Άρθρο της Χριστίνας Τράντζα
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η υποχρεωτικότητα φαντάζει ως μονόδρομος που επεκτείνεται σταδιακά και πολύ γρήγορα θα μας παρουσιαστεί ως η απόλυτη αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Η κυβέρνηση με δύο νόμους μόνο, έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του Covid-19

της Χριστίνας Τράντζα

Με το καλό ήρθε η εποχή του ψυχρού Χειμώνα, που συνοδεύεται πάντα από την πολυπόθητη εορτή των Χριστουγέννων και την ελπίδα που γίνεται ευχή, για να γεννηθεί ο Κύριος και φέτος στις καρδιές μας. Αυτή είναι η διαχρονική και πηγαία ευχή που ανταλλάσσουν οι πιστοί αυτές τις γιορτινές μέρες, μετά τις χαρμόσυνες εορταστικές ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Φέτος, όμως, δε θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με τον παραδοσιακό τρόπο που μάθαμε από τα παιδικά μας χρόνια με τα κάλαντα και τα έθιμά μας, ως ελληνορθόδοξοι πιστοί. Καθώς, για τα φετινά Χριστούγεννα ισχύουν οι ΚΥΑ. Έτσι, θα γιορτάσουμε άκρως οικογενειακά σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της επιτροπής των «ειδικών» και με την ελπίδα του σύγχρονου κόσμου στο νέο εμβόλιο, που περιμένει να είναι ασφαλές και αξιόπιστο για να τον σώσει. Μένει να δούμε και πόσο αποτελεσματικό θα είναι στην πράξη, αφού θα δοκιμαστεί στη Βρετανία που είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19.

Όσο εμείς «μένουμε σπίτι» και στολίζουμε τα Χριστουγεννιάτικα δεντράκια μας και απολαμβάνουμε τον φωτισμό απ’ τα πολύχρωμα λαμπάκια τους, οι παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες-κολοσσοί ανάβουν τα δικά τους πράσινα-κόκκινα-ασημί-χρυσά “φωτάκια”. Σκοπός τους είναι εντός του χρονοδιαγράμματος και με ταχεία διαδικασία να αξιολογηθούν τα προϊόντα τους -εν προκειμένω τα εμβόλια- και να διατεθούν από την αρμόδια επιτροπή ελέγχου στην αγορά. Η EMA αναμένεται να αποφανθεί το αργότερο στις 29 Δεκεμβρίου για το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech και έως τις 12 Ιανουαρίου γι’ αυτό της αμερικανικής Moderna. Επίσης, στη Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να επιταχυνθεί η διαδικασία επικύρωσης του εμβολίου Sputnik V κατά του Covid-19 και οι αρμόδιες αρχές να αρχίσουν τους εμβολιασμούς «σε μεγάλη κλίμακα» των «ομάδων υψηλού κινδύνου» του πληθυσμού από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ για το ευρύ κοινό αναμένεται να αρχίσουν στις αρχές του 2021.

Στη χώρα μας οι μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2021. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά περισσότερα από 25 εκατομμύρια εμβόλια, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός με τις δύο απαιτούμενες δόσεις. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει κεντρικά από την ΕΕ, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει 1,1 δισ. δόσεις εμβολίων για όλη την Ευρώπη, τα οποία θα διανεμηθούν στις χώρες μέλη, διατηρώντας το δικαίωμα η χώρα μας να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Διευκρίνισε ότι θα ισχύσει η ίδια χρονική παράδοση για όλες τις χώρες, η ίδια αναλογία εμβολίων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας και στην ίδια τιμή για όλες τις χώρες. Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer-Biontech, Astrazeneca, Sanofi και Johnson & Johnson και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με Moderna και CureVac. Τα εμβόλια θα φτάσουν από την ΕΕ στις κεντρικές αποθήκες κάθε χώρας και από εκεί θα μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν με ραντεβού και από εξειδικευμένο προσωπικό σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, εντός όλων των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση:

  • Το υγειονομικό προσωπικό. (θα εμβολιαστεί εντός νοσοκομείου)
  • Όσοι υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας.
  • Οι άνω των 65 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.
  • Όσοι διαμένουν σε κλειστές δομές (δομές πρόνοιας, φυλακές).
  • Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Υγείας θα συνδράμουν όλες οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, όπου ήδη γίνεται το 30% των τεστ για κορωνοϊό. Στα εμβολιαστικά κέντρα με βάση το σχεδιάγραμμα θα κατανεμηθούν στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

Όσοι εμβολιάζονται θα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού και θα ειδοποιούνται σε sms ή e-mail για το πότε πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση που θα είναι του ίδιου εμβολίου. Όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν ή ζουν σε κλειστές δομές θα εμβολιάζονται από κινητές μονάδες.

Όπως επισήμανε ο υπουργός υγείας, το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό και για τον λόγο αυτό ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για όλους. Σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Κικίλια για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των πολιτών στη χώρα μας, δόθηκε η εξής απάντηση: «Πρέπει να σας πω ότι το Σύνταγμά μας δηλώνει ρητά ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στη χώρα. Είναι όμως ευθύνη μιας οργανωμένης πολιτείας και όλων των ηγετών της, σε όλα τα επίπεδα, να παροτρύνουν τον κόσμο και να τον ενημερώσουν σωστά έτσι ώστε να εμβολιαστεί». 

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών με δύο νόμους από τον περασμένο Μάρτιο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το pronews.gr, βάσει των οποίων ανατρέπεται η συνταγματική αρχή της δυνατότητας της επιλογής των πολιτών για το αν θα εμβολιαστούν ή όχι με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ή οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο. Επίσης, υπάρχει ενημέρωση σχετική με τον νόμο του υποχρεωτικού εμβολιασμού με ανάρτηση από την 01-05-20, στον οδηγό του πολίτη: Υποχρεωτικά με νόμο τα εμβόλια για πρόληψη μεταδοτικού νοσήματος.

Τα εμβόλια καθίστανται υποχρεωτικά σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος:

Νόμος 4675/2020 – ΦΕΚ Τεύχος Α 54/11.03.2020

Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας, ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ) απευθύνεται σε ειδικές και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παιδιά, ανηλίκους και ενηλίκους, μετακινούμενους πληθυσμούς και πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο, και περιλαμβάνει τα προγράμματα εμβολιασμών όλων των ανωτέρω.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας προσδιορίζεται η κάθε επιμέρους αναλαμβανόμενη δράση διεύρυνσης ή επικαιροποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών υπέρ της υγείας των πολιτών με την καθιέρωση των ενδεδειγμένων επιστημονικά εμβολίων, όπως εξειδικεύονται ανά νόσημα, ηλικία και φύλο. Ορίζονται οι διαδικαστικές προϋποθέσεις συμμετοχής των πολιτών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και ο τρόπος εγγραφής και η διαδικασία συμμετοχής τους. Υποδεικνύονται οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, που συμπράττουν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης και ορίζεται η διαδικασία επικαιροποίησης του προγράμματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

1) Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.

2)Με την ανωτέρω απόφαση ορίζεται η ομάδα του πληθυσμού ως προς την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με καθορισμένο εμβόλιο ή τυχόν καθορισμένη περιοχή υπαγωγής στην υποχρεωτικότητα, το χρονικό διάστημα ισχύος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, το οποίο πρέπει πάντοτε να αποφασίζεται ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας για συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού και η ρύθμιση της διαδικασίας του εμβολιασμού και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας η προσωποποιημένη ενημέρωση ενός έκαστου πολίτη για τον χρόνο και τον τρόπο συμμετοχής του στα Εθνικά Προγράμματα. Ο νόμος 4682/2020, επίσης αναφέρεται:

α) στην υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο

β) στην επιβολή κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών ελέγχων, καθώς και μέτρων προληπτικής υγειονομικής παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου.

Είναι γεγονός ότι ψηφίστηκαν δύο νόμοι αντισυνταγματικοί, για τους οποίους δε γίνεται ακόμη λόγος. Οι πολιτικοί, όταν τους ρωτούν για την υποχρεωτικότητα του νόμου, καθησυχάζουν τους ενδιαφερόμενους πολίτες, λέγοντας ότι, ενώ το εμβόλιο θα συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο εμβολιασμός είναι μη υποχρεωτικός. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Διότι διαβάσαμε πρόσφατα ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε το εξής: «Η Κίνα έχει προτείνει ένα παγκόσμιο μηχανισμό μιας κοινά αποδεκτής διαδικασίας πιστοποιητικών υγείας βασισμένων σε ελέγχους νουκλεϊκού οξέος και σε μορφή κωδικών QR που θα είναι παγκόσμια αποδεκτή. Ελπίζουμε ότι όλο και πιό πολλές χώρες θα αποδεχτούν το μηχανισμό αυτό».

Την ισχύ ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού Covid-19 πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ελληνική κυβέρνηση ο καθηγητής πολιτικής Υγείας της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου, κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ανέλυσε την πρότασή του και ιδιαίτερα την πρακτική χρησιμότητά της, καθώς το επόμενο διάστημα, μετά την κυκλοφορία των εμβολίων, θα χρειαστεί μία διαχείριση της κατάστασης και ένας ευρύτερος συντονισμός με συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο.

Το pronews.gr σε συνεργασία με το ygeianews.gr με νέο ρεπορτάζ αναφέρεται, λίγο πρίν πριν ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός στην ΕΕ κατά του Covid-19 και πριν έρθουν στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech (τουρκικής ιδιοκτησίας) και της Moderna, στη διαβεβαίωση των εταιρειών ότι τα mRNA εμβόλια «γενετικού ανα-προγραμματισμού», δεν επεμβαίνουν στο ανθρώπινο DNA. Μένει όμως να διερευνηθεί από την επιστημονική κοινότητα και να δοθεί αξιόπιστη απάντηση εάν η mRNA τεχνολογία, με τη χρήση νανοσωματιδίων στα εμβόλια έχει σχέση με την εμφάνιση καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων αλλά και πώς επηρεάζουν αυτά τα ανθρώπινα κύτταρα και το γενετικό υλικό. 

Τα εμβόλια όλων των φαρμακευτικών εταιρειών που θα χορηγηθούν ύστερα από άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, επειδή θα πληρούν τις προϋποθέσεις ποιότητας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, δε θα δίνουν τη δυνατότητα επιλογής, όπως ισχύει και με το αντιγριπικό εμβόλιο. Επομένως, τα εμβόλια του Covid-19 θα αντιμετωπιστούν ως ένα εμβόλιο που δε θα παρέχει επιλογή. Επίσης σε ό,τι αφορά το «υγειονομικό διαβατήριο» θα υπάρξουν μελλοντικά αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, τις οποίες ως χώρα μέλος της ΕΕ υποχρεούμαστε να ακολουθήσουμε. Ήδη το αρνητικό rapid test έχει καταστεί ως ένα πρώτο είδος «υγειονομικού διαβατηρίου» για να εργαστεί ή να ταξιδέψει ο πολίτης και αυτό από ό,τι φαίνεται θα ακολουθηθεί και με το εμβόλιο, όπως ακριβώς συνέβη και με τη χρήση της μάσκας που έγινε υποχρεωτική και χωρίς αυτή δεν ταξιδεύει, δεν ψωνίζει και δεν περπατάει ούτε και στον δρόμο έστω και μόνος του. Χωρίς το αρνητικό rapid test δεν υπάρχει πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες, στις αερομεταφορές και ενδεχομένως αργότερα να επεκταθεί στην εκπαίδευση και σε ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο μέχρι την ολοκλήρωση των μαζικών εμβολιασμών. Η υποχρεωτικότητα φαντάζει ως μονόδρομος που επεκτείνεται σταδιακά, και πολύ γρήγορα θα μας παρουσιαστεί ως η απόλυτη αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού. 

Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μία μέθοδος μονόπλευρης ενημέρωσης μόνο από την επιτροπή των ειδικών και οποιαδήποτε άλλη αξιόπιστη ενημέρωση από ιατρούς της επιστημονικής κοινότητας απαξιώνεται. Όποιος στηρίζεται σε αυτή τη μαρτυρία ονομάζεται συνωμοσιολόγος και όσα παρουσιάζει με αποδεικτικά στοιχεία βαπτίζονται ως ψεύτικα και ανυπόστατα (fake news). Αυτό που χρειάζεται ο πολίτης είναι η σωστή ενημέρωση και η ελευθερία επιλογής σε ό,τι αφορά την υγεία του και την προστασία του. Αλλά, αυτό θεωρείται σήμερα ουτοπία μπροστά στη νέα κανονικότητα που κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα από τους οπαδούς της «νέας εποχής» και της νέας «μεγάλης επανεκκίνησης». Αυτή τη στιγμή, μεγάλη σημασία δίνεται στην πειθώ του γενικού πληθυσμού και ελάχιστα στη σωστή ενημέρωση. Η πολιτική μέριμνα είναι βασισμένη στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού για να εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία εις βάρος της παιδείας, της εργασίας, γενικότερα της κοινωνικής ευημερίας και ειδικότερα της ελευθερίας και αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη. Όπως δείχνει η κατάσταση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι προ των πυλών για τη χώρα μας. Όσοι πολίτες αποφασίσουν για τους δικούς τους λόγους να εμβολιαστούν, ας αναλάβουν την προσωπική ευθύνη της επιλογής τους και ας αντιληφθούν ότι δεν αρμόζει να επιβάλλονται με τον νόμο της υποχρεωτικότητας. Με σεβασμό να σταθούν απέναντι στον συνάνθρωπό τους, διότι έχει τουλάχιστον το δικαίωμα της επιλογής του συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Όποιος επιλέξει το μοναδικό εμβόλιο που είναι απαγορευμένο διά νόμου και προστίμου και φυλάσσεται αυτή τη στιγμή εντός των ιερών ναών, από την σύγχρονη κουστωδία της αστυνομίας, των ματ και των κιγκλιδωμάτων, ας είναι αποφασισμένος να ομολογήσει για την πίστη και αγάπη του στον Κύριο.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Πνευματικός και ιατρικός μεσαίωνας
Μήνυση για το σκάνδαλο του κορονοϊού
Pasquale Mario Bacco: Η ομολογία ενός ιατροδικαστή
Επιπλοκές και ένας θάνατος εθελοντή του εμβολίου του Covid-19
Περιβαλλοντική Μηχανική και κουραφέξαλα
Οι γιατροί αδύναμοι, ο Χριστός παντοδύναμος
Μας σκάβουν το λάκκο
Αυτοκτονία. Μια πραγματική πανδημία
– Την κεφαλή της Γιαμαρέλλου επί πίνακι ζητά ο Ρουβίκωνας…
– Ένας ακόμα επιστήμονας φιμώνεται…
– Το ήθος των “εμβολιαστών”, συνάδει με την Ιατρική επιστήμη;
– Και οι 12 ήταν υπέροχοι (12 γιατροί μιλούν για τα μέτρα κατά του Covid-19)