Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Το γεγονός όμως είναι ότι εμείς οι ορθόδοξοι, δεν έχουμε και ουδέποτε είχαμε τέτοιο δόγμα πίστεως. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ουδόλως είναι Πάπας της Ρώμης…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Καταπέλτης στάθηκε ο λόγος του αντιπροέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας σχετικά με τα όσα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε κατά την επίσκεψη του στην Ουκρανία.

Καυτηριάζει την Πατριαρχική υπεροψία που καγχάζει λέγοντας χαρακτηριστικά « Είναι αμφίβολο βεβαίως, εάν οι ρυθμιστές των τυχών του κόσμου από τις ακτές του Βοσπόρου, όπου η ιστορική πραγματικότητα τριακοσίων και πλέον ετών καταργείται με μια απλή μονοκοντυλιά, ενώ οι σχισματικοί και οι αναθεματισμένοι με την ίδια ευκολία μεταμορφώνονται σε «ορθοδόξους ιεράρχες», θα επιδείξουν έστω κάποιο ενδιαφέρον για την αλήθεια της ιστορίας και το δίκαιο των κανόνων».

Δεν διστάζει μάλιστα να παραλληλίσει τον κ. Βαρθολομαίο με τον Λουδοβίκο ΙΔ΄ και τον άκρατο παραλογισμό του, καθώς δεν καταφέρνει να δώσει πειστικές απαντήσεις για όσα πράττει. «Η μόνη απόδειξη κατά τα λεγόμενα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι ότι έχει πάντοτε δίκιο, διότι ο θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως έχει πάντα δίκιο, διότι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, με την οποία ταυτίζει τον εαυτό του δεν έχει ανάγκη να συζητήσει τίποτε με κανέναν!».

Μία κατά φαντασίαν πραγματικότητα ζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθιερέα, ο οποίος προσεταιρίζεται προνόμια και δικαιώματα που ουδέποτε του ανήκαν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, σε έναν δικό του κόσμο όπου η εκκλησιαστική ιστορία για αυτόν είναι ένα τίποτα, όπου οι Κανόνες της Εκκλησίας έχουν μουσειακή αξία, ή υπάρχουν απλά για να γεμίζουν με παρουσιάσεις τα θεολογικά συνέδρια.

Κατά τα άλλα κάνει την άποψη του δόγμα και παρασύρει έναν ολόκληρο λαό, αυτόν της Ουκρανίας σε μια τρομακτική διάσπαση και σε έναν διχασμό με αναταραχές βιαιοπραγίες και αρπαγές ναών. Την ίδια στιγμή οδηγεί το ακατήχητο ποίμνιο, δηλαδή αυτούς που τον ακολουθούν, σε αποκοπή από το Σώμα της Εκκλησίας, άρα και απώλεια της ελπίδας ζωής αιωνίου. Βοούν οι Άγιοι μας όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς « Αυτοί που ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού είναι μόνο όσοι υπηρετούν την αλήθεια, και όσοι δεν υπηρετούν την αλήθεια δεν είναι δυνατόν να ανήκουν στην Εκκλησία του Χριστού».

Υπαινισσόμενος επικίνδυνες εκκλησιολογικές απόψεις από τους διαφωνούντες με αυτόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποσχέθηκε στο εγγύς μέλλον να αποδείξει, που στηρίζει αυτήν την αυθαίρετη παραχώρηση Αυτοκεφάλου και την αντικανονική εισπήδηση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στις ουκρανικές υποθέσεις.

Πάντως καλού κακού ο Ρώσος πρωθιερέας του θυμίζει ότι στο παρελθόν αρνήθηκε την πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου για κοινή μελέτη κειμένων και ιστορικών πηγών σχετικές με το Ουκρανικό ζήτημα και μάλιστα τον παραπέμπει σε μία μελέτη με τίτλο «Επανένωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. 1676-1686: Μελέτες και κείμενα», η οποία κυκλοφόρησε το 2019 από την «Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια» υπό τη γενική επιμέλεια του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Για μια πιο άμεση μελέτη, εμείς προτείνουμε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να εντρυφήσει στην Θεολογική Ημερίδα Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και η νέα Εκκλησιολογία του Φαναρίου , καθώς και στο εξαιρετικό βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση με τίτλο «Το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο- Αντικανονική και διαιρετική εισπήδηση της Κωνσταντινούπολης». Αντέχεται όμως η αλήθεια χωρίς μετάνοια και ταπείνωση;!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
– Πατριαρχικό συλλείτουργο με Βαρθολομαίο και ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο Ουκρανίας στην Ίμβρο
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστηρίζει τους σχισματικούς για να αθωώσει τις προδοτικές ενέργειές του
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο δημιουργός του νέου Ουκρανικού Σχίσματος [ΒΙΝΤΕΟ]