε αποφάσεις αντίθετες με τους Κανόνες και τις Συνόδους της Εκκλησίας μας. Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο Ιερό Πηδάλιο επισημαίνει κατ’ επέκταση, ερμηνεύοντας τον 68ο Κανόνα των Αγίων Αποστόλων ότι «Ο ιερεύς εις τούτο συνίσταται, στο να ιερατεύει. Δηλαδή να θυσιάζει το μυστικό ιερείο, το οποίο είναι η αναίμακτος θυσία δια της οποίας καταγγέλεται ο ένας θάνατος του Κυρίου». Όπως και ο Κανόνας της εν Αντισιοδώρω Τοπικής Συνόδου επί Ηρακλείου, ο οποίος αναφέρει ότι «εν μία και τη αυτή τω τύπω τούτο του νυν αιώνος μία και μόνη επί της αυτής αγίας τραπέζης ιερουργία τελείται και εν Κυριακόν δείπνον επιτελείται, όπως και εν κοινόν δείπνον καθεκάστην λαμβάνομεν». Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης είναι ξεκάθαρος και απόλυτος περί του θέματος, καθώς λέγει: «Δια να μη διπλασιάζηται ο μοναδικός θάνατος του Χριστού… Να μη γίνονται δύω λειτουργίαι εν μια ημέρα εις μίαν και την αυτήν τράπεζαν [όπερ παραβαίνουσιν οι παπισταί]. Αλλά και οι ημέτεροι ιερείς, οι δύω φοραίς λειτουργούντες, τάχα δια παρρησίαν, βαρέως αμαρτάνουν, και ας παύσουν εις το εξής το άτοπον τούτο». Οι κανονολόγοι της Εκκλησίας μας διευκρινίζουν ότι ακόμη και αν υπάρξει ανάγκη να τελεστεί δεύτερη Θεία Λειτουργία, θα πρέπει να τελεστεί σε έτερη Αγία Τράπεζα και ποτέ από τον ίδιο ιερέα.

Βέβαια είναι γνωστό πως η “διοικούσα πλανεμένη Εκκλησία” της Ελλάδας δεν επέτρεψε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες να γίνονται παραπάνω από μία Θείες Λειτουργίες στη ίδια Αγία Τράπεζα, αλλά έβαζαν πάντοτε μια ξεχωριστή μικρή φορητή Τράπεζα, ώστε να “αποφύγουν” το παράπτωμα. Παρομοίως, δεν επέτρεπαν στον ίδιο Ιερέα να κάνει παραπάνω από μία Θείες Λειτουργίες την ίδια ημέρα. Νομίζω, όμως, ότι όντως είναι παράπτωμα, η παράδοση πια, το να κάνουν 2η Θεία Λειτουργία στις 10:00 π.μ. την Κυριακή, για να μη ξυπνήσουν κάποιοι καλομαθημένοι από τις 6 ή τις 7 πμ. το πρωΐ. Το πρόβλημα με τον Ιωαννίνων εδώ, είναι όχι μόνον το ότι πιθανότατα για να κάνουν 10 Θείες Λειτουργίες την ημέρα προφανώς δεν χρησιμοποίησαν ούτε  10 διαφορετικούς Ιερείς, ούτε 10 διαφορετικές Αγίες Τράπεζες (οπότε παρέβησαν κατά συρροή τους παραπάνω Κανόνες), αλλά επίσης το ότι εντελώς απήλειψαν και τον Όρθρο κ.λπ. Δηλαδή Εορτή με κατ’ ευθείαν Θεία Λειτουργία, χωρίς τίποτε το διακριτικό για την Εορτή; Διότι η Εορτή κυρίως αναφαίνεται στον Όρθρο και τον Εσπερινό (η Θεία Λειτουργία είναι πάντοτε απαράλλακτη!). Όλα αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και καινοτομίες. 

Ας μας εξηγήσει τώρα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, πώς τέλεσαν ο ίδιος και οι ιερείς του έξι Θείες Λειτουργίες το πρωί συν τρεις το απόγευμα, σύνολο εννέα Θείες Λειτουργίες στον ίδιο Ιερό Ναό την ίδια μέρα! Τελικά, πόσο κατάφωρα καταπατούν όσα οι Άγιοι Πατέρες θέσπισαν θεοπνεύστως! Αναλογίζεται το μέγεθος της αμαρτίας που διαπράττει και το βάρος που φορτώνεται δίνοντας εντολή να διαπράξουν την ίδια αμαρτία και οι ιερείς της μητροπολιτικής του ευθύνης;

Ποιοι νομίζουν ότι είναι τέλος πάντων οι σημερινοί Επίσκοποι και εμπαίζουν έτσι την πίστη μας! Έκαναν τις Εκκλησίες μας τσιφλίκια τους και εφαρμόζουν ιδέες του μυαλού τους, αποκομμένες από την Παράδοση και την παραδεδομένη Αλήθεια. Έκαναν τις Εκκλησίες μας σούπερ μάρκετ και θέατρα και βγάζουν ωράρια και κάνουν και κρατήσεις θέσεων. Δηλαδή η Εκκλησία είναι Ρεζερβέ! Αίσχος! Επίσκοποι της αισχύνης! Αίσχος! Πού ξανακούστηκε για να μπει ο πιστός στην Εκκλησιά να πρέπει να κάνει κράτηση σαν να πηγαίνει σε κέντρο διασκέδασης. Η Εκκλησία έγινε για όσους προλάβουν…. οι υπόλοιποι χριστιανοί που δε θα προλάβουν, κλείνονται αυτομάτως έξω από το σπίτι του Ουράνιου Πατέρα μας!

Καλό θα είναι να μην προστρέξει να επικαλεστεί ο κ. Μάξιμος τη γνωστή άστοχη και ανέντιμη φράση «για το καλό των πιστών, για να μπορέσουν όλοι να κοινωνήσουν…», γιατί, αν πραγματικά υπήρχε στην επισκοπική καρδιά του γνήσια κατά Θεόν αγάπη για τον πλησίον και για το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Κύριος, τότε εξαρχής δε θα αποδέχονταν τα αντίχριστα μέτρα που θέλησε να εφαρμόσει η άθεη κυβέρνηση μέσα στους Ιερούς Ναούς. Αυτός και οι συνεπίσκοποί του παρέδωσαν τις Εκκλησίες μας και τον Κύριό μας, έναντι των τριάκοντα αργυρίων, που όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι οι επισκοπικοί σάκοι, οι μήτρες και οι δεσποτικές «πατερίτσες». Αν νοιάζονταν για τις ψυχές των χριστιανών, ούτε ένα μέτρο της ασεβούς κυβέρνησης δε θα δέχονταν να εφαρμόσουν. 

Η Εγκύκλιος της ντροπής συμπληρώνεται και με άλλες εκμαυλισμένες οδηγίες, όπως ότι παροτρύνονται οι άρρωστοι να μην προσέλθουν στους Ιερούς Ναούς, να μην κοινωνήσουν, να μην παρηγορηθούν. «Παρακαλούνται οι πιστοί που παρουσιάζουν κρυολόγημα…να παραμείνουν σπίτι τους».

Έφτασε στο απόλυτο καταγκρέμισμα με την ακόλουθη ανίερη, βλάσφημη και αμαρτωλή οδηγία: «Για όλους τους πιστούς που ετοιμάστηκαν να κοινωνήσουν… θα υπάρχει Θεία Κοινωνία στα σημεία εξόδου, ώστε να αποφευχθεί κάθε μορφή συνωστισμού. Το αντίδωρο θα διανέμεται στην έξοδο συσκευασμένο, ώστε να το παίρνουν μόνοι τους οι πιστοί».

Υψηλοφρονούντες και αλαζόνες Επίσκοποι, πώς τολμάτε και βγάζετε τον Κύριο της Δόξης στην εξώπορτα του Οίκου Του! Τι κρίμα μέγα είναι αυτό! Αδύνατο να το βαστάξουμε! Ιερείς που ακόμα μέσα σας καίει η φλόγα της ιεροσύνης σας, εσείς οι αγνοί ποιμένες, πώς το ανέχεστε αυτό! Όλοι εμείς, το ποίμνιο του Κυρίου, μαζί να βροντοφωνάξουμε: «Ουκ έξεστί σοι Επίσκοπε Ιωαννίνων! Ουκ έξεστί σοι»!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ανταρσία για γέλια και για κλάματα
– Τα Χριστούγεννα που χρωστάμε στα παιδιά μας
– Επονείδιστη η επιστολή της ΔΙΣ προς τον Πρωθυπουργό
– Επιστολήν του Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος
– Πειρασμός και ουρανός
– ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΙ ή ΘΕΟΦΟΡΟΙ;
– Κάτω τα χέρια από την Ορθοδοξία
– Πειραματισμός σε ανθρώπους και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
– Εμβόλιο της σωτηρίας ή της αποστασίας;
– Mέτρα και εντός των Εκκλησιών κ. Γιαμαρέλλου;
– Ζει Κύριος ο Θεός προς πείσμα όλων των άθεων, των αιρετικών και των μασόνων
– Θα στηρίξει η Ιεραρχία τη γενναία στάση του Μητροπολίτη Κερκύρας να κηρύξει την εκκλησία υπό διωγμό;
– Η παράβαση των εντολών του Ευαγγελίου απενεργοποιεί την Θεία Χάρη και φέρνει τους βαρβάρους στον τόπο μας