Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
100 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
100 ml νερό βραστό για το άχνισμα
1 κ.γ αλάτι
100 γρ. ρύζι Γιασμίν (jasminrice) πλυμένο και στραγγισμένο.
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
Μισό κ.γ. κύμινο σκόνη.
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών βεγκέτα
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
250 γρ νερό βραστό
250 γρ. Σπανάκι κατεψυγμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από μισό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα αχνίζουμε με το νερό για 5′ το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μαζί με το σκόρδο και το αλάτι.
Βάζουμε το ρύζι σε μια σίτα στραγγίσματος και κάτω από τη βρύση το ξεπλένουμε.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε στην κατσαρὀλα μαζί με την πάπρικα, το κύμινο, την βεγκέτα, το πιπέρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το σπανάκι και το νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Μετά από 15΄ βρασμού, προσθέτουμε το ξύσμα και αφήνουμε ακόμα 5΄να βράζει. Στο τέλος, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φέτες λεμόνι ως γαρνιτούρα. Συνοδεύουμε με προζυμένιο ψωμί.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra