Άρθρο της Χριστίνας Τράντζα
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Εμείς θα επιλέξουμε τη διαφήμιση της προστασίας της υγείας ή τη διαφύλαξη της ψυχοσωματικής μας υγείας;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Χωρίς τις απαιτούμενες συνταγογραφούμενες πληροφορίες το εμβόλιο του covid-19 στη Βρετανία και τη Γερμανία

της Χριστίνας Τράντζα

Στις 7-12-20 ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Βρετανία, η οποία είναι η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά του covid-19 με το εμβόλιο της Pfizer/BionTech. Το εμβόλιο αυτό, πήρε την έγκριση σε χρόνο ρεκόρ για έκτακτη χρήση από την MHRA. Το εμβόλιο της Pfizer είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην αποστολή και συντήρησή του. Μόλις αποσταλεί από το εργοστάσιο της εταιρείας που το παρασκευάζει στο Βέλγιο, μπορεί να βγει έως τέσσερις φορές εκτός της θερμοκρασίας συντήρησης των –70 βαθμών Κελσίου, μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός. Η Βρετανία αναμένει επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου, την έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca από την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA).

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι στη λίστα προτεραιότητας του εμβολιασμού και οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας από αυτή την απόφαση. Η ιατρός κ. Κυριακή Σονίδου, πρόεδρος των γιατρών της ελληνικής κοινότητας στο Λονδίνο, μίλησε στο Mega και αναφέρθηκε στην ελλιπή ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την οποία και υπηρετεί, λέγοντας τα εξής: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το κράτος. Διαχρονικά σε αυτό το σύστημα υγείας… όλοι οι εμβολιασμοί γίνονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Φυσικά δεν υπήρχαν οι ανάλογες προδιαγραφές για να κάνουμε εμβόλια στα ιατρεία μας. Δεν έχουμε ψυγεία που να κρατάμε εμβόλια στους -70 βαθμούς. Αλλά περιμέναμε μια ενημέρωση. Περιμέναμε από τους αρμόδιους φορείς και από το MHRA που ενέκρινε το εμβόλιο να μας στείλει κάποια έγγραφα, κάποιες μελέτες, κάποιες πληροφορίες, να γίνει μια καμπάνια, μια εκστρατεία ενημέρωσης πρώτα των γιατρών και μετά των ασθενών για να ξέρουμε που βαδίζουμε». 

Στην ερώτηση εάν η ίδια θα κάνει το εμβόλιο, η κ. Σονίδου απάντησε ως εξής (στο βίντεο 2:00-2:40): «Σε αυτή την φάση δεν θα ήθελα να το κάνω (το εμβόλιο), παρόλο που οι υγειονομικοί ήμασταν πρώτοι. Τώρα έχουμε πολύ μικρό αριθμό εμβολίων και δεν θα εμβολιαστούμε. Δεν έχω επαρκείς πληροφορίες για τον εαυτό μου και για τους ασθενείς μου, θα ήθελα να περιμένω. Θα ήθελα καλύτερη ενημέρωση και ύστερα να προβούμε σε εμβολιασμούς».

Στις 16-12-20 έγινε γνωστό από το υπουργείο υγείας της Βρετανίας, ότι ήδη η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον παραχώρησε στον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer νομική προστασία από μηνύσεις για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου στον πληθυσμό. Επιβεβαίωσε δηλαδή την ιδιότυπη «ασυλία» που δόθηκε στην εταιρεία με κυβερνητικό νόμο, ο οποίος την προστατεύει από νομικές ενέργειες των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί και θα εκδηλώσουν ενδεχομένως επιπλοκές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της MHRA, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι δεν έχουν γίνει «εκπτώσεις» στα θέματα της ασφάλειας του εμβολίου. Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech εγκρίθηκε κανονικά από την ανεξάρτητη βρετανική MHRA και σύμφωνα με τον κανονισμό 174 των Κανονισμών Ανθρώπινης Ιατρικής του 2012, ο οποίος επιτρέπει τη χρήση μη αδειοδοτημένου φαρμάκου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία. 

Σε συνέντευξη Τύπου με δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ben Osborn αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί η εταιρεία ζήτησε αυτή την ασυλία, επισημαίνοντας ότι: «Στην πραγματικότητα δεν αποκαλύπτουμε καμμία λεπτομέρεια σχετικά με οποιαδήποτε από τις πτυχές αυτής της συμφωνίας και συγκεκριμένα σχετικά με τις ρήτρες ευθύνης». Στην ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης των δεδομένων της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, δήλωσε ότι: «αυτό ακόμα εξετάζεται… !!!». Επίσης, ο Δρ Berkeley Phillips, ιατρικός διευθυντής της Pfizer UK, επισήμανε: «Η δημοσίευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Απόλυτη προτεραιότητα αποτελούν οι κανονιστικές υποβολές στα MHRA, EMA και FDA. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Το πλήρες πρωτόκολλο (εντός ολίγου χρόνου!!!) δημοσιεύεται και θα είναι διαθέσιμο για όλους να το δουν και η ομάδα εργάζεται για τη δημοσίευση του χειρόγραφου παράλληλα με τις κανονιστικές υποβολές».

Με λίγα λόγια, προτεραιότητα δίνεται στην ταχύτερη έγκριση από την MHRA. Δευτερεύουσα σημασία έχει η σωστή ενημέρωση των πολιτών, αλλά κυρίως του υγειονομικού προσωπικού και των ευπαθών ομάδων που πρόκειται άμεσα να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις οδηγίες. Με βάση την αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση των δεδομένων, θα δοθούν από την MHRA τα πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου, τα οποία έως τώρα είναι άγνωστα. Θα δοθούν και οι ανάλογες συνταγογραφούμενες πληροφορίες, έτσι ώστε οι επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης να είναι πολύ πιο ξεκάθαροι και σίγουροι για τη σωστή χρήση του εμβολίου. Το κάθε εμβόλιο που ετοιμάζεται, πριν πάρει έγκριση, θα δοκιμαστεί ανεξάρτητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιολογικών Προτύπων, για να διασφαλίσει ότι πληροί τα πρότυπα ασφαλείας. Παρόλα αυτά, από τη δεύτερη ημέρα των εμβολιασμών έγιναν γνωστά δύο περιστατικά επείγουσας αλλεργίας. Η MHRA είχε προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες, όσους έχουν ιστορικό «σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων» σε φάρμακα, τρόφιμα ή σε εμβόλια, ότι δεν πρέπει ακόμη να εμβολιαστούν. Αμέσως μετά την καταγραφή των δύο περιστατικών, η MHRA εξέδωσε νέα ανακοίνωση και έδωσε οδηγία να μην εμβολιάζεται όποιος πολίτης αντιμετωπίζει πρόβλημα αλλεργικής αντίδρασης. 

Η Γερμανία κάνοντας έκκληση στον EMA και την ΕΕ επιτάχυνε τη διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech σε συνεργασία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, καθώς διαπίστωσε ότι ένα τρίτο κύμα άρχισε να σχηματίζεται στη χώρα της, πριν εξασθενήσει το δεύτερο κύμα. Γι’ αυτόν το λόγο η Γερμανία επέβαλε από τις 16-12- 20 νέα μέτρα lockdown με το κλείσιμο των καταστημάτων και των σχολείων και επαναλαμβάνοντας τις αυστηρές συστάσεις για εξ αποστάσεως εργασία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεδρίασε εκτάκτως στις 21-12-20 και ενέκρινε υπό όρους το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Η υπό όρους χορήγηση άδειας κυκλοφορίας αποτελεί ένα ρυθμιστικό μηχανισμό που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για την διευκόλυνση της έγκαιρης πρόσβασης σε φάρμακα που καλύπτουν περιπτώσεις έκτακτης ιατρικής ανάγκης, όπως είναι η τρέχουσα πανδημία. Ο επόμενος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, μετά την εξασφάλιση της έγκρισης είναι να ξεκινήσει τον εμβολιασμό λίγο μετά τα Χριστούγεννα και οπωσδήποτε πριν από τέλος του έτους. Λόγω της ταχύτατης διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου, υπήρξαν αντιδράσεις και στην Γερμανία. 

Σε μια συνέντευξη στην Die Welt στις 5-12-20, ο πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμάκων καθηγητής Wolf-Dieter Ludwig της Γερμανικής Ιατρικής Εταιρείας δήλωσε πως δεν θα εμβολιαστεί και επέκρινε την κατάσταση της μελέτης των εμβολίων mRNA της BioNTech και της Moderna. Υποστήριξε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες βασίζουν την κλινική μελέτη τους σε ελάχιστο αριθμό εθελοντών οι οποίοι υποβλήθηκαν στον εμβολιασμό κατά του Covid-19.

Ο καθηγητής επίσης, άσκησε κριτική στη δήλωση της Ομοσπονδιακής Υπουργού Έρευνας Anja Karliczek η οποία βεβαιώνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Παράλληλα, επισήμανε ότι θα μπορούσε να δηλώσει ότι ακόμη δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ενδείξεις οξείων παρενεργειών, αλλά η ίδια δε γνωρίζει καθόλου σε ποιο βαθμό έχουν δοκιμαστεί, ιδιαίτερα στα ευάλωτα άτομα. Κατήγγειλε ακόμη ότι είναι ανεπαρκές το δείγμα των δοκιμών –μόνο 170 «μολυσμένα» άτομα από τη BioNTech και 90 από την Moderna δόθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία- όπως επίσης ότι πρωτοφανώς δεν έχει δημοσιευθεί η κλινική μελέτη, επομένως κανείς δε γνωρίζει το διάστημα της ανοσίας, ούτε τις παρενέργειες για τις ευπαθείς ομάδες. Συνοπτικά, ανέφερε ο καθηγητής τα εξής: «Συνολικά, αυτά είναι πολύ λίγα τεκμήρια. Εάν θέλετε να διαθέσετε ένα νέο φάρμακο στην αγορά με τέτοια δεδομένα, έχετε πρόβλημα. Και αυτό που με ενοχλεί ακόμη περισσότερο, είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι 170 ή 90 μολυσμένοι άνθρωποι. Νέοι που είναι θετικοί αλλά χωρίς συμπτώματα; Ή μήπως ηλικιωμένοι ασθενείς με δυνητικά σοβαρές ασθένειες; Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το εμβόλιο σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο, δηλαδή σε εκείνους που πρέπει πρώτα να προστατευτούν. Ασφαλώς, κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες».

Σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα, ο καθηγητής Ludwig μίλησε κρατώντας μια σκληρή γραμμή, επειδή αυτό που παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο κοινό «του υπενθύμισε μια δημοπρασία!!!». Αναφέρει ότι και εδώ δεν υπάρχουν (απουσιάζουν!!!) οι ακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτό. 

Η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech υποσχέθηκε την αποτελεσματικότητα 90% (σίγουρη επιτυχία), για να την περάσει (στην πορεία) η Moderna με 94%, ενώ η BioNTech μιλάει (ενδεχομένως) για 95%. Ο καθηγητής από τη μεριά του, διευκρίνισε ότι θα προτιμούσε να γνωρίζει «ποιος δοκιμάστηκε, ποια τελικά σημεία εξετάστηκαν και ποιο ήταν το ποσοστό των ηλικιωμένων με συννοσηρότητα», διότι δεν αναφέρθηκε και παραμένει άγνωστο εάν υπήρξαν ασθενείς σε κίνδυνο μεταξύ των εξεταζομένων.

Είναι σαφής και δικαιολογημένος ο προβληματισμός και η κριτική των ιατρών από την επιστημονική κοινότητα και γενικότερα η παρέμβαση των αρμόδιων που υπηρετούν την ιατρική και στελεχώνουν με επιστημονικό προσωπικό τις υγειονομικές υπηρεσίες. Επιπλέον, είναι από τους πρώτους που καλούνται να κάνουν το εμβόλιο, αλλά και οι πρώτοι που θα πρέπει να απαντήσουν υπεύθυνα στις ερωτήσεις των ασθενών και όσων ζητήσουν την τεκμηριωμένη γνώση τους. Αρκεί, άραγε, μία απλή διαβεβαίωση από τα κυβερνητικά στελέχη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό χωρίς να συνοδεύεται από επαρκείς και αξιόπιστες μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες; Κατανοούμε τη θέση τους και περιμένουμε όχι μόνο απαντήσεις και κριτικές, αλλά και την κατάλληλη παρέμβαση στο ζήτημα των εμβολίων mRNA. Γιατί παρουσιάζονται ως ένας συναρπαστικός νέος τύπος εμβολίου, πολλά υποσχόμενος στην καταπολέμηση ενός κορωνοϊού, ο οποίος μεταλλάσσεται; Στην απάντηση που παίρνουμε από ακόμη ένα σχετικά πρόσφατο άρθρο του διαδικτύου, εμείς στεκόμαστε πάντα ερευνητικά και ερμηνευτικά: 

Τι είναι και πώς λειτουργούν τα εμβόλια mRNA; Τα εμβόλια mRNA δε μας μεταφέρουν τον κορωνοϊό και δεν επηρεάζουν ούτε αλληλεπιδρούν με το DNA (το δικό μας), διευκρινίζει άκρως καθησυχαστικά, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του LSE κ. Ηλίας Μόσιαλος. Συνεχίζοντας τις ερωτήσεις δίνει και τις απαντήσεις ταυτόχρονα: «Μπορεί να νιώθουμε πόνο σε εκείνο το σημείο που έγινε η ένεση; Ναι. Μπορούν το εμβόλιο ή οι ακίδες να τροποποιήσουν το DNA αυτών των κυττάρων; Όχι (!)». Πάντως, το κύριο όφελος των εμβολίων mRNA, όπως όλων των εμβολίων, είναι πως αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αποκτούν προληπτικό πλεονέκτημα και προστατεύονται από τη λοίμωξη χωρίς να διακινδυνεύσουν τις σοβαρές συνέπειες της ασθένειας του covid-19.

 Αυτή είναι όμως η αλήθεια; Μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από mRNA:

«Το Messenger RNA ή mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να παράγουν πολλές ουσίες που επιτρέπουν στο σώμα να λειτουργεί. Τα εμβόλια χρησιμοποιούν προσεκτικά σχεδιασμένους κλώνους mRNA για να διδάξουν τα κύτταρα να δημιουργούν μια τροποποιημένη έκδοση μιας βασικής πρωτεΐνης του κορωνοϊού, προκαλώντας μια ανοσοαπόκριση που μπορεί να αποτρέψει τον πραγματικό ιό. Βασικά μετατρέπουν τα κύτταρα σε μικροσκοπικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων.

Πρόκειται για κομβικής σημασίας πλεονέκτημα. Τα παραδοσιακά εμβόλια χρησιμοποιούν τμήματα ιών ή ολόκληρους ιούς που είναι είτε νεκροί είτε εξασθενημένοι, μια δοκιμασμένα επιτυχημένη διαδικασία που συχνά είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά δομικά χρονοβόρα.

Εκτός από την ταχύτερη παρασκευή και ανάπτυξη -ένα χαρακτηριστικό που βοήθησε την Pfizer και τη Moderna να ξεκινήσουν γρήγορα τις κλινικές δοκιμές- το mRNA είναι κατάλληλο για ταχεία αναπροσαρμογή, αντί να αναπτύσσουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης ή ιού, οι φαρμακευτικές μπορούν να αλλάζουν τις οδηγίες που παρέχονται από το mRNA. 

Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν δυνητικά να ανταποκριθούν άψογα τόσο σε μεταλλάξεις στον ιό που προκαλεί τον Covid-19, εάν προκύψουν, αλλά και ότι έχουν στα χέρια τους μια εξαιρετική πλατφόρμα για την αντιμετώπιση μελλοντικών απειλών»

Στην επιστημονική κοινότητα ασφαλώς υπάρχουν και οι θαυμαστές της νέας τεχνολογίας και της επαναστατικής λογικής του mRNA -των εμβολιαστικών προϊόντων που αναπτύχθηκαν με ιστορικά μεγάλη ταχύτητα– οι οποίοι καταθέτουν την προσωπική τους άποψη και μέσω της πειθούς συμβάλλουν στην εμβολιαστική εκστρατεία της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ίσως ένα εξαιρετικά σημαντικό σύγχρονο δίλημμα για τους πολίτες που αφορά την απόφασή τους για τον εμβολιασμό. Ποιον να ακολουθήσουν και ποιον να εμπιστευτούν; Την επιτροπή των ειδικών; Tην ενημερωτική εκστρατεία των διαφόρων φορέων που βασίζεται στη γνώμη όσων προβάλλουν τα ΜΜΕ; 

