Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Υπέρ πανάγνων Υπάτιον εικόνων. Συν Ανδρέα σφάττουσιν άνδρες αιμάτων

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Δύο αγίους ομολογητές γιορτάζει η Εκκλησία μας στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο ένας ονομάζεται Υπάτιος και ο έτερος Ανδρέας. Είχαν κοινό τόπο καταγωγής την Λυδία και πήγαιναν στο ίδιο σχολείο.

Έζησαν κατά τα χρόνια του εικονομάχου Λέοντος του Ίσαυρου, τα οποία ήταν μαύρα χρόνια για την Ορθοδοξία μας.

Από μικρά παιδιά οι Άγιοι είχαν ανατραφεί με την χριστιανική πίστη και επιδίδονταν σε συνεχείς νηστείες και αγρυπνίες. Μεταξύ τους υπήρξε φιλία δυνατή και ενθάρρυνε ο ένας τον άλλο στους ασκητικούς αγώνες.

Την ενάρετη ζωή τους, πληροφορήθηκε ο Επίσκοπος Εφέσου και γι’ αυτό χειροτόνησε τον Υπάτιο Επίσκοπο και τον Ανδρέα πρεσβύτερο.

Άξιοι της ιερατικής τους κλήσης, τίμησαν το ράσο τους και την αποστολή τους στον κόσμο, καθώς αντιστάθηκαν σθεναρά στην αίρεση που απειλούσε και έβλαπτε την Εκκλησία, αυτή τη βδελυρή αίρεση της Εικονομαχίας.

Οι Άγιοι, έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να βαδίσει όποιος θέλει να παραμείνει πιστός στην Εκκλησία του Χριστού μας και να μην την προδώσει. Ψευτοαγάπες και συνδιαλλαγές με την αίρεση και τους αιρετικούς δεν δέχονταν ούτε κατ’ ελάχιστο. Έμπαιναν στον αγώνα υπέρ της πίστεως και ακολουθούσαν αυτόν τον δρόμο που κατέληγε είτε στη Συνοδική καταδίκη της αίρεσης και των αιρετικών, είτε στη φυλάκισή τους, στις διώξεις και το μαρτύριο.

Αυτό τον δρόμο ακολούθησαν ο Υπάτιος και ο Ανδρέας και δεν έπαψαν να κηρύττουν υπέρ της προσκύνησης των Αγίων Εικόνων, πράγμα το οποίο πληροφορήθηκε ο δυσσεβής βασιλιάς Λέων ο Ίσαυρος.

Τότε ο δαιμονιώδης, διέταξε να συλληφθούν οι Άγιοι εξαιτίας της ανυπακοής τους στα βασιλικά διατάγματα τα οποία σημειωτέον ευνοούσαν τους εικονομάχους.

Και τι έπραξαν τότε μπροστά στις απειλές του βασιλιά; Υποχώρησαν, κοίταξαν συμφιλιωθούν μαζί του; Ή μήπως να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό; Μα φυσικά ποτέ ο αληθινός δούλος Κυρίου δεν θα μεταχειριζόταν αυτούς τους ρυπαρούς τρόπους.

Οι συμβιβασμοί, τα παρακάλια, η υποταγή σε αρνησίθεες αποφάσεις, αποκαλύπτουν ότι η ψυχή απέχει της Χάριτος του Χριστού. Αντιθέτως, τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά που διακρίνουν όσους αρνούνται τον Παντοδύναμο Θεό.

Οι γενναίοι στρατιώτες του Χριστού ορμούν στη μάχη κατά της αίρεσης με κάθε κόστος, ακόμα και της ίδιας τους της ζωής.

Όπως και έγινε με τον άγιο Υπάτιο και τον Άγιο Ανδρέα τους οποίους αφού πρώτα τους φυλάκισε ο θηριώδης Λέων, στη συνέχεια διέταξε να τους σύρουν κατά γης δεμένους. Τέλος τους κατέσφαξαν και ρίχτηκαν τα τίμια σκηνώματά τους, στα σκυλιά.

Αυτό είναι το τέλος των φίλων του Χριστού μας, αυτών δηλαδή που Τον ομολογούν σε όλους τους αιώνες.

Άγιοι Ομολογητές Υπάτιε και Ανδρέα, δια των πρεσβειών σας να φωτιστούν οι σημερινοί ποιμένες και να πάψουν τα αλισβερίσια και τους εναγκαλισμούς με την αίρεση και τους αιρετικούς. Αμήν!

(Μόνιμη στήλη: Για την ζωή αυτών που λάτρεψαν και ομολόγησαν Χριστό)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra