Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες

2 καρότα στον τρίφτη

1 κ.γ. κάρυ

1 ποτήρι ζεστό νερό

20 ελιές1 χωρίς κουκούτσι (για να βγάλουμε το κουκούτσι με τον αντίχειρα μας λιώνουμε την ελιά πάνω στον πάγκο και βγαίνει εύκολα το κουκούτσι· μετα ψιλοκόβουμε τη σάρκα των ελιών)

250 ml ζεστό νερό για τη σάλτσα

2 λίτρα νερό βραστό για τα μακαρόνια

350 γρ. μακαρόνια

Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού για γαρνιτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

Αχνίζουμε αρχικά τα κρεμμύδια, τη πιπεριά, τα καρότα και το σκόρδο για 10 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία με το νερό από το ποτήρι, το κάρυ και μία πρέζα αλάτι (δε βάζουμε πολύ αλάτι γιατί θα δώσει αλμύρα και η ελιά· θα συμπληρώσουμε αλάτι κατά το βράσιμο των μακαρονιών)

Αφού περάσει η καθορισμένη ώρα ρίχνουμε 10 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας, τις μισές από τις ψιλοκομμένες ελιές και 250 ml νερό. Μόλις πάρει βράση αφού ανακατέψουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά μέχρι που θα γίνει μία πολύ ωραία σάλτσα. Αν θέλουμε σε αυτή την κατάσταση μπορούμε να φυλάξουμε τη σάλτσα στο ψυγείο μέσα σε βάζο για μερικές μέρες.

ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Σε ένα σκεύος βαθύ προσθέτουμε 2 λίτρα νερό αλατισμένο με μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε, σε διάρκεια το μισό χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το νερό των μακαρονιών σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα προσθέτοντας 5 μεγάλες κουτάλες από το νερό των μακαρονιών και συνεχίζουμε το βράσιμο στο σκεύος της σάλτσας ανακατεύοντας τακτικά και προσθέτοντας όσο νερό χρειαστεί επιπλέον μέχρι να ικανοποιηθούμε από το βράσιμο των μακαρονιών. Κατά το σερβίρισμα γαρνίρουμε με τις υπόλοιπες ελιές και με το ψιλοκομμένο βασιλικό.

Αν μείνουν τα μακαρόνια για αρκετή ώρα και κρυώσουν, πριν τα φάτε, βάλτε το σκεύος στο μάτι, ρίξτε 1 ποτήρι ζεστό νερό ή από το νερό των μακαρονιών και αφήστε, ανακατεύοντας, να πάρει μια βράση το φαγητό (περίπου για 5 λεπτά).


1. Για τις άλαδες συνταγές χρησιμοποιούμε ελιές μέσα σε νερό, πατημένες (τσακισμένες), που με πολλές αλλαγές του νερού που προηγήθηκαν, έχουν αποβάλει τα έλαια τους.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra