Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Ἄλαδη, νόστιμη ἀλοιφή πού συνοδεύει πολλές συνταγές μας. Πολύ καλή ἀλοιφή γιά τόν ἄλαδο γύρο πού θα ανεβάσω προσεχώς. Πιστεύω πώς θά ξαφνιαστεῖτε εὐχάριστα μέ τό ἀποτέλεσμα. Διατηρεῖται στό ψυγεῖο γιά 5 ἡμέρες περίπου σέ γυάλινο δοχεῖο (βάζο κτλ). Πάρτε τό μπλέντερ καί χτυπῆστε…

ΥΛΙΚΑ

2 κ.σ. ταχίνι

5 ελιές (με τον αντίχειρα πάνω στον πάγκο τις πατάτε και εύκολα βγάζετε το κουκούτσι)1

1 ώριμο αβοκάντο (υπάρχουν βίντεο στο διαδίκτυο για το πως το καθαρίζουμε, π.χ. εδώ)

1 σκ. σκόρδο

1 χούφτα καρύδια

2 κ.σ. ξύδι

2 κρίσπις (σαν της φωτογραφίας) σπασμένα ή μισό φλιτζάνι σπασμένο παξιμάδι

μερικά φύλλα φρέσκο δυόσμο ή 1 κ.γ. ξερό

αλάτι, πιπέρι

νερό όσο χρειαστεί για να γίνει απαλή αλοιφή (έως μισό ποτήρι)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε όλα τα υλικά μαζί στον επεξεργαστή τροφίμων (μπλέντερ) και χτυπάτε για 1-2 λεπτά. Δοκιμάζετε, διορθώνετε, και μεταφέρετε σε βάζο. Καλή επιτυχία!


1. Για τις άλαδες συνταγές χρησιμοποιούμε ελιές μέσα σε νερό, πατημένες (τσακισμένες), που με πολλές αλλαγές του νερού που προηγήθηκαν, έχουν αποβάλει τα έλαια τους.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra