Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Είναι πρωτοφανής για την Εκκλησία της Κρήτης η Συνοδική απόφαση της απομάκρυνσης του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος βρίσκεται εν ζωή, καθώς στο παρελθόν ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Αν και χαρακτηρίστηκε «δύσκολη απόφαση» κατά το ανακοινωθέν, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης προέβη ομόφωνα στην απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ειρηναίου από τα καθήκοντά του.

Τις ένορκες πιστοποιήσεις τριών πανεπιστημιακών γιατρών έλαβαν υπόψη τους οι Επίσκοποι της Κρήτης. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων «Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης συνῆλθε σήμερα Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021, σέ Συνοδική Συνεδρία, μέ μεῖζον θέμα Ἡμερήσιας Διάταξης, τή συζήτηση καί λήψη Ἀπόφασης, σχετικῶς πρός ὅσα ὁρίζονται στό ἄρθρο 39, παράγραφος 2, τοῦ Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς ἐν Κρήτῃ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας», ὡς πρός τό σεπτό πρόσωπο τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Εἰρηναίου, Προέδρου τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς μας Συνόδου, ἐξ αἰτίας τῶν χρονίων καί μή ἀναστρέψιμων προβλημάτων τῆς ὑγείας του.»

Αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου να συνεδριάσει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει ή όχι την απόφαση απομάκρυνσης του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου.

Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως φαίνονται ή έχουμε στην ουσία μία εκδίωξη του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου και όχι την απαλλαγή του λόγω ασθενειών, όπως ισχυρίζονται οι Κρήτες Επίσκοποι;

Πάντως είναι πρωτοφανής για την Εκκλησία της Κρήτης η Συνοδική απόφαση της απομάκρυνσης του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος βρίσκεται εν ζωή, καθώς στο παρελθόν ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο.

Σχετικά με την ισοβιότητα ή παύση του Επισκόπου, μας πληροφορούν οι Ιεροί Κανόνες και ο Καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος ή της Κρήτης στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι Ιεροί Κανόνες προβλέπουν την ισοβιότητα του Επισκόπου, όπως ο 16ος Κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου, όπου επικεντρώνεται σε αυτό ακριβώς: «Δια δε της φιλονεικίας τε και ταραχάς, τας εν τη του Θεού εκκλησία συμβαινούσας, και τούτο όρισαι αναγκαίον εστί το, μηδενί τρόπω επίσκοπον καταστήναι εν τη εκκλησία, ης έτι ο προεστώς ζη και εν τη ιδία συνίσταται τιμή, ειμή αυτός εκών την επισκοπήν παραιτήσαι…»

Ενώ από την άλλη, είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι που οδηγούν σε άρση της ισοβιότητας, όπως καταδίκη, καθαίρεση, ισόβια αργία ή εκούσια παραίτηση του Επισκόπου λόγω γήρατος ή ασθένειας. Εκούσια παραίτηση δεν έχουμε όμως. Οπότε οι Συνοδικοί της Εκκλησίας της Κρήτης ενεργοποιούν το άρθρο 39, παράγραφο 2, του Νόμου 4149/1961 ΚΧΕΚ, όπου λέει «Η Ιερά Σύνοδος Κρήτης δύναται αυταπαγγέλτως να αποφανθή περί της δια νόσον ή γήρας διαρκούς ανικανότητος και απαλλαγής εκ των καθηκόντων…»

Χωρίς κανέναν σεβασμό προς τον γηραιό Αρχιεπίσκοπο οι δελφίνοι Ιεράρχες, πήραν ομόφωνη και πικρή απόφαση. Ούτε ένας δεν βρέθηκε στο πλάι του…

Το γήρας ή οι νόσοι δεν απασχολούν σπάνια τους Επισκόπους, ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σε άλλες Μητροπόλεις διατηρείται απαρασάλευτος ο Κανόνας της ισοβιότητας παρά την ανικανότητα του Επισκόπου (βλ. Μητρόπολη Κεντρικής Μακεδονίας)

Τι συνέβη όμως στην Κρήτη και ενεργοποίησαν οι Ιεράρχες της έναν ξεχασμένο νόμο; Υπάρχει η περίπτωση να σχετίζεται αυτή η απόφαση της απαλλαγής με την προ ενός έτους προτροπή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης προς το ποίμνιο να μην φοράνε μάσκες μέσα στο Ναό; Αναρωτιόμαστε…

Όπως θυμόμαστε, αυτό έλαβε χώρα κατά το κήρυγμα του κ. Ειρηναίου στην εορτή του Αγίου Τίτου όπου τότε προς τιμή του ο Ποιμενάρχης δήλωσε ότι δεν πρέπει οι πιστοί να φοράνε μάσκες μέσα στο ναό γιατί αυτό φυλακίζει την πίστη. Αυτό δήλωσε και όταν ρωτήθηκε αργότερα από δημοσιογράφο.

Από εκείνη τη στιγμή ξεσηκώθηκε η κόλαση. Τίτλοι μίσους και εμπάθειας σε όλες τις εφημερίδες και στα τηλεοπτικά μέσα. «Απαράδεκτες και επικίνδυνες προτροπές του Αρχιεπισκόπου Κρήτης!», «Απίστευτη προτροπή από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, που ακολούθησε τις φωνές κατά των επιστημόνων και της πολιτείας», έγραφαν.

Πήγε κόντρα στο σύστημα το αδηφάγο και αντίχριστο, αλλά και στον «αρχηγό» που συνοδοιπορεί με τους βλάσφημους νόμους που επιβάλλονται μέσα στις εκκλησίες μας.

Ξαφνικά ο αγαπημένος για πολλούς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, στοχοποιήθηκε, γιατί δεν συμβιβάστηκε με τον αντίχριστο νόμο. Γιατί απλά έκανε αυτό που του πρόσταζε το αρχιερατικό του καθήκον. Θέλησε να προστατεύσει τον ποιμενόμενο λαό από τη διάπραξη αυτής της βλασφημίας, της μασκοφορίας εντός των Ναών.

Έσπευσαν τότε οι υπάκουοι δούλοι όχι του Κυρίου, αλλά των κοσμικών και εκκλησιαστικών εξουσιών, να τα “μπαλώσουν” και να προσπαθήσουν να αλλάξουν τα ίδια τα λόγια του Αρχιεπισκόπου τους. Να μη φανούν ότι ξεφεύγουν και δεν υπακούνε…

Και επειδή αυτό δεν αρκούσε, ζητήθηκε «η κεφαλή του Αρχιεπισκόπου επί πίνακι». Και έφτασαν στο σημείο τα τέκνα να προδίδουν τον πατέρα τους. Να αποφασίζουν και μάλιστα ομόφωνα την απομάκρυνσή του αυτοί που ήταν πλησίον του…

Αυτή όμως είναι η αγάπη, όσων αναπαύονται και επιτρέπουν τα τόσα αιρετικά που γίνονται στην πίστη μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής της Κρήτης όχι μόνο δεν αντέδρασε για την Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου, αλλά φρόντισαν να την περιβάλλουν με περισσή αγάπη, καταβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις προσπάθειες να μεταπείσουν τον κρητικό λαό που αντιδρούσε σε αυτήν την εκτροπή και προδοσία. Είναι απολύτως λοιπόν φυσιολογικό αυτοί που πρόδωσαν την Όντως Αγάπη που είναι ο Χριστός μας, να φερθούν με σκληρότητα στον Ποιμενάρχη τους. Βιάζονται μάλλον να καταλάβουν και τους θώκους…

Για τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο μια ευχή θα κάνουμε. Είθε να κρατήσει αυτήν την ομολογία έως τέλους. Του έδωσε ο Κύριος εξ ουρανού αυτήν την ευκαιρία, τώρα στη δύση της ζωής του. To γεγονός ότι ξεσηκώθηκε ο κόσμος εναντίον του, ότι λοιδορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και τέλος ότι διώκεται από την Αρχιεπισκοπή του, είναι δείγματα της καλής Ομολογίας που ανέλαβε. Για τους Συνοδικούς της Κρήτης ευχόμαστε να μετανοήσουν για όλα αυτά τα κρίματα προτού να είναι αργά.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Μητροπολίτες (κτ)ερίζουν επί τον ευεργέτη τους…
– Κύπρος και Κρήτη οι όψιμοι δορυφόροι των σχισματικών ορέξεων του κ. Βαρθολομαίου
– Συνδιοργανώτρια η Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε εκδηλώσεις αιρετικών