Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου
αρθρογραφεί για katanixi.gr

“Ενός έστι χρεία”: Να αφεθώ!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Πόσο κατατρώει τον άνθρωπο το “εγώ”. Πόσο πνίγει την ψυχή και φουντώνει τα πάθη! Την πιο αγνή κατά Θεόν αγάπη δεν την αφήνει να ανασάνει. Ακόμη και τον τρελό κατά Χριστόν έρωτα τον κάνει πνιγηρό… με τις καλύτερες πάντοτε προθέσεις…

“Αρκεί μοι βλέπειν σε” είναι η τέλεια αγάπη. 

Να! βλέπεις το αγαπημένο πρόσωπο και γεμίζεις. Να! βλέπεις τον γέροντα και γεμίζεις. Σκέφτεσαι το γέροντα και η καρδιά να χτυπάει σαν τρελή. “Κύριε ελέησέ με, γλυκύτατε Κύριε, έλέησέ με. Γέροντα έλέησέ με”. Η αγάπη και η χάρη είναι ενεργούμενες. Να μη ζητάς τίποτα! Να τα έχεις όλα! 

Γέροντα πόσο σε αδίκησα όσο ζούσες. Πόσο με αδίκησα γέροντα. Αρκούσε που υπήρχες. Αρκεί που υπάρχεις. Κι εγώ ζητούσα, δεν απολάμβανα! Και τώρα, απολαμβάνω τώρα; Ξέρω τι θα πει γέροντας στη ζωή μου; Ο γέροντας όλα τα αναλαμβάνει και τα σηκώνει στους ώμους του. 

“Ενός έστι χρεία”: Να αφεθώ!

Είναι ο προσωπικός μας Χριστός! 

Δε χρειάζεται τίποτε άλλο!

Και τώρα είναι πιο εύκολο… δυστυχώς…

Λίγο ακόμη να ζούσε… να απολάμβανε τη μικρή μου υπακοή, που όλο τον πίκραινα! Να του εξέφραζα την ευγνωμοσύνη μου και τίποτα να μη ζητούσα σε αυτή τη ζωή από το να αναπνέω την Αγία ευχή του. Ένα ακόμη “να ‘ναι ευλογημένο” να του έλεγα! Μια ακόμη σιωπή να του χάριζα!

Είμαι χρέωστης για πάντα και οφείλω τον ελαφρύ μου ζυγό να σηκώσω για όσα χρόνια χρειαστεί, αφημένη στην Αγία Ορθοδοξία! Αυτός όλα τα έκανε για μένα και τα κάνει! Πέτυχε Παράδεισο για μένα, για όλους, για να τα καταφέρνει καλύτερα τώρα εκεί κοντά στον Κύριο! Ήθελε να μας κερνάει χάρη! Πήγε στην πηγή! Για να μας χορηγεί το “παν δώρημα τέλειον, άνωθεν εστί καταβαίνον”, “τον άρτον ημών τον επιούσιον” και ό,τι χρειάζεται η ψυχή μας. 

Είμαστε ευλογημένοι, τυχεροί! Ο γέροντας έδωσε πρόσωπο και αναφορά στην Αγία Αποτείχιση! Η αγία Αποτείχιση έχει καρδιά και πάλλει! «Ό γαρ ζυγός μου χρηστός και τό φορτίον μου ελαφρόν έστιν» (Ματθ. 11,30).

Αφημένοι να ζήσουμε δι’ ευχών στην Αγία Ορθοδοξία!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra