Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Φρουρός της Ορθοδοξίας τελούσε επί σκοπόν σεβόμενος κατ’ ακρίβεια την Επισκοπική του ιδιότητα, διότι δεν άφηνε περιθώρια να δράσει η αίρεση…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στα χρόνια του δυσσεβούς Εικονομάχου βασιλιά Λέοντα Ε΄ του Αρμένιου έζησε ο μακάριος αυτός Επίσκοπος, ο Όσιος Παύλος.

Βλέποντας και ζώντας το μίσος των αιρετικών Εικονομάχων κατά της Αγίας Πίστης μας, δεν παρέμεινε σιωπηλός και προσευχόμενος. Δεν κλείστηκε στην Επισκοπή του σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ούτε φάνηκε συνεργάσιμος στους ασεβείς και πολέμιους της Αληθείας. Δεν άντεχε η Ορθόδοξη καρδιά του να βλέπει να προσβάλλονται οι Άγιες Εικόνες, να βλέπει να καταστρέφονται τα τίμια λείψανα των Αγίων, να ανατρέπεται κάθε ακρίβεια των νόμων και να αφανίζονται οι Εικόνες από τους ιερούς ναούς. Όχι, δεν μπορούσε να το αντέξει αυτό! Ξεσηκώνονταν η ιερατική του συνείδηση. Επαναστατούσε μέσα του το υγιές, ατόφιο και Ορθόδοξο αισθητήριο της Πίστης. Γι’ αυτό δεν έπαψε να κηρύττει λόγους πύρινους κατά των δυσσεβών Εικονομάχων.

Φρουρός της Ορθοδοξίας τελούσε επί σκοπόν, σεβόμενος κατ’ ακρίβεια την Επισκοπική του ιδιότητα, διότι δεν άφηνε περιθώρια να δράσει η αίρεση. Ο Όσιος Παύλος πήγαινε από μέρος σε μέρος και ενίσχυε την αντίσταση κατά των αυτοκρατορικών διαταγών. Δίδασκε στους χριστιανούς ότι χρέος τους είναι να υπερασπιστούν την Πίστη του Χριστού και τα θεία δόγματα και όχι να υπακούουν σε βλάσφημες αυτοκρατορικές αποφάσεις. Το ακριβώς αντίθετο κάνουν οι σημερινοί αρχιερείς οι οποίοι κηρύττουν μάλιστα απ’ άμβωνος την τέλεια υπακοή στους άθεους νόμους της κυβέρνησης! Ω, πόσο παρέκλιναν της αποστολής τους οι αθεόφοβοι!

Αυτούς τους σημερινούς ιεράρχες της αποστασίας έρχονται να ελέγξουν τα παλικάρια του Χριστού, οι ανδρείοι και γενναίοι πρόμαχοι της Πίστης μας, όπως ο Όσιος Παύλος, ο οποίος και υπέμεινε έως τέλους τις εξορίες, τους διωγμούς και τις σκληραγωγίες. Έτσι, μαχόμενος υπέρ της Αληθείας παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Θεού! Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra