Επικαιρότητα
Τα μάζωξε όσο μπορούσε ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, αλλά το πράγμα δε σώζεται… [ΒΙΝΤΕΟ & ΚΕΙΜΕΝΟ]
26 Ιαν 2020
… Ακόμη, πήρε θέση για το μεταναστευτικό, την εορτή των Τριών Ιεραρχών…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Μαρίνα Κονδύλη και έδωσε απαντήσεις για την θύελλα αντιδράσεων που είχε εγείρει το Κήρυγμα της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα.
Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε την πρόσκληση, να απαντήσετε σε αυτό το κήρυγμα, το οποίο αναστάτωσε τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεχτήκαμε πολλά τηλέφωνα, πολλά παράπονα. Πολλοί ήταν αυτοί που ήρθανε από τα γραφεία της Ελεύθερης Θράκης και του Thrakinet και διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Και είπαν «τι γίνεται, τι είναι αυτά που ακούμε, τι σημαίνουν;»
Αρκετοί ήταν εξοργισμένοι, αρκετοί ήταν αυτοί που φύγανε ακόμη-ακόμη και από την εκκλησία την ώρα που άκουγαν το κήρυγμα και δεν ξέρω τελικά αν πρέπει να δώσετε διευκρινίσεις, για να καταλάβουν τι ακριβώς ειπώθηκε και με ποιο σκοπό. Για να σας ακούσουμε.
–Μητροπολίτης Άνθιμος: Πολύ χαίρομαι, γιατί αυτό σημαίνει ότι το κήρυγμα πέτυχε το σκοπό του…
Απομαγνητοφωνήσαμε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης.
Επίσης, για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού προβάλλουμε ένα απόσπασμα από σχετικό βίντεο του Thrakinet TV Channel.
Τα μάζωξε ο μητροπολίτης όσο μπορούσε με τη βοήθεια της δημοσιογραφικής παρέμβασης, αλλά το πράγμα δε σώζεται:
Απάντηση Μητροπολίτη Άνθιμου για το περίφημο Κήρυγμα
(Απομαγνητοφώνηση)
– Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Απόψε έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο studio του Thrakinet τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο. Θα αναλύσουμε πολλά ζητήματα που αφορούνε την Εκκλησία, την κοινωνία. Θα αναφερθούμε και στο κήρυγμα της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα, το οποίο προκάλεσε και κάποιες αντιδράσεις. Όλα μαζί θα τα δούμε αναλυτικά ευθύς αμέσως.
Σεβασμιότατε καλησπέρα σας. Καλώς ήρθατε και καλή χρονιά, χρόνια πολλά, με υγεία πάνω από όλα!
– Καλησπέρα! Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Καλή χρονιά κι ευλογημένη, με υγεία!
– Λοιπόν Σεβασμιότατε, καταρχάς ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε την πρόσκληση, να απαντήσετε σε αυτό το κήρυγμα, το οποίο αναστάτωσε τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι δεχτήκαμε πολλά τηλέφωνα, πολλά παράπονα. Πολλοί ήταν αυτοί που ήρθανε από τα γραφεία της Ελεύθερης Θράκης και του Thrakinet και διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Και είπαν «τι γίνεται, τι είναι αυτά που ακούμε, τι σημαίνουν;»
Αρκετοί ήταν εξοργισμένοι, αρκετοί ήταν αυτοί που φύγανε ακόμη-ακόμη και από την εκκλησία την ώρα που άκουγαν το κήρυγμα και δεν ξέρω τελικά αν πρέπει να δώσετε διευκρινίσεις, για να καταλάβουν τι ακριβώς ειπώθηκε και με ποιο σκοπό. Για να σας ακούσουμε.
– Πολύ χαίρομαι, γιατί αυτό σημαίνει ότι το κήρυγμα πέτυχε το σκοπό του.
– Ο οποίος ήταν;
– Εξάλλου ένα κήρυγμα, γενικά, έχει σαν στόχο να ενημερώσει, να παροτρύνει, να προβληματίσει. Αυτός είναι και ο λόγος του κηρύγματος.
Όταν ο Χριστός έλεγε ότι ο λόγος είναι σαν το αλάτι. Το αλάτι βεβαίως είναι κάτι νόστιμο για το φαγητό, αλλά αν πάει και σε κάποια πληγή, ίσως και να ερεθίσει και να τσούξει λίγο. Αυτός είναι ο σκοπός του κηρύγματος και χαίρομαι που επετεύχθη. Δημιούργησε έναν τέτοιον καλό προβληματισμό. Πρώτον να μην ξεχνάμε όπως το λέτε, ότι ήταν ένα κήρυγμα. Ένα κήρυγμα στην εκκλησία. Και χαίρομαι που οι Χριστιανοί μας, αλλά και στη συνέχεια όπως το κήρυγμα, επειδή είναι γραπτό αυτό το διάστημα, δεν γίνεται πάντοτε γραπτό, επειδή είναι γραπτό, εμείς το δημοσιεύουμε αμέσως, ώστε να μπορεί κανείς να το πάρει, να το μελετήσει κτλ. Δημιούργησε όλον αυτόν τον προβληματισμό. Κατανοώ αυτούς που ενδεχομένως δεν το κατάλαβαν καλά, γιατί δεν είναι τύποι που, όταν το διαβάζουν το κατανοούν καλύτερα. Και ακουστικά ναι, μπορεί κάτι να ξεφύγει ή να μην αποδοθεί σωστά. Αλλά το κείμενο μιλάει πολύ καθαρά. Αρχίζει από την τελευταία παράγραφο που έχει να κάνει με τη μέρα που ήταν αφιερωμένη κατά των εκτρώσεων, που είναι ένα εθνικό έγκλημα. Και τον κώδωνα του κινδύνου τον κρούουν όλοι. Και το ίδιο έκανε και η Σύνοδος.
Έπειτα λέει πώς πρέπει να σταθούμε εμείς, σταθεροί, ακλόνητοι, εδραίοι πάνω στην παράδοσή μας, στην πίστη μας, στον πολιτισμό μας και σε όλα αυτά που παραλάβαμε από τις παλαιότερες γενιές, προκειμένου, το πρώτο μέρος, να μην φτάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση, την οποίαν εξάλλου δεν την κάνουμε πιο τραγική από ότι είναι. Τη βλέπουμε και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, τη βλέπουμε και στην ελληνική κοινωνία δειλά-δειλά από τα προηγούμενα χρόνια και ο Θεός να φυλάξει να μη φτάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση.
– Γιατί ο κόσμος δεν το κατάλαβε έτσι Σεβασμιότατε; Γιατί τώρα που το εξηγήσατε από το τέλος προς την αρχή, ίσως θα ήταν καλύτερα αν ήταν διαφορετική η σειρά; Μπορούμε παράλληλα να βλέπουμε και κάποια σημεία από το κήρυγμα, υπάρχει σχετικό βίντεο, γιατί ο κόσμος πραγματικά ένιωσε ότι είστε και εναντίον της πατρίδος για το πρώτο κομμάτι μιλάμε, το οποίο φαίνεται και στις οθόνες μας με το μεταναστευτικό ζήτημα, με τις νύφες, με τους γαμπρούς, με τις χορταριασμένες αυλές στα σχολεία, κατάργηση συνόρων. Μπερδεύτηκε; Δεν το κατάλαβε; Υπήρχε ειρωνεία; Τι έγινε;
– Θα σας ρωτήσω και κάτι. Αν δεν ήταν γραμμένο με αυτήν την διάταξη, πιστεύετε ότι θα δημιουργούσε όλον αυτόν τον προβληματισμό και την υγιή αντίδραση; Εγώ λέω υγιή αντίδραση, κάτι που το χαίρομαι και μου αρέσει να υπάρχουν υγιείς αντιδράσεις, προβληματισμοί, αντιθέσεις, είναι πολύ καλά πράγματα αυτά. Τώρα βέβαια αν φτάσει κάποιος στο σημείο να πει ότι δεν είναι χριστιανικό το κήρυγμα που λέει ένας Επίσκοπος ή ότι δεν είναι εθνικό, που το λέει ένας Έλληνας, ε τότε εντάξει. Εκεί ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα και βρίσκουμε άλλοθι κτλ.
Αποδεχόμαστε λοιπόν αυτήν τη μέθοδο, αυτήν την τακτική του κειμένου, του γραπτού κειμένου και χαίρομαι που δημιούργησε όλον αυτόν τον προβληματισμό. Μακάρι να μη γίνει αλήθεια, εάν μείνουμε σταθεροί σε αυτό που έχουμε κι έχουμε παραλάβει εθνικά, ιστορικά, παραδοσιακά, θρησκευτικά και αν αποφύγουμε το έγκλημα των εκτρώσεων.
Αυτό είναι το κήρυγμα και αυτό είναι το μήνυμά του και βέβαια το κατάλαβαν, αυτοί που ήθελαν, το κατάλαβαν. Σε κάποιους αν πόνεσε, αν στενοχώρησε, αν προβλημάτισε, δεν πειράζει. Κανένας δεν παθαίνει κακό από τα λόγια του άλλου. Παθαίνουμε κακό, όταν δεν προσέξουμε κάποια λόγια που κρούουν έναν κώδωνα κινδύνου και τότε παθαίνουμε κακό από τις πράξεις που επιτελούμε ή που δεν προσέχουμε.
– Εγώ Σεβασμιότατε θα επιμείνω, για να μην υπάρξουν ασάφειες, να μην αφήσουμε κενά. Εγώ ας πούμε το κατάλαβα γιατί είχαμε κάνει, αν θυμάστε, και μια συζήτηση τον Δεκέμβριο και θυμάμαι πολύ καλά που είχατε πει ότι πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στις χριστιανικές αξίες, για να μην έρθουν άλλοι και τα χάσουμε όλα αυτά. Εγώ τα ξέρω και τα θυμάμαι.
Να το ξαναπούμε όμως για τους πολίτες, ότι εσείς ίσως το είπατε, επαναλαμβάνω, με μία δόση ειρωνείας, για να προβληματίσετε και να βάλετε τον κόσμο να σκεφτεί και να καταλήξουμε στο ότι τελικά πρέπει να είμαστε σταθεροί και κοντά στην Εκκλησία και στην Ελλάδα και ειδικά και με το ζήτημα του πληθυσμού των Ελλήνων και τις γεννήσεις και τις αμβλώσεις.
– Τη λέξη ειρωνεία τώρα που λέτε, μπορεί κάποιοι να την παρεξηγήσουν. Ενώ εσείς καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, την έννοια της τραγικής ειρωνείας, που ήταν ένας έντονος, δυναμικός προβληματισμός στα αρχαία ελληνικά κείμενα και κυρίως στις τραγωδίες. Από κει βγήκαν και οι λέξεις. Αυτό λοιπόν καταλαβαίνετε ότι είναι θέμα καθαρά ερμηνείας και μελέτης. Αν το μελετήσει κάποιος, θα καταλάβει και το πνεύμα του.
– Μακάρι όμως να ήταν, επαναλαμβάνω, αλλιώς η σειρά γιατί ίσως τότε δε θα είχαμε και τόσο υλικό να συζητήσουμε.
– Δε θα είχαμε δυνατότητα να κάνουμε αυτήν την εκπομπή. Δε θα υπήρχε λόγος.
– Σίγουρα πάντως, υπάρχει ενδιαφέρον να συζητάμε μαζί και θα ήθελα να πάμε και σε άλλα ζητήματα.
– Έκανε πολύ καλή δουλειά πάντως σας πληροφορώ, έκανε πολύ καλή δουλειά το κήρυγμα. Κι εγώ δεν το λέω υπερηφανευόμενος, ότι ένα κήρυγμα από την Αλεξανδρούπολη δημιούργησε όλη αυτήν την ας πούμε συζήτηση, θετική και αρνητική δεν πειράζει, σε όλη την Ελλάδα. Και από το εξωτερικό πολλοί μας έγραψαν στην Μητρόπολη.
– Έφτασε μέχρι έξω δηλαδή;
– Ε ναι. Είναι πολύ καλό ότι ένα κήρυγμα έφτασε εκεί. Δημιούργησε έναν προβληματισμό. Και αυτό για μένα είναι αιτία να λέω δόξα τω Θεώ, όχι για μένα. Γιατί ο κόσμος μας έφτασε σε ένα σημείο να προβληματίζεται υγιώς. Γιατί εγώ φροντίζω να δώσω έναν υγιή προβληματισμό.
Τώρα κάποιοι μου είπαν να πάρουν οι Μητροπόλεις και οι Μητροπολίτες και η Σύνοδος, να ενεργοποιήσουμε το στρατό, να βγούμε στους δρόμους…
– Τώρα μιλάμε για το μεταναστευτικό;
– Ναι ναι ναι.
– Ναι, γιατί είναι σε συνάρτηση αυτά. Εκεί μπερδεύτηκε ο κόσμος.
– Καταλαβαίνετε ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Δε θα πει ένας Επίσκοπος να πάρουμε τον στρατό να σκοτώσουμε τον κόσμο που έρχεται ή να τους διώξουμε από τις πόλεις. Αυτά δεν είναι… Μιλάμε για έναν υγιή προβληματισμό. Δόξα τω Θεώ επετεύχθη και το χαίρομαι.
Διαβάσαμε στο thrakinet.tv:
Απάντηση Μητροπολίτη Άνθιμου για το περίφημο Κήρυγμα
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος συνομίλησε με την Μαρίνα Κονδύλη και έδωσε απαντήσεις για την θύελλα αντιδράσεων που είχε εγείρει το Κήρυγμα της Κυριακής, μετά τα Χριστούγεννα.
Ακόμη, πήρε θέση για το μεταναστευτικό, την εορτή των Τριών Ιεραρχών, καθώς και για άλλα φλέγοντα θέματα της κοινωνίας.
Ολόκληρο το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ.
Δείτε σχετικά:
– Απαράδεκτο Κυριακό Κήρυγμα του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 29-12-2019)