Επικαιρότητα

Τα Ματς Μουτς του μητροπολίτου Γρεβενών κ.Δαβίδ!

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Γρεβενών την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (17-5-2020)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις. Αυτή η παροιμία ταιριάζει γάντι σ’ αυτή την ομιλία του Μητροπολίτου Γρεβενών κ.Δαβίδ. Παρακολουθώντας με πολλή προσοχή το βίντεο (δείτε ένα απόσπασμα στη συνέχεια), παρατηρούμε ότι το κήρυγμα επί της εορτής της Σαμαρείτιδας έχει αποδοθεί με πολύ ωραίο και εύστοχο τρόπο. Εξάλλου είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο Σεβασμιώτατος έχει μεταδοτικότητα και αμεσότητα στα κηρύγματά του.

Πού έγκειται τότε το πρόβλημα; Βλέπουμε λοιπόν ξαφνικά το ομολογουμένως πολύ ωραίο κήρυγμα να δίνει τη σκυτάλη σε νουθεσίες, παραινέσεις και συμβουλές, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το πνεύμα που επικρατούσε στο μέχρι εκείνη τη στιγμή κήρυγμά του.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινάει με συμβουλές από τον ίδιο για την συμπεριφορά του κόσμου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Φοβούμενος, όπως ο ίδιος ομολογεί,την τακτική του ”μπουλουκιού” κατά τη Θεία Κοινωνία, τους παροτρύνει να προσέρχονται με σειρά η οποία θα εξασφαλίζει στο ποίμνιο μία ασφαλή απόσταση μεταξύ τους. Και αυτό φυσικά είναι θεάρεστο, όταν πρόκειται να διατηρηθεί η τάξη και η ηρεμία εντός του Ιερού Ναού, αλλά ΔΕΝ είναι θεάρεστο, αν γίνεται για να προστατευτούν οι πιστοί από τον κορωνοϊό, γιατί ενδεχομένως να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του. Είναι σαν να παραδέχεται έμμεσα ότι στον Οίκο του Κυρίου τον Οποίο πριν λίγο δοξολογούσε, Αυτός ο Θεός μας θα επιτρέψει να κολλήσουν μικρόβια οι δούλοι Του. 

Επίσης σαν λογική συνέπεια όσων λέει, συμβουλεύει να μην ασπάζονται οι πιστοί το χέρι του, για να μην αφήσουν μαζί με το “αποτύπωμα τους”, όπως χαρακτηριστικά το περιγράφει, κάποια μολυσματικά ίχνη, τα οποία θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τους επόμενους πιστούς οι οποίοι θα ασπαζόντουσαν κι αυτοί το χέρι του. Μα Σεβασμιώτατε, όταν φιλούμε το χέρι σας, προσκυνούμε και ασπαζόμαστε Αυτόν που εσείς ψηλαφίσατε και τεμαχίσατε πιο πριν επάνω στην Αγία Τράπεζα κατά το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας! Ασπαζόμαστε όλους τους Αγίους, τους Μάρτυρες και τους Ομολογητές, οι οποίοι υπήρξαν πριν από εσάς κι έτσι ασπαζόμαστε όλη την αποστολική διαδοχή που προηγήθηκε πριν εσείς γίνεται Μητροπολίτης! Δεν υποτιμούμε εσάς, Σεβασμιώτατε, όπως μας λέτε, αλλά υποτιμούμε τον ίδιο το Δεσπότη Χριστό, ο οποίος σας επέτρεψε να γίνεται Επίσκοπος ψηλαφώντας Τον στο Ιερό Θυσιαστήριο. Αυτός λοιπόν ο Παντοδύναμος Θεός δεν μπορεί να νικήσει ένα μικρόβιο, το οποίο θα ήθελε να εγκατασταθεί στα χέρια σας;

Αλλά ευτυχώς που υπάρχουν μυαλά και καρδιές που έχουν αρχίσει και ”ανακατεύονται”, όπως λέτε, γιατί έχουν αρχίσει ευτυχώς να αξιολογούν τις πληροφορίες που τους δίνετε περί μεταδόσεως μικροβίων μέσα στους Ιερούς Ναούς από τις Άγιες Εικόνες ή από οτιδήποτε άλλο, όπως για παράδειγμα το χέρι σας που προηγουμένως συμμετείχε στην Αναίμακτη Θυσία του Κυρίου μας, και έχουν αρχίσει ευτυχώς να αμφισβητούν αυτά τα πρωτοφανή που τους διδάσκετε. Λόγια ασέβειας από χείλη Επισκοπικά!

