Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα πλυμένο
Κρεμμυδόζουμο 1 κουτάλα της σούπας
Σκόρδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένη
Κόκκινη πιπεριά ψημένη στο φούρνο σε τουρσί 1 ψιλοκομμένη
Βεγκέτα μείγμα μπαχαρικών 1 κ.γ
Κουρκουμά ½ κ.γ
Άλμη (αρμιά από λάχανο τουρσί) 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Νερό 4 φλιτζάνια του τσαγιού βραστό
Τουρσί λάχανο μερικά φὐλλα με τα κοτσάνια ψιλοκομμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Λεμόνι το ξύσμα και χυμό από το μισό λεμόνι ή από ολόκληρο ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλετε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο μάτι της κουζίνας, σε μεσαία θερμοκρασία και σε ζεστό σκεύος βάζουμε το κρεμμυδόζουμο με το σκόρδο, την πιπεριά, την βεγκέτα, τον κουρκουμά, το πιπέρι. Αφήνουμε για 2 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις και προσθέτουμε το ρύζι με 1 φλιτζάνι νερό και το ψιλοκομμένο τουρσί λάχανο. Ανακατεύουμε συνεχώς με απαλές κινήσεις. Καθώς απορροφάται το νερό προσθέτουμε την άλμη. Όταν απορροφηθεί και η άλμη προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζάνι νερό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το νερό και να μαγειρευτεί το ρύζι, που από το συνεχές ανακάτεμα και την προσθήκη υγρὠν, έχει αποβάλει ιδανικά το άμυλο μέσα στο φαγητό, που έχει γίνει πεντανόστιμο. Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και μισό φλιτζάνι νερό. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτια. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια βαμβακερή πετσέτα και από πάνω το καπάκι και αφήνουμε για 10 λεπτά. Κατόπιν σερβίρουμε τον λαπά συνοδευόμενο από λάχανο τουρσί και χούμους, πασπαλισμένα με καπνιστή πάπρικα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra