Μαγειρική συνταγή του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Κατόπιν παρακλήσεων φίλων της Κατάνυξης, δημοσιεύουμε μία σειρά αναρτήσεων με άλαδες συνταγές κατάλληλες για την περίοδο της αυστηρής νηστείας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


ΥΛΙΚΑ:

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5 μεγάλα πράσα καλά πλυμένα (τα σχίζω κατά μήκος και τα πλένω και από μέσα) κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Προτιμώ το λευκό μέρος του πράσου και από το πράσινο το πιο ανοιχτό

1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών βεγκέτα

3 μέτριες πατάτες, σε μέτρια κομμάτια

500 γρ. μανιτάρια κομμένα ή στα 4 ή αν είναι μεγάλα στα οχτώ, ή αν είναι μικρά ολόκληρα, όχι πλευρώτους ή αν προτιμάτε προσθέστε και πλευρώτους. Θέλουμε όμως τη σαρκώδη υφή των στρόγγυλων μανιταριών.

10 κ.σ. σάλτσα ντομάτας

2 δαφνόφυλλα

5 κόκκους μπαχάρι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα αχνίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι με τα πράσα για 5 λεπτά ρίχνοντας λίγο αλάτι, πιπέρι και τη βεγκέτα. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις πατάτες, και ένα ποτήρι ζεστό νερό. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για άλλα 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και ρίχνουμε νερό σχεδόν να μισοκαλύψει τα υλικά. Μόλις πάρει βράση κλείνουμε το καπάκι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να μελώσουν τα υλικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra