Επικαιρότητα

Τα κοινωνικά δίκτυα στην υπηρεσία της Νέας Εκκλησίας

εικόνα άρθρου: Τα κοινωνικά δίκτυα στην υπηρεσία της Νέας Εκκλησίας

Τα σημεία των καιρών και οι νουθεσίες της υποκρισίας.

Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Το γεγονός ότι μας παρουσιάζουν το άσπρο ως μαύρο, αποτελεί σημείο των καιρών. Ο λόγος για τους δύο δημοσιογράφους ενός καναλιού που με αφορμή την τεχνολογία στην Εκκλησία, βγήκαν να νουθετήσουν το κοινό σχετικά με το πώς πρέπει να εκτελεί τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα σχετικό σύντομο απόσπασμα βίντεο από εδώ.

Ο κόσμος παρακολούθησε με έκπληξη τις θυμικές διακυμάνσεις των δημοσιογράφων, καθώς ανάλογα με την είδηση και το μήνυμα που έπρεπε να τονίσουν, εξέφραζαν από τη μία θυμό και από την άλλη χαρά και επιβράβευση για την απόλυτη συμπόρευση της Εκκλησίας με το νεοταξικό πρόγραμμα.

Η είδηση αφορούσε έναν ιερέα που σε κάποιο χώρο, διαμόρφωσε ένα μικρό δωμάτιο με αγιογραφίες, μια κονσόλα ηχοληψίας και κάμερα, ώστε να μεταδίδει τις ιερές ακολουθίες, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να τον συγχαρούν που καταρχήν δεν έκανε το «τραγικό» λάθος να καλέσει κόσμο στον ναό του για να λειτουργηθεί, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα με στόμφο τους πιστούς που το επεδίωξαν πρόσφατα σε ναό της Κύπρου. Εν συνεχεία, επιδοκίμασαν την προσπάθειά του να καλύψει τη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι -όπως το ονόμασαν- και επειδή τελικά δεν επρόκειτο για εκκλησάκι, αλλά για ειδικά διαμορφωμένο χώρο με αγιογραφίες, υπενθύμισαν στον κόσμο ότι ο καθένας μπορεί να προσεύχεται και μόνος του όταν θέλει και όποτε θέλει. Τέλος, έκλεισαν τη σύνδεση ευχόμενοι πάντα η Εκκλησία να είναι μπροστά και να συμπορεύεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Μετά από αυτό, έμεινε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να κοιτάζει ενεό την οθόνη, προσπαθώντας να κατανοήσει τα όσα άκουσε. Τι είναι αυτά που λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι της νεοταξικής μαύρης και άραχνης χώρας; Από πότε αποκτήσατε εσείς τη δικαιοδοσία να κάνετε μαθήματα στους ιερείς για το πώς πρέπει να λειτουργούν στο ναό τους; Με ποια ιδιότητα μαλώνετε τους χριστιανούς που θέλουν να ακολουθήσουν την εκκλησιαστική παράδοση;

Από πού αντλείτε τη βεβαιότητα ότι αυτό που παρουσιάζετε είναι ο ορθός και ο προβλεπόμενος τρόπος εκκλησιασμού; Εδώ δεν ξέρατε να ξεχωρίσετε αν αυτό που βλέπατε στην οθόνη σας ήταν στούντιο ή εκκλησάκι! Επομένως, πώς μας κουνάτε το δάχτυλο αν δεν έχετε ιδέα περί της εκκλησιαστικής παράδοσης; Τι είναι η Εκκλησία για να κόβετε και να ράβετε σύμφωνα με τα μέτρα σας; Ένα ρολό ύφασμα; 

Ευτυχώς, ο συνεντευξιαζόμενος ιερέας πρόλαβε κόσμια και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, παρόλο που εκείνοι συνέχισαν να εκτίθενται με τον ίδιο ενθουσιώδη τρόπο που υιοθέτησαν εξαρχής. Τους εξήγησε ότι η μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από το διαδίκτυο δεν είναι η ίδια με τη φυσική παρουσία στο ναό και τον καθαγιασμό των πιστών.

Τα πλεονεκτήματα λοιπόν του στούντιο, όπως τα διαφήμισαν οι δύο οικοδεσπότες της εκπομπής, ήταν η ευκολία της τηλεοπτικής κάλυψης της Λειτουργίας χωρίς μετακινήσεις, σύμφωνα με τα μέτρα πάντα και με ασφάλεια.

Γιατί τα μειονεκτήματα μετρήθηκαν και βγήκαν περισσότερα, καθώς: 

  • Δεν είναι το ίδιο η φυσική παρουσία του πιστού στο ναό και ο καθαγιασμός του από το Άγιο Πνεύμα με τη διαδικτυακή παρακολούθηση της Θ. Λειτουργίας. 
  • Εκλείπει η Θεία Χάρη και δε λαμβάνει χώρα η Θεία Μετάληψη.
  • Αποξενώνεται το ποίμνιο και διασπάται η ενότητά του.
  • Αποκλείεται η συμπροσευχή των πιστών, όπως γίνεται κατά τη φυσική σύναξη.
  • Αποκλείει τον ασπασμό των Εικόνων.
  • Αλλάζει τα δεδομένα στη λατρευτική παράδοση και τα προσαρμόζει σε μία νέα πραγματικότητα αλλοιώνοντας την εκκλησιαστική κληρονομιά.

Άρα λοιπόν, σε τι διαφέρει το να βλέπουμε τη Θεία Ακολουθία είτε από τα κοινωνικά δίκτυα είτε από την τηλεόραση; Κάποια κανάλια τις Κυριακές τη μετέδιδαν απευθείας ούτως ή άλλως. Δεν ήταν κάτι τόσο καινοτόμο. Αλλά οι ενθουσιώδεις δημοσιογράφοι ούτε αυτό το γνώριζαν. Ή δεν το θυμούνταν. Ή παρίσταναν ότι δεν το θυμούνται και ότι πρώτη φορά στη ιστορία της Εκκλησίας συμβαίνει αυτό. Κατά τα άλλα, μας κούνησαν το δάχτυλο ως επαΐοντες και μεις υποτίθεται ότι έπρεπε να τους ακούσουμε με προσοχή και αυτιά τεντωμένα.

Μετά από όλα αυτά, δε μένει παρά να αναφωνήσουμε: Δόξα τη μακροθυμία σου Κύριε!

Πώς μας ανέχεσαι ακόμα;

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ανοικτή Επιστολή Μητροπολίτου Κυθήρων προς τον Πρωθυπουργόν
Σχόλιο στο άρθρο: Η Μητρόπολη Κορίνθου κάλεσε τον ΕΟΔΥ για Covid test
– Ο ΙΣΚΕ δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων
– Μας σκάβουν το λάκκο
– Όμοιος ομοίω αεί πελάζει και τα τακίμιασε η Λινού με τον Πατριάρχη!
– Αυτοκτονία. Μια πραγματική πανδημία
– Η ΔΙΣτυχη προτροπή στα μέτρα των ειδικών
– Τελικά, ποιος Επίσκοπος θα κάνει το καθήκον του;
– Μητροπολίτης Κοζάνης: «Ελάτε να κοινωνήσετε από την ίδια λαβίδα»
– Ο Λαγκαδά Ιωάννης προτείνει “Θεία Λειτουργία και ανοιχτή εκκλησία με προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων”
– Η Μητρόπολη Κορίνθου κάλεσε τον ΕΟΔΥ για Covid test
– Αποτίμηση, ένας μήνας μετά: Πολλά εξαρτήθηκαν από τον αγιασμό της φοβίας και της μάσκας στη Βουλή των Ελλήνων
– Νέα Τάξη στην Εκκλησία. Πλανώνται και οι πιο ευσεβείς [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.