Το παράδειγμα προς μίμηση της Ιεραρχίας; Τη συμβουλή του οικογενειακού ιατρού με (ή χωρίς) την εκ των προτέρων «προειδοποίηση απόρριψης» εάν δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το ανάλογο πιστοποιητικό εμβολιασμού; Τη σοφή συμβουλή των πνευματικών καθοδηγητών; Ή την καθοριστική συμβολή των υγιώς σκεπτόμενων ιατρών; Έτσι κι αλλιώς, οι ιατροί αυτοί, έχουν ελάχιστη πρόσβαση στην ενημέρωση και λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού: «μένουμε σπίτι», μόνο διαδικτυακά μπορούν να μας καταθέσουν τις μη κατευθυνόμενες επιστημονικές τους γνώσεις. Επίσημα, από την πολιτεία τι συνίσταται; Συνίσταται η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών ή η διαφημιστική καμπάνια του εμβολίου χρησιμοποιώντας την πειθώ των ατομικών ωφελημάτων της ζωής; Εμείς θα επιλέξουμε τη διαφήμιση της προστασίας της υγείας ή τη διαφύλαξη της ψυχοσωματικής μας υγείας; 

Από εμάς τους απλούς πολίτες εξαρτάται αν θα ακολουθήσουμε το παρακάτω αφήγημα της σύγχρονης αποστασιοποίησης, δηλαδή της πανδημίας: «Η πορεία της πανδημίας θα είναι συνάρτηση της έγκρισης και διαθεσιμότητας εμβολίων, του αριθμού των εγκεκριμένων εμβολίων, του ποσοστού του πληθυσμού που θα θελήσει και θα μπορεί να εμβολιαστεί, της προσεκτικής τήρησης όλων των άλλων μέτρων (μάσκες, αποστάσεις, αποφυγή συνωστισμού) μέχρι να επιτευχθεί ανοσία αγέλης μέσω του εμβολιασμού, που προϋποθέτει δύο δόσεις εμβολίου για μέγιστη αποτελεσματικότητα. Στις χώρες όπου όλες αυτές οι προϋποθέσεις θα πληρούνται -όπως ελπίζουμε ότι θα συμβεί και στην Ελλάδα- είναι πολύ πιθανό η πανδημία να ελεγχθεί αποτελεσματικά και η ζωή των πολιτών να οδεύσει προς την ομαλοποίηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι ένα σημαντικό ποσοστό των 7 δισ. κατοίκων του πλανήτη δεν θα έχει πρόσβαση το 2021 σε κάποιο από τα εμβόλια, είτε γιατί οι ποσότητές τους δεν θα επαρκούν είτε λόγω των οικονομικών συνθηκών, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Εκεί, δυστυχώς, οι συνθήκες της επιδημίας θα παραμείνουν μέχρι να επέλθει συλλογική ανοσία μέσω νόσησης ή εμβολιασμού». 

Το «μοναδικό εμβόλιο» που είναι απαγορευμένο διά νόμου και προστίμου και το οποίο φυλάσσεται αυτή τη στιγμή εντός των ιερών ναών, θα είναι δυσεύρετο εντός ολίγου χρονικού διαστήματος, αλλά πάντα θαυματουργό και αγιαστικό για τους πιστεύοντας Ορθόδοξα. Αυτοί λοιπόν οι αληθινά πιστοί, ας έχουν έτοιμη την απόφαση της ομολογίας της πίστεως και τη θυσία για την τήρηση των εντολών του νόμου του Θεού, για την αγάπη του Κυρίου. Σταθεροί στην ομολογία της Πίστεως, μέχρι τέλους. Αμήν!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Προ των πυλών το εμβόλιο της Νέας Εποχής
Κικίλιας: «Μένουμε ασφαλείς με τη μάσκα μέχρι νεωτέρας εντολής»
Πνευματικός και ιατρικός μεσαίωνας
Μήνυση για το σκάνδαλο του κορονοϊού
Pasquale Mario Bacco: Η ομολογία ενός ιατροδικαστή
Επιπλοκές και ένας θάνατος εθελοντή του εμβολίου του Covid-19
Περιβαλλοντική Μηχανική και κουραφέξαλα
Αυτοκτονία. Μια πραγματική πανδημία
– Την κεφαλή της Γιαμαρέλλου επί πίνακι ζητά ο Ρουβίκωνας…
– Ένας ακόμα επιστήμονας φιμώνεται…
Το εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα (Δρ Ιωάννης Ιωαννίδης)