Επικαιρότητα

Τα «ανοικτά μέτωπα» με την Εκκλησία- Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι στην Ορθοδοξία

εικόνα άρθρου: Τα «ανοικτά μέτωπα» με την Εκκλησία- Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι στην Ορθοδοξία

«Δεν είναι τυχαίο ότι και η Εκκλησία καταδίκασε εκείνους που για λίγες ψήφους έφτασαν στο σημείο να εμπορεύονται ακόμη και τον Χριστό και την πατρίδα» είχε δηλώσει ο πρόεδρος την Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Θησείο, στην Αθήνα, λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είχε στηλιτεύσει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες της πρώην κυβέρνησης αναφορικά με τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους και την Ορθόδοξη πίστη και σήμερα έρχεται αντιμέτωπη με αυτές τις προκλήσεις.
Το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ κάνει μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν και «θυμάται» όσα έγιναν και ειπώθηκαν…

Οι Σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους

Ενδεικτική της στάσης που αναμένεται να κρατήσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με τις σχέσεις εκκλησίας κράτους, είναι η απάντηση που έδωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η αρμόδια-πλέον υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε:
Η Εκκλησία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της κληρονομιάς μας. Η αναθεώρηση του Συντάγματος δυστυχώς αποτέλεσε, στα χέρια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφοθηρικό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει την αντίθεσή της ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος περί σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας. Το άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας θα μπορούσαν να επιλυθούν με νομοθετικό τρόπο. Στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε, η Εκκλησία με το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, παρέχοντας πολύτιμη συνδρομή σε συμπολίτες μας και υποστηρίζοντας τις κρατικές δομές.

Το άρθρο 3 του Συντάγματος

Αναφορικά με το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα προς αναθεώρηση άρθρα για την τρέχουσα βουλή, η ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα προχωρήσει στην αναθεώρησή του.

«Η Ν.Δ. δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 «δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό». Αντιθέτως, «θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα, ενώ θα ήταν άκαιρο σε μια εποχή που η Εκκλησία κρατάει την κοινωνία όρθια».
Ενώ ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του ελληνικού έθνους και της ελληνικής ιστορίας. Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση».

Ο Ποινικός Κώδικας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ. Μεταξύ αυτών καταργήθηκαν τα άρθρα περί βλασφημίας θρησκειών και περιύβριση νεκρών, προκαλώντας την παρέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου , σύσσωμου του Εκκλησιαστικού Κόσμου, αλλά και πλήθους νομικών.

Η Νέα Δημοκρατία εκφράζοντας την αντίθεσή της από την όλη διαδικασία, αλλά και επί συγκεκριμένων αλλαγών, απείχε από την συζήτηση και την  ψηφοφορία και έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε εκ νέου αλλαγές και μάλιστα με αυξημένη προτεραιότητα.

Αναφορικά με το μάθημα των θρησκευτικών

Τον περασμένο Φεβρουάριο οι βουλευτές της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, Γιάννης Ανδριανός, Μαρία Αντωνίου και Χρήστος Κέλλας κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σχετικά με τα νέα βιβλία των θρησκευτικών:

«Σε πρόσφατη ραδιοφωνική σας συνέντευξη, σχετικά με τα νέα βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναφέρατε πως ο διάλογος με την Εκκλησία έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεστε στη διαδικασία προκήρυξης για τη συγγραφή των νέων εγχειριδίων.
Ωστόσο, οι αποφάσεις 660/2018 και 926/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν χαρακτηρίσει ως αντισυνταγματική την ύλη και τη φιλοσοφία του Νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά. Περαιτέρω, αναμένεται ακόμα μία δικαστική απόφαση για τις Υπουργικές Αποφάσεις που εσείς έχετε εκδώσει βάσει του Νέου Προγράμματος Σπουδών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στον σχεδιασμό της ύλης και της φιλοσοφίας των προς συγγραφή νέων βιβλίων;»

Παλαιότερα με ανακοίνωσή της η ΝΔ είχε τονίσει ότι «η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σημειώσει ότι κανένας δεν θα είχε αντίρρηση στην αναμόρφωση του μαθήματος και την παροχή επιπλέον γνώσης σε σχέση με άλλες θρησκείες «αυτό, όμως, οφείλει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την Ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων».

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.