Επικαιρότητα

Τα πολιτικά παιχνίδια του Πατριαρχείου συνεχίζονται

εικόνα άρθρου: Τα πολιτικά παιχνίδια του Πατριαρχείου συνεχίζονται

Έρχεται όπου νά ‘ναι και η αναγνώριση της «ανεξάρτητης Μακεδονικής Εκκλησίας»

Ο κόσμος το χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Κάθε νουνεχής αναγνώστης των εξελίξεων στο εκκλησιαστικό μας γίγνεσθαι, διαπιστώνει πως η νέα εκκλησιολογία που θεμελίωσε η ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου, γέννησε το Ουκρανικό. Μόνο που και άλλα γεννητούρια έρχονται. Ποιος Αρχιερέας θα πέσει από τα σύννεφα άραγε; Θου Κύριε

— Σχολιασμός katanixi.gr —

Στον δρόμο της αναγνώρισης της «ανεξάρτητης Μακεδονικής Εκκλησίας» βρίσκεται το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της νέας σχισματικής εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, μετά την επίσημη αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας και από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Αυτό υποστηρίζει στο Sputnik, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής Εκκλησίας, ο οποίος αντιτάχθηκε στην αυτοκεφαλία. 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ίδιος, ανακινείται το ζήτημα της δημιουργίας Αυτοκέφαλης Αρχιεπισκοπής Οχρίδας για να δώσει υπόσταση σε μια αυτοκέφαλη Μακεδονική Εκκλησία με έδρα τα Σκόπια, αλλά και το θέμα ύπαρξης αρκετών φωνών στο Μαυροβούνιο, μια και αυτοί επιθυμούν αυτοκέφαλο και ετοιμάζονται για σχίσμα με τη Σερβική Εκκλησία.

«Στο στόχαστρο ο Πατριάρχης Ειρηναίος που έχει σταθερή στάση του κατά της αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Η αντιπροσωπία που έστειλε το Φανάρι στη Σερβία δείχνει ότι όλα ετοιμάζονται να κινηθούν γρήγορα και ειδικά για τις δύο εκκλησίες που εξαρτώνται από τη Σέρβικη»,
τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αξιωματούχος.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα μπορέσει να επιχειρηματίσει στο θέμα ύπαρξης ανεξάρτητης Μακεδονικής Εκκλησίας. Και αυτό επιδή οι Έλληνες ιεράρχες έχουν αναλάβει το ρίσκο», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Όπως εξηγεί, απώλεσαν το δικαίωμα του βέτο:
«Το ρίσκο που έχουν αναλάβει αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Πατριάρχη να δίνει αυτοκεφαλία γενικά και όχι υπό προϋποθέσεις κανονικές, θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο αναγνώρισης ανεξάρτητης Μακεδονικής Εκκλησίας στα Σκόπια.
Όλα ξεκίνησαν από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο στο τέλος του καλοκαιριού όπου οι επτά από τους 12 μητροπολίτες αναγνώρισαν το δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρεί αυτοκεφαλία. 
Δηλαδή, υπάρχουν επτά μητροπολίτες που αποφάσισαν για ολόκληρη την Εκκλησία ότι εν λευκώ μπορούν να κινούνται και ο Βαρθολομαίος και ο Ιερώνυμος»
, αναφέρει, το πρώην υψηλόβαθμο εκκλησιαστικό πρόσωπο.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επίσημες συνομιλίες με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για το ζήτημα της αυτοκέφαλης λειτουργίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», δήλωσε ο μητροπολίτης Πέταρ ευρισκόμενος στο μοναστήρι του Αγίου Ηλία στο Μαρίοβο του Πρίλεπ. 

Στο ανεπίσημο

«Όλες οι συνομιλίες μέχρι σήμερα είναι ανεπίσημες. Περιμένουμε σύντομα να ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες. Από ανεπίσημες πληροφορίες έχουν μάθει ότι υπάρχει εντολή από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης να εξετάσει το ερώτημά μας για την αυτοκέφαλη «Μακεδονική Εκκλησία» σε μία από τις επόμενες συνεδρίες.» Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον δεν μπορούμε να προβλέψουμε, όλα θα εξαρτηθούν από διάφορους παράγοντες.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο μητροπολίτης Πέταρ πιστεύει ότι οι σχέσεις είναι τεταμένες. 
«Είναι ευρέως γνωστό ποια είναι η σχέση μεταξύ της ‘Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας’ και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αυτές οι κακές σχέσεις, δεν οφείλονται σε εμάς αλλά στη Σερβική Εκκλησία. Πριν μερικά χρόνια, κάναμε ό, τι μας ζητήθηκε να κάνουμε. Έχουμε επίσης στείλει μια επιστολή για να καθορίσουμε ημερομηνία και τόπο, όπου θα συνεχισθούν οι συνομιλίες, αλλά αυτό δεν συνέβη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συζήτηση για καλές ή κακές σχέσεις», είπε ο μητροπολίτης.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, είπε ότι οι σχέσεις δεν είναι τεταμένες, αφού η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υποστηρίξει επανειλημμένα τις συνομιλίες με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Μητροπολίτης προκαλεί πικρόχολα σχόλια με άρθρο του Μ. Σάββατο

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Η επιλογή κοσμικού διαδικτυακού τόπου κυριακάτικης εφημερίδας, πανελλαδικής κυκλοφορίας, και η χρονική συγκυρία της δημοσίευσης υπήρξαν τουλάχιστον ατυχείς αν όχι εφάμαρτες

Ευαγγέλιο κατά Μάρκον, κατά Ιωάννην και Αρχιεπ. Ελπιδοφόρου το ανάγνωσμα

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζεται ελεύθερα όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε άνθρωπος. Τα λεγόμενά του όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον λόγο του Κυρίου. Τι πρέπει να πράξει ο πιστός λαός;

Θυρανοίξια ανακαινισθέντος Ναού στη Μητρόπολη Περιστερίου χωρίς Εσταυρωμένο

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Παρακολουθούμε τον Μητροπολίτη Περιστερίου, καθώς είναι ο απολογητής του Ουκρανικού κακοκέφαλου και ο πρώτος διδάξας την αντικατάσταση του Εσταυρωμένου από το δεσποτικό σύνθρονο μέσα στα Ιερά των ιερών Ναών

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.