Ελένη Καμπούρη

Τα θετικά αποτελέσματα του κορωνοϊού στη ζωή μας!

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Τώρα ξεκαθάρισε και η πίστη των ανθρώπων…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Τα θετικά αποτελέσματα του κορωνοϊού στη ζωή μας!

Της Ελένης Καμπούρη

Για άλλη μια φορά οι άνθρωποι ήρθαν σε απόγνωση. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο ατελής και πεπερασμένη είναι η ανθρώπινη γνώση μπροστά στην Παντοδυναμία και σοφία του Θεού, όσο κι αν κάποιοι το αγνοούν, το ξεχνούν ή το αποκρύπτουν. 

 Αναφερόμαστε στο νέο ιό covid-19 ο οποίος έχει έρθει , για να κάνει όλη την επιστημονική κοινότητα να σηκώνει ψηλά τα χέρια από τη δυσκολία της να τον διερευνήσει. Πρόκειται για έναν ιό που αλλάζει συνεχώς συμπτωματολογία, επιλέγει  κάθε φορά καινούριο ηλικιακό στόχο και εκμηδενίζει ολοένα και περισσότερο τις γνώσεις και τα επιτεύγματα των επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς για την ανακάλυψη των ιατρικών εκείνων μέσων που θα βοηθήσουν την αντιμετώπισή του, άρα και την καταπολέμησή του. 

Πλέοντας λοιπόν όλη η επιστημονική κοινότητα σε αχαρτογράφητα νερά και προσπαθώντας συνεχώς να καταγράψουν και να κατανοήσουν τη δομή του, το γονιδίωμα του, τη συμπεριφορά εντός του ανθρωπίνου σώματος, τι προκαλεί επακριβώς, ποια είναι η σταθερότητά του σε εξωτερικό χώρο και κυρίως δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις τυχόν μεταλλάξεις του, συνειδητοποιούν πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα! Πρόκειται για ένα ιό ο οποίος δείχνει να ξεγλυστράει με μαεστρία και να μπερδεύει ακόμα και τα πιο λαμπρά μυαλά της ιατρικής κοινότητας.

Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο και, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής και σαφείς, τίποτα δε γίνεται, αν δεν το επιτρέψει ο Θεός. Ο Γέροντας Γαβριήλ ο Αγιορείτης πολύ σοφά είπε πρόσφατα σε προσκυνητές ότι τα μικρόβια και οι ιοί  είναι υποτακτικοί του Θεού, γιατί του κάνουν υπακοή, για να επιτελέσει ο Κύριος το σχέδιο Του. Σε μια ομιλία του Μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου, που έγινε πριν 30 χρόνια, περιγράφονται με απόλυτη ακρίβεια τα σημερινά γεγονότα και με πόση μεγάλη ευκολία ο σημερινός ιός εκμηδενίζει και εξευτελίζει την ανθρώπινη διάνοια και την επιστημονική κοινότητα. Ο Άγιος Παΐσιος έχει πολλές φορές αναφερθεί στον ιδιαίτερο και ανθρωπίνως ανεξήγητο τρόπο κατά τον οποίο ο Άγιος Τριαδικός Θεός δουλεύει και αξιοποιεί το κακό, για να βγει καλό μέσα από αυτό.

Έτσι μέσα από τα τραγικά αυτά γεγονότα που προκαλούνται από την επέλαση του κορονοϊού, διαφαίνονται πολλά θετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Μείναμε μέσα στα σπίτια μας και ήρθαμε επιτέλους κοντά με την οικογένειά μας, την οποία είχαμε ξεχάσει ότι έχουμε. Αγκαλιάσαμε, γελάσαμε και παίξαμε με τα παιδιά μας, περάσαμε ποιοτικό και ποσοτικό χρόνο μαζί τους, συζητήσαμε με τους/τις συζύγους μας, μαγειρέψαμε σπιτικά εδέσματα σταματώντας να τρώμε τα αμφιβόλου ποιότητας φαγητά του ταχυφαγείου, τρώμε όλοι μαζί πλέον στο μεσημεριανό τραπέζι και επιτέλους ξαναβρήκαμε τι σημαίνει οικογενειακή θαλπωρή. Το περιβάλλον καθάρισε και ανάσανε επιτέλους από την κακοποίηση που του επιβάλαμε καθημερινά. Ξεκαθάρισαν οι συνειδήσεις των ανθρώπων, η παιδεία τους, η ακεραιότητα του χαρακτήρα τους, η συμπεριφορά και η προσφορά τους στον συνάνθρωπο, ακόμα έγινε και το πολύ απλό… ξαναυιοθετήσαμε απλές υγειονομικές συνήθειες, τις οποίες καθημερινά περιφρονούσαμε ή απαξιώναμε.

 Το gay pride ευτυχώς ακυρώθηκε, γιατί μαζί με τους κορονοϊούς θα κολλούσαμε και άλλους ψυχοφθόρους ιούς, ασύγκριτα εγκληματικότερους για την πνευματική μας υγεία. Ο καταραμένος πάπας, όπως τον αποκαλεί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, πιθανότατα να μην έρθει τελικά στην Ελλάδα και δόξα τω Θεώ γλυτώσαμε από δύο κακά, στα οποία οι άνθρωποι που τα διοργάνωναν, δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν θεάρεστη λύση.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τώρα ξεκαθάρισε και η πίστη των ανθρώπων. Σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύθηκε σημαντικά και σε ποσότητα και σε ποιότητα, ενώ σε κάποιες άλλες φάνηκε το έλλειμμα που προϋπήρχε, αλλά κανείς δεν το έβλεπε. Ο ιός αυτός λειτουργεί ως καθρέπτης, ο οποίος μας δείχνει όχι το πόσο όμορφοι ή καλοφτιαγμένοι είμαστε εξωτερικά, αλλά το πόσο άσχημοι και απεριποίητοι είμαστε εσωτερικά. Και όπως ο ιός δεν ξεχωρίζει πλούσιους και φτωχούς, μορφωμένους ή αμόρφωτους, όμορφους και άσχημους, επώνυμους και ανώνυμους, νέους ή ηλικιωμένους, το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και στα θέματα πίστης. Η πίστη τελικά αποδείχτηκε ότι δε διαλέγει αξιώματα και τίτλους σπουδών ούτε επισκοπικά γραφεία. Πηγαίνει όπου υπάρχει καλή προαίρεση και ανοιχτά πνευματικά μάτια. Τελικά ο ιός αυτός λειτούργησε σαν φωτιά που ξεκαθαρίζει το χρυσό από τα υπόλοιπα μέταλλα ή σαν σουρωτήρι που διώχνει τους άχρηστους λογισμούς και κρατάει μόνο την πίστη, την ελπίδα και την εμπιστοσύνη στο Θεό. Μετά απ’ αυτό είναι καιρός να εκπαιδευτούμε πώς να αποκτήσουμε ταπείνωση, αφήνοντας αυτό το ωφέλιμο για την ψυχή μας έργο στα χέρια των πνευματικών μας. Αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι αυτοί ορθοτομούν το Λόγο της Αλήθειας και δεν υπηρετούν την αίρεση του  οικουμενισμού. Άρχισαν να φαίνονται οι διάνοιες των ανθρώπων και ξέρουμε επιτέλους για τον καθένα τι πρεσβεύει. Μάθαμε να προσευχόμαστε σωστά και με ουσία και όχι με ιδιοτέλεια και φαρισαϊκά. Η εξομολόγηση, η αδιάλειπτη ευχή, η νηστεία, η ανάγνωση της Αγίας Γραφής και των Συναξαρίων, η ελεημοσύνη, η ανάγκη για συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία άρχισαν να γίνονται ξανά οι βασικές ανάγκες επιβίωσής μας και όχι μία υποχρέωση χωρίς νόημα.

Τελικά κανείς δε φανταζόταν ότι θα μπορούσαν να εμφανιστούν τόσα πολλά και θετικά αποτελέσματα, μέσα σ’ αυτήν την υπερδιασπορά του νέου ιού! Η ανησυχία και ο πόνος που προκύπτουν μέσα από αυτή την πανδημία, είναι συναισθήματα υπαρκτά και ανθρωπίνως δικαιολογημένα. Όμως μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να χαθούμε στη δίνη του φόβου και του άγχους, γιατί αυτό δεν ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση του πιστού ορθόδοξου χριστιανού, που ξέρει ότι πάνω από τους ανθρώπους και τους ιούς και όλη την κτίση, βρίσκεται ο Θεός, ο οποίος είναι Κραταιός και Παντοδύναμος. 

«Ὅπου Θεός δέ βούλεται, νικᾶται φύσεως τάξις, ὡς γέγραπται». Όμως για να δείξει ο Θεός την Παντοδυναμία Του, θα πρέπει εμείς να Τον πιστέψουμε και να Του το δείξουμε με την μετάνοιά μας, ακολουθώντας τις διδαχές της αγαπημένης Του Ορθοδοξίας. Παλεύουμε τις αμαρτίες μας στη σωστή πλευρά. Όχι αυτή που αποδέχεται τον Οικουμενισμό, τη σχισματοαίρεση ή αυτή που ισχυρίζεται ότι ο Θεός είναι μόνο αγάπη και ευσπλαχνία χωρίς δικαιοσύνη. Είναι τώρα πια περισσότερο έκδηλο από ποτέ ότι πρόκειται για έναν ιό, που θα φύγει, αν εμείς δείξουμε εμπράκτως μετάνοια και μείνουμε όχι μόνο μέσα στο σπίτι, αλλά κάνουμε κτήμα μας το “μένουμε Πίστη”.

Σχετικά άρθρα

Halloween στα ελληνικά σχολεία

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου Μοντέρνα παιδαγωγική! Μόνο να περνάμε καλά! Αφού περνάμε καλά, όλα καλά! Για τους περισσότερους από εμάς η 1η Νοεμβρίου που πλησιάζει δεν σήμαινε τίποτα. Το φθινόπωρο χρωματιζόταν...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.