Λέτε παρακάτω ότι ο σεβασμός και η τιμή στις εικόνες δε φαίνονται από τον ασπασμό προς αυτές ούτε αν θα φιλήσουμε το “τζάμι”. Φρίττουμε και μόνο που πρέπει να επαναλάβουμε αυτά τα αχαρακτήριστα που λέτε. Ο ασπασμός προς το τζάμι; Το τζάμι της εικόνας ασπαζόμαστε, Σεβασμιώτατε, ή τα Ιερά Πρόσωπα των Αγίων Εικόνων που με βαθιά Πίστη αναγνωρίζουμε και ομολογούμε ότι είναι σκεύη της Θείας Χάριτος; Αν εσείς προτρέπετε το ποίμνιο να μην ασπαστεί το “τζάμι” και τις Ιερές Εικόνες, τι πιστεύετε πως θα νοιώσουν γι’ αυτά τα λόγια το βράδυ, όπως λέτε, ο Χριστός και η Παναγία μας; Θα ευαρεστηθούν; Συμβουλεύετε με τις παραινέσεις σας τους πιστούς να μην φιλήσουν τις εικόνες. Αυτό δεν είναι ένας τρόπος με τον οποίο αμφισβητείται η σωστική δύναμη του Άγιου Τριαδικού Θεού μέσω των Ιερών προσώπων των εικόνων μας; Πώς ονομάζεται αυτή η αμφισβήτηση της δύναμης του Κυρίου μας; Απιστία; Βλασφημία; Σας απαντούμε λοιπόν πως ο ασπασμός των Ιερών Εικόνων ή το ”ματς-μουτς”, όπως χαρακτηριστικά το περιγράφετε, (το εκλαϊκεύετε και το υπεραπλουστεύετε, θα λέγαμε εμείς) και του “τζαμιού” τους ακόμα, είναι ένδειξη σεβασμού, τιμής και πίστης στο όνομα του Χριστού μας, έστω κι αν εσείς το αμφισβητείτε. Δόθηκαν αγώνες για την εικονομαχία και την τελική αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, κάτι το οποίο φαίνεται να υποτιμάται από εσάς. Τι γιορτάζουμε τότε την Κυριακή της Ορθοδοξίας; Εμείς επιτρέψτε μας να τις τιμούμε και να τις σεβόμαστε, όπως επιθυμούσε η Αγία Θεοδώρα, η βασίλισσα. Και ναι, θα τιμούμε οτιδήποτε δικό τους, ακόμα και το τζάμι και τη σκόνη τους.

Ευτυχώς που ήρθε ο ιός όπως λέτε. Ξεσκεπάστηκαν οι διάνοιες των ανθρώπων, άρχισαν να ”ανακατεύονται” οι λογισμοί τους και επιτέλους ξεχώρισε η ήρα από το σιτάρι. Ευτυχώς που επέτρεψε ο Υιός να έρθει ο ιός, γιατί εκτός από πειθαρχημένοι πιστοί που θα γίνουμε στους Ναούς κρατώντας τις υγειονομικά σωστές αποστάσεις, φορώντας μάσκες και αντισηπτικά, θα ομολογήσει κλήρος και λαός αυτό που έχει στην καρδιά του και στο μυαλό του. Εξάλλου εσείς μας παροτρύνετε να μην ομολογούμε Χριστό μόνο με τα χείλη αλλά με την καρδιά και με τη ζωή μας, όπως έκανε η Σαμαρείτιδα. Εκείνη ομολόγησε την αληθινή Πίστη και γι’ αυτό έγινε Ισαπόστολος και Μάρτυρας, έτσι δεν είπατε; Εσείς θεωρείτε ότι αυτό που κάνετε είναι ομολογία Πίστης; Βγείτε και πείτε ξεκάθαρα ότι διαφωνείτε με τις άθεες και βλάσφημες κυβερνητικές επιταγές και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι υπερβολικά και δακωμωδούν την Αγία μας Πίστη. Ότι δεν κολλάμε αρρώστιες στους Ιερούς Ναούς ούτε από τις Αγίες Εικόνες ούτε από το χέρι του Ιερέα που καθημερινά σχεδόν ψηλαφεί τον ίδιο το Χριστό. Ξέρετε ποιος κάνει ομολογία Πίστης; Η γιαγιά της Μητρόπολής σας που δεν έχει σπουδάσει θεολόγος και που μετά βίας τελείωσε το δημοτικό, αλλά θα έρθει να σας φιλήσει το χέρι και θα ασπαστεί με φόβο Θεού, πίστη και αγάπη τις Ιερές Εικόνες, που εσείς δυστυχώς θεωρείτε ότι μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια. Γιατί πιστεύει στο Δεσπότη Χριστό ότι είναι ο Ιατρός των σωμάτων και των ψυχών μας και είναι ο Μόνος που θα δώσει τη λύση στην επιδημία την οποία εσείς φοβάστε. Εκείνη δε φοβάται την επιδημία, αλλά το διάβολο μην την πλανήσει. Γι’ αυτό και με σεβασμό και Πίστη έρχεται σε εσάς, για να την κατηχήσετε. Εσείς πώς θα την κατηχήσετε και τι θα της πείτε; Μη φιλάς το χέρι μου και τις εικόνες, γιατί δεν είναι φορείς της Θείας Χάριτος; Μπορεί να έχετε εν μέρει δίκιο σε αυτό. Όντως με αυτά που διδάσκετε και μας κατηχείτε, βγάζετε τον εαυτό σας εκτός Εκκλησίας. Οπότε η μοναδική ελπίδα της γιαγιάς και ημών είναι η εικόνα του Χριστού και της Παναγίας τις οποίες εσείς έχετε παροπλίσει. Και να θυμάστε ότι δε στερηθήκαμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά ΕΣΕΙΣ μας τη στερήσατε με την υπακοή σας σε μία κυβέρνηση άθεη και βλάσφημη. Ήταν δικιά σας απόφαση, κάνοντας υπακοή σε μία ΔΙΣ που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να είναι αρεστή μόνο στους ανθρώπους και όχι στο Χριστό, Τον Οποίο θα έπρεπε να υπηρετεί. Μη διαστρεβλώνεται λοιπόν ούτε τα γεγονότα ούτε τα κηρύγματα, προς συμφέρον σας. Γιατί τελικά, άλλα λέτε στα κηρύγματά σας και άλλα πράττετε. Θαυμάζετε την ομολογία πίστης της Σαμαρείτιδας, αλλά εσείς όχι απλώς δεν τη μιμείστε, αλλά κάνετε το ακριβώς αντίθετο και το πλέον επικίνδυνο. Μας παρουσιάζετε θέσεις και απόψεις που είναι τελείως ξένες προς την Ορθοδοξία. 

Εμείς λοιπόν Σεβασμιώτατε θα συνεχίσουμε να ασπαζόμαστε τις Ιερές Εικόνες με βαθιά πίστη ότι η σωστική τους δύναμη πηγάζει από τα Ιερά πρόσωπα. Και το “τζάμι” τους θα ασπαστούμε και τη σκόνη τους ή τη θαμπάδα τους από τα δεκάδες σεβάσμια χείλη που τις ασπάστηκαν δε θα φοβηθούμε, γιατί πιστεύουμε σε Θεό Παντοδύναμο και Κραταιό, ο Οποίος σώζει και θεραπεύει. Αν συνεχίσετε πάντως τέτοιες συμβουλές και προτροπές, να είστε σίγουρος ότι δε θα ασπαστούμε το χέρι σας, γιατί δεν ορθοτομείτε το Λόγο της Αλήθειας της Ανάστασης και της Ζωής, που είναι ο ίδιος ο Άγιος Τριαδικός Θεός της Ορθοδοξίας. Θα διακόψουμε κάθε πνευματική σχέση μαζί σας, ωσότου επανέλθετε και κάνετε πράξη το απόσπασμα του Ευαγγελίου για τη Σαμαρείτιδα το οποίο μας περιγράψατε. Θέλουμε να γίνετε εκείνος ο Ιερέας που ήσασταν παλιά. Ο παραδοσιακός, ο ανυποχώρητος σε θέματα Πίστεως, χωρίς εκπτώσεις και παραχωρήσεις. Ομολογήστε την παντοδυναμία του Θεού όπως η Σαμαρείτιδα κι εμείς θα γίνουμε αρωγοί στο έργο σας! 

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα απόσπασμα από το σχετικό βίντεο από το κανάλι Star-fm GREVENA TV

Τα Ματς Μουτς του μητροπολίτου Γρεβενών κ.Δαβίδ!

Δείτε σχετικά:
Ο Μητροπολίτης Γρεβενών δώρισε Καινές Διαθήκες έκδοσης της Βιβλικής Εταιρείας!
Ι.Μ.Γρεβενών, «Πράσσειν άλογα» και πάλιν
Απορρίπτουμε για λόγους συνείδησης τον «Συνοδικό ευχαριστήριο λόγο»
Η βουβή επιστολή του άφωνου Αρχιεπισκόπου
Δελτίο Τύπου της Συνόδου ή Συμβόλαιο θανάτου για την Εκκλησία μας;
 Μάσκες, αντισηπτικά και Άγιος ο Θεός
– Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο χωροφύλακας με το χαντάκι…
– Με επιστολή τους οι γιατροί σε Πρωθυπουργό και ΔΙΣ παρεμβαίνουν για το άνοιγμα των Ναών
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Προσβολή των δογμάτων της Εκκλησίας και της Ιερότητας των Ναών
– Ευτυχώς που υπάρχουν τολμηροί Ιερείς που βοήθησαν και κοινώνησαν το ποίμνιο εν μέσω του εγκλεισμού
– «Όλοι σχεδόν οι Μητροπολίτες της Ελλάδος… είναι Προδότες του Χριστού και της Εκκλησίας» Καλαβρύτων Αμβρόσιος

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.