“Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε και επίσκοποι της Ελληνικής Ιεραρχίας, έτσι ενεργούν Επίσκοποι προς τον Καίσαρα και δη σε καιρό Κατοχής”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com από τον κ. Απόστολο Σαραντίδη το ακόλουθο άρθρο:


Στις 24/3/1943 ο κατοχικός πρωθυπουργός Λογοθετόπουλος διά του Γενικού Γραμματέα του, αποστέλλει εις τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό – ο οποίος είναι εξάδελφος του πάππου μου εκ μητρός –  μία επιστολή ζητώντας του και ανακοινώνοντάς του, η εορτή της 25ης Μαρτίου να μην εορτασθεί λόγω των ανωμάλων συνθηκών ούτε να αναγνωσθούν εκκλησιαστικές εγκύκλιοι, καθιστώντας τον ίδιον υπεύθυνο αλλά και κάθε εφημέριο που θα παρακούσει.

Το εθνικό έργο του Δαμασκηνού τεράστιο. Δεν είναι της παρούσης.

Το γράμμα αυτό επιστρέφεται στον αποστολέα του δίχως καν πρωτόκολλο, με το εξής σημείωμα:

«Ε π ι σ η μ ε ι ω μ α τ ι κ ώ ς:

Επιστρέφεται, εντολή της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, προς τον κ. Γεν. Γραμματέα, ως απαράδεκτον, αφ’ ενός μεν διότι ούτος, όλως ατόπως και αναρμοδίως, απευθύνεται προς τον Αρχιεπίσκοπον επί ζητημάτων αναγομένων εις την πνευματικήν δικαιοδοσίαν αυτού, αφ’ ετέρου δε, διότι το έγγραφον, διά τε το προπετές ύφος και το ανοίκειον περιεχόμενον αποτελεί προφανή ανευλάβειαν, εις ήν προσήκει ο βαρύτερος χαρακτηρισμός.

26.3.1943                                                 Εκ του Ιδιαιτέρου Γραφείου

                                               της Αυτού Μακαριότητος του Αρχιεπισκόπου»

Είναι ο ίδιος που μία ημέρα πριν όταν απέστειλε έγγραφη διαμαρτυρία στις 23/3/1943 υπερασπιζόμενος την ιουδαϊκή κοινότητα και απειλήθηκε από τον στρατηγό Στρόοπ με τυφεκισμό, απάντησε στην απειλή: “Οι Ιεράρχες της Ελλάδος, στρατηγέ Στρόοπ, δεν τουφεκίζονται, απαγχονίζονται. Σας παρακαλώ να σεβασθήτε αυτήν την παράδοσιν”.

Αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε και επίσκοποι της Ελληνικής Ιεραρχίας, έτσι ενεργούν Επίσκοποι προς τον Καίσαρα και δη σε καιρό Κατοχής.

Έλληνες, ερευνάτε τις ιστορικές σας και θεολογικές πηγές.

(Για την αντιγραφή και τον σχολιασμό, Α.Κ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΗΣ)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra