Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
1,5 lt βραστό νερό
2 πράσα μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
4 μέτριες πατάτες χωρίς τη φλούδα τους και κομμένες σε κύβους
2 μέτρια καρότα σε κύβους
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γ. κάρυ
1 φύλλο δάφνης
(προαιρετικά) λίγο πιπέρι καγιέν ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε
Αλατοπίπερο
Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα: 1 χούφτα ψητά αμύγδαλα αλμυρά στουμπισμένα, φύλλα δυόσμου και κριθαροκούλουρα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε το νερό μαζί με όλα τα υλικά, εκτός του ξύσματος και του χυμού του λεμονιού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι, για 45 λεπτά περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στο φαγητό το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι και στο λεμόνι.
Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
Επεξεργαζόμαστε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ ή το απλό μπλέντερ κάνοντας τη σούπα βελουτέ.
Η σούπα σερβίρεται ζεστή, πασπαλισμένη με τα αμύγδαλα, διακοσμημένη με το δυόσμο και συνοδευμένη με 2 κριθαροκούλουρα βουτηγμένα στη σούπα.


Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra