Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


ΥΛΙΚΑ

Για το μούλιασμα:
500 γρ. ρεβίθια
1 κ.σ. σὀδα μαγειρική
½ κ.λ. αλάτι
2,5 lt βραστό νερό

Για την παρασκευή:
Τα μουλιασμένα ρεβίθια
νερό βραστό
Σκόρδο 3 σκελίδες
ταχίνι 5 μεγάλες κ.σ
Χυμό 2 λεμονιών
Κύμινο 1 κ.γ.
Αλάτι 1 κ.γ.
Λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο ½ κ.γ
½ ποτήρι νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από βραδύς σε νερό που βράζει ρίχνουμε τα ρεβίθια, με τη σόδα και το αλάτι. Βράζουμε για 5 λεπτά, σβήνουμε και αφήνουμε τα ρεβίθια όλη τη νύχτα στο νερό με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Στη χύτρα ταχύτητας βάζουμε τα ρεβίθια, αφού τα έχουμε ξεπλύνει καλά και προσθέτουμε τόσο νερό όσο να καλύψει σχεδόν τα ρεβίθια. Βράζουμε για 15 λεπτά από τη στιγμή που σηκωθεί η βαλβίδα.
Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα βρασμένα ρεβίθια στο μπλέντερ. Αν έχετε μικρό μπλέντερ, κάνετε τη διαδικασία με δόσεις.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το ταχίνι, το χυμό των λεμονιών, το κύμινο, το αλάτι και χτυπάμε δυνατά για 2 λεπτά. Αν χρειαστεί λίγο νερό για να γίνει η αλοιφή λεία, προσθέτουμε λίγο από το νερό της χύτρας που βράσαμε τα ρεβίθια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μια αφράτη και λεία αλοιφή.
Σερβίρουμε με μια πρέζα από καπνιστή πάπρικα και ελιά.
Διατηρείται σε βάζο στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra