Ομιλία του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη
Φυσικός – Σύμβουλος σπουδών & επαγγελματικού προσανατολισμού

Πως άλλαξε ο κορωνοϊός το επάγγελμα των γονιών σας; Κάθε πότε αλλάζουν τα επαγγέλματα; Σε τι σε εκπαιδεύει το σχολείο και το φροντιστήριο;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο κ. Ελευθέριος Κοσμίδης, σύμβουλος σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού, σε αυτή την άκρως επίκαιρη, λόγω των πανελληνίων εξετάσεων, και ενδιαφέρουσα ομιλία, παρουσιάζει με σαφήνεια τα προβλήματα στην επιλογή επαγγέλματος σε ένα περιβάλλον ραγδαίων κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών.

Επαγγέλματα σβήνουν, άλλα δημιουργούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Ταυτόχρονα πανεπιστημιακές σχολές με μεγάλη ζήτηση, όπως νομική, ιατρική, οικονομικά κ.α., έχουν αβέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ η παραμονή στο ίδιο επάγγελμα εφ’ όρου ζωή αποτελεί παρελθόν. Από την άλλη η αγορά εργασίας ζητά από τους εργαζόμενους δεξιότητες, τις οποίες το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν καλλιεργεί.

Ο επιτυχής επαγγελματικός προσανατολισμός είναι δύσκολος μέσα σε ένα τόσο συγκεχυμένο εκπαιδευτικό και οικονομικό περιβάλλον, όμως ο κ. Κοσμίδης με εύστοχες επισημάνσεις επιχειρεί βάλει τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να προκαλέσει έναν γόνιμο προβληματισμό. Ποιες είναι οι δέκα μεγαλύτερες βιομηχανίες εσόδων παγκοσμίως που μπορούν να εξασφαλίσουν μια εργασιακή αποκατάσταση; Ποια είναι τα επαγγέλματα αουτσάιντερ; Πως ο συνδυασμός σπουδών, ιδεών και δεξιοτήτων μπορεί να απογειώσει μια επαγγελματική δραστηριότητα; Ποιες είναι οι δεξιότητες που ζητάν οι επιχειρήσεις από τους εργαζομένους; Ποια είναι η βιομηχανία παραγωγής ελπίδας και ποια σχέση έχει με την σύγχρονη αγοραφοβία των πτυχιούχων; Πως ο κορονωϊός προκάλεσε βίαιη αλλαγή στα επαγγέλματα; Και μέσα σε όλα αυτά, τί θέση έχει στην επιλογή του κατάλληλου επαγγέλματος η πίστη στην Πρόνοια του Θεού;

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ορθοδοξία» του «Ορθοδόξου Χριστιανικού Συλλόγου Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής», στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» την Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, στις 7:00 μμ., (Μοναστηρίου 183, 2ος όροφος – Τηλέφωνο επικοινωνίας του συλλόγου: 2310 515786).
Η ομιλία μεταδόθηκε ζωντανά στο κανάλι του youtube εδώ.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra