π. Νικόλαος Μανώλης

Τα πάντα είναι ευκαιρία για πνευματική βιωτή [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

εικόνα άρθρου: Τα πάντα είναι ευκαιρία για πνευματική βιωτή [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Ὁμιλία πρωτοπρ. π.Νικολάου Μανώλη

…ο π. Νικόλαος μας συμβουλεύει, με την απλότητα και την γλυκύτητα των αγίων, ότι μπορούμε να τα βλέπουμε όλα σαν ευκαιρία αναζήτησης του θείου και ευκαιρία να βιώσουμε το θείο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Αναδημοσιεύουμε από το Ιστολόγιο Κατάνυξη.


Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Τα πάντα είναι ευκαιρία για πνευματική βιωτή [ΚΕΙΜΕΝΟ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα ομιλίας του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη που έγινε στα πλαίσια της “μαχητικής Ομιλίας” (22-10-2014), στη ανοιχτή σύναξη όλων των ενηλίκων η οποία πραγματοποιείται στις αίθουσες κατηχήσεως του Ιερού Βυζαντινού Ναού Προφήτου Ηλιού Θεσσαλονίκης, κάθε Τετάρτη στις 7:00μ.μ.

Ο π. Νικόλαος μας μιλά για την πεποίθηση πολλών δυστυχώς χριστιανών ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από αυτή τη ζωή. Μπορεί να κάνουμε τον σταυρό μας, μπορεί να ζητάμε την βοήθεια της Παναγίας σε μια δύσκολη στιγμή αλλά ζούμε σ’ αυτήν εδώ τη ζωή, εντελώς κοσμικά, χωρίς να αναζητούμε το παραπάνω, το άυλο.

Μπορεί πολλοί να λένε με αγαθότητα ότι αν κατέβαινε ο ίδιος ο Χριστός να μου το πει, θα τον πίστευα. Οι περισσότεροι όμως το λένε με απιστία, βλάσφημα, ότι αυτά δεν συμβαίνουν, ότι είναι λόγια των παπάδων.

Μας λέγει όμως ότι και ως πιστά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού δεν αναζητούμε το άυλο. Μάλιστα μας λοιδορούν ότι έχουμε μόνο γνώσεις και καθόλου εμπειρία. Βολευόμαστε στη συμβατική ζωή του χριστιανού χωρίς πραγματικά να αναζητούμε το παραπάνω.

Όπως έχει πει και σε άλλη ομιλία του, ούτε για τα πρακτικά πράγματα δεν ενδιαφερόμαστε, όπως να προγραμματίσουμε τη ζωή μας ώστε να μεταλαμβάνουμε τακτικά. Και αν δεν έχουμε τακτοποιήσει ένα τέτοιο χειροπιαστό πράγμα πώς θα αναζητήσουμε το άυλο, πώς θα αφουγκραστούμε τον ήχο της φωνής των Αγίων;

Μας λέγει ο π. Νικόλαος ότι δεν σκύβουμε μέσα μας, δεν ακούμε τη φωνή της Δημιουργίας, τη φωνή των Αγίων Αγγέλων, τη φωνή της συνείδησής μας.

Από το βιβλίο «Η εν Χριστώ ζωή μου», μας μεταφέρει τι λέγει ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης για το θέμα αυτό. Μιλώντας για την συνεχή παρουσία των Αγίων στη ζωή μας, μας λέει παραδείγματα από την  εμπειρία του, πώς όταν ψάλλουν οι ψάλτες, αυτός ακούει την Θεοτόκο και τους Αγίους να ψάλλουν τις ωδές τους μέσα στην εκκλησία.

Μιλά ο Άγιος για την αθανασία της ανθρώπινης ψυχής, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που τελείωσαν τον επίγειο βίο τους κι όμως εξακολουθούν να μας μιλούν να μας διδάσκουν και να μας συγκινούν. Όπως ο αέρας είναι απαραίτητος για την ζωή του σώματος, έτσι και το Άγιο Πνεύμα είναι απαραίτητο για τη ζωή της ψυχής.

Μας εξηγεί πώς συμβαίνει οι Άγιοι να βλέπουν εμάς και τις ανάγκες μας και να ακούνε την προσευχή μας και μας συμβουλεύει στα καλά έργα των πιστών να ατενίζουμε το Φως του Χριστού και τι να κάνουμε όταν η καρδιά μας κλίνει προς το κακό και κινδυνεύει να αποσπαστεί από τον βράχο της πίστεως.

Στο τέλος ο π. Νικόλαος μας λέει πως ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, ενεργοποιεί την κίνηση της ψυχής ακούγοντας τα λόγια της Εκκλησίας και μας συμβουλεύει να είμαστε προσεκτικοί στα ακούσματα. Όλα στους αγίους ανθρώπους ενεργοποιούνε τη διάθεση να ζήσουν πνευματικά.

Και κλείνοντας αυτή την ομιλία του ο π. Νικόλαος μας συμβουλεύει, με την απλότητα και την γλυκύτητα των αγίων, ότι μπορούμε να τα βλέπουμε όλα σαν ευκαιρία αναζήτησης του θείου και ευκαιρία να βιώσουμε το θείο. Όπως οι άγιοι που όλα τα χρησιμοποιούν για να μιλήσουν και να τους μιλήσει ο Θεός.

Στο τέλος του αποσπάσματος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Γέροντα Αγάθωνα της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου, μας υπόσχεται μια ειδική ευλογία, με την ευκαιρία της επετείου των 35 χρόνων ηγουμενίας του.

Όπου και αν βρισκόμαστε λοιπόν, με την ευχή τους να πορευόμαστε, να ζούμε και να σκεφτόμαστε ότι είμαστε στον Παράδεισο. Αμήν.

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Τα πάντα είναι ευκαιρία για πνευματική βιωτή [ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Συντονιστείτε! Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ.: Ησυχία

«Ἀναλόγως δέ τήν κάθαρσιν τῆς ψυχῆς καί τόν φωτισμόν, ὅπου ἔλαβεν ὁ καθείς μας ἐδῶ, τόσο θά βλέπη τόν Χριστόν ἐκεῖ πλησιέστερον, καθαρώτερα, καί θά ἀπολαμβάνη τήν Αὐτοῦ εὐωδίαν» (Ἅγιος Ἰωσήφ Ἡσυχαστής, 7η ἐπιστολή)